Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

T.STX.4.1.200.8.F.A.AL.X + WM.STX.6,5.1,5.200.8.F.S.FG.X 2,5 Drożny - projekt by Branża

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dzięki za odpowiedź. Rozumiem, że należy drut od cewki przelutować według załączonego zdjęcia?? Czy pozostałe elementy są O.K.?? Miejsca do podłączenia poszczególnych głośników i wzmacniacza także??
    https://diyaudio.pl/i/29388/8060d61c...1574093628.jpg

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_pike Zobacz posta
      Rozumiem, że należy drut od cewki przelutować według załączonego zdjęcia??
      Tak.

Czy pozostałe elementy są O.K.??
      Niby tak, ale rezystor R1 jest inny niż w projekcie (masz 2,4 a w projekcie jest 2,2).
      Zapewne nie usłyszysz różnicy (bo musiał byś mieć porównanie), ale tylko stwierdzam fakt, bo się pytasz czy jest dobrze.
      Last edited by marian; 18.11.2019, 17:35.

Skomentuj

Dzięki za podpowiedzi. Wrzucę jakieś fotki jak poprawię.

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
        Niby tak, ale rezystor R1 jest inny niż w projekcie (masz 2,4 a w projekcie jest 2,2).
        Zapewne nie usłyszysz różnicy (bo musiał byś mieć porównanie), ale tylko stwierdzam fakt, bo się pytasz czy jest dobrze.
        Wszystkie elementy zakupiłem w Zap Audio, czyli u autora projektu. Zakładam, że wie co robi i taka różnica jest dopuszczalna. Mimo wszystko dzięki za czujność i zwrócenie uwagi nawet na takie szczegóły.

Skomentuj

Dzięki za podpowiedzi. Wrzucę jakieś fotki jak poprawię.

Wszystkie elementy zakupiłem w Zap Audio, czyli u autora projektu. Zakładam, że wie co robi i taka różnica jest dopuszczalna. Mimo wszystko dzięki za czujność i zwrócenie uwagi nawet na takie szczegóły.
          Zgodnie z obietnicą wrzucam fotki zwrotnic.
          https://diyaudio.pl/i/29388/50532a17...1575373895.jpg
          https://diyaudio.pl/i/29388/3a78840c...1575373878.jpg
          https://diyaudio.pl/i/29388/54ceb92c...1575373871.jpg

Skomentuj

Witam. Zrobiłem ostatnio kolumny z tego projektu (wersja z kopułką STX). Elementy na zwrotnice użyłem dokładnie takie jak w opisie. Są polutowane tak jak na poprawionych zdjęciach powyżej od dj_pike. Mam jednak wrażenie przy odsłuchu, że dźwięk jest jakby "dudniący" i "przytłumiony" tzn. wszystkie tony grają, są głośne i są słyszalne poprawnie, ale tak na ucho mam wrażenie jakby barwa dźwięku była skopana i nie wiem dlaczego. Ciężko to opisać, ale wydaje mi się że na normalnych głośnikach podobny efekt dało by podkręcenie gałki tonów średnich na amplitunerze. Gdzie mogłem popełnić błąd który dałby taki efekt? Tak jak napisałem zwrotnice są raczej ok. Niestety nie mam możliwości zrobienia pomiarów. Czy ma ktoś pomysł co mógłbym z tym zrobić?

Skomentuj

Zamieszczone przez wlf84k Zobacz posta
              Witam. Zrobiłem ostatnio kolumny z tego projektu (wersja z kopułką STX). Elementy na zwrotnice użyłem dokładnie takie jak w opisie. Są polutowane tak jak na poprawionych zdjęciach powyżej od dj_pike. Mam jednak wrażenie przy odsłuchu, że dźwięk jest jakby "dudniący" i "przytłumiony" tzn. wszystkie tony grają, są głośne i są słyszalne poprawnie, ale tak na ucho mam wrażenie jakby barwa dźwięku była skopana i nie wiem dlaczego. Ciężko to opisać, ale wydaje mi się że na normalnych głośnikach podobny efekt dało by podkręcenie gałki tonów średnich na amplitunerze. Gdzie mogłem popełnić błąd który dałby taki efekt? Tak jak napisałem zwrotnice są raczej ok. Niestety nie mam możliwości zrobienia pomiarów. Czy ma ktoś pomysł co mógłbym z tym zrobić?
              Hej. Ja mam już podłączone i wszystko gra ok. Fgx 1 masz podpiety jako górny czy dolny? Daj zdjęcia pewnie ktoś pomoże

Skomentuj

M

Cz

Skomentuj

Witam,
                  odświeżę temat kilkoma pytaniami.

Jeśli wstępnie projektujecie w zestawie 2.5 drożnym sekcję niskotonową, to przyjmujecie dla filtra impedancję głośnika 8 Ohm, czy rezystancje cewki w miejscu filtracji ok 6 Ohm?
                  Wiem że dobór typu filtra zależy od charakterystyk, ale czy zastosowanie filtra Linkwitz-Riley nie jest lepszym wyjściem ze względu na łagodniejszy przebieg fazy?
                  Rozważam konstrukcję 2.5 drożną(przebudowę z 2 drożnych), ale w domowych warunkach ciężko będzie pomierzyć.

Ogólny pomiar bez wygładzania w wytłumionej zamkniętej obudowie wygląda tak:

Spadek do 400 Hz ok 3 db względem 650 - 2000 Hz.

Da się określić przy jakiej różnicy sygnałów wooferów wypadkowa nie będzie się już sumować, czyli nie będzie podbijać sekcji nisko-średniotonowej? -12 dB?

Jeśli ktoś ma doświadczenie to proszę o poradę jaki typ filtra będzie lepszy i przy jakiej częstotliwości.
                  Różnica w pojemności cewek dla różnego typu filtrów jest spora. Myślę nad:

1 opcja to Butterworth 300 - 350 Hz
                  2 opcja Linkwitz-Riley 350 - 400 HZ

Wiem że bez pomiarów ciężko określić, ale kupować kilka nietanich cewek w ciemno też nie jest. Jeśli nie uzyskam odpowiedzi, pewnie kupię cewkę większą i najwyżej odwinę gdy będzie za niski podział.

Czekam na wasze opinie, dodam że układ MTM w osi i blisko siebie. BR wstępnie z przodu.

Skomentuj

Czy ktoś mógłby napisać czy wymiary tego głośnika SEAS 29TAF/W, są w rzeczywistości takie jakie podaje producent ?

https://loudspeakershop.eu/glosnik-s...06-p-2291.html

Skomentuj

Zrobiłem, projekt z racji braku czasu rodził się w bólach. A że będą "wędrować" po domu oraz, że nie mogę się zdecydować na fornir zostają na razie wykończone w HDFie.
                      Grają super, kolejne dobrze wydane pieniądze.

Skomentuj

Czaruję...
                      X