Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

GDN 20/80/2 - M.15.150.8.MCX - GDWK 9/120/12F - projekt by Tobike

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

GDN 20/80/2 - M.15.150.8.MCX - GDWK 9/120/12F - projekt by Tobike

Projekt pierwotnie powstał w 2004 roku i zamiast STXa na średnich był bliżej nieokreślony JBL. Obudowa wykonana z mdf 22mm z oddzielną komorą dla średniotonowego i wysokotonowego, ale niestety bez wzmocnienia wewnątrz komory GDNa. GDWK 9/120/12F - modyfikacja polegała na wymianie kopułki na tekstylną i usunięciu ferrofluidu z układu magnetycznego. Fornir modyfikowany Czareśnia Amerykańska klejony na klej kontaktowy, wyglądało to tak:

W międzyczasie urodził się syn i odwiedzające nas dzieci zaczęły pakować paluszki w kopułki przeciwpyłowe i papierowy JBL został poważnie uszkodzony. Zapadła decyzja o odświeżeniu konstrukcji.
    Różnice to:
    - nowa obudowa z węższą przednią ścianką,
    - nowy głośnik średniotonowy,
    - mniejsze odległości między głośnikami,
    - ułożenie głośników asymetrycznie.

Obudowa, wymiary 1000x225x280, ścianki 18mm oklejone HDF 3mm.

Fornir modyfikowany Heban Makasar na fizelinie klejony na klej winylowy żelazkiem.

Podfrezowania pod głośniki. Lakier Hartzlack połysk poliuretan.

Pomiary:
    GDN

M.15

GDWK

Zwrotnica.

SPL

SPL Przeciwfaza

Impedancja i strojenie obudowy

Zwrotnica praktycznie

Gotowe

Wytłumienie symboliczne, w komorze średniotonowca na tylnej ściance filc a na bocznych i dolnej watolina złożona na dwie warstwy. Komora GDNa wytłumiona filcem w dolnej części. Port basreflex na tylnej ściance na dole obudowy.
    Last edited by Tobike; 04.05.2015, 22:25.

Lakier na żywo pewnie robi jeszcze większe wrażenie. Gratuluję udanego procesu poprawiania. Fajnie widać na przykładzie tego wątku postęp wiedzy i dbałość o szczegóły :)

Nie wiem tylko czy nie lepiej byłoby przenieść temat do działu Home Audio, Tonsile są ciężkie do dostania, a nawet jakby to pewnie o innych parametrach, więc jako projekt raczej nikomu się nie przyda.

Skomentuj

To prawda GDNy już nie do dostania. Fornir naprawdę jest ładny, lakier wyciąga smaczki i kolor bo sam surowy fornir jest strasznie blady i wygląda jak przykurzony.

Skomentuj

Zamieszczone przez Tobike Zobacz posta
        odwiedzające nas dzieci zaczęły pakować paluszki w kopułki przeciwpyłowe i papierowy JBL został poważnie uszkodzony
        Też mam ten kłopot. Swoje się nauczyły bez problemów, a cudze jak przylezą to od razu. Po urodzinach syna miałem kilka nowych zagnieceń na 9950 :( Przestałem myśleć o zmianie dopóki dzieci nie podrosną.

Ale kolumny fajnie wyglądają. I szeroko ci się udało fazę zgrać, pewnie ze stereofonią nieźle.

Skomentuj

Od dawno mi się kurzą te gdn-y i nie miałem na nie pomysłu. Pewnie w wakacje je sklonuje. Można prosić o zwymiarowany front? Jak wrażenia dźwiękowe? Kopułkę jak nie dostanę to pewnie zastosuje jakąś lepszą i zmodyfikuje zwrotnice. Jaki zastosowano tunel br?
          Last edited by madelektronik; 05.05.2015, 09:00.

Skomentuj

To prawda grają naprawdę dobrze, scena jest bardzo OK jak na cenę przetworników. Ogólne zestaw robi furorę wśród znajomych bardzo podoba im się muzykalność kolumn, bo zazwyczaj mają kontakt z marketówkami lub popierdułkami z kina. Co ciekawe niektórzy ze znajomych zaczynają dojrzewać do stereo i pojawiają się prośby o wykonanie kolumn do stereo więc będzie okazja bardziej rozwinąć doświadczenie i poprawić stolarkę bo zdarzają mi się czasem jakieś gafy. Niedawno pracowałem z Sapelli Machoń naturalny. Był wysuszony na wiór i bardzo kruchy, po fornirowaniu pojawiły się szczeliny które trzeba było zaszpachlować pyłem z lakierem, a na dodatek podczas ucinania krawędzi forniru frezem z łożyskiem potrafił wyrwać krawędź chociaż frez ostry jak brzytwa jest.

Obudowy to 1000x220x280 z płyty 18mm, boczne ścianki obejmują wszystkie ścianki i wzmocnienia oprócz przedniej, na te wymiary dołożyłem jeszcze hdf 3mm ale można śmiało od wymiarów płyt odjąć te 6mm i uzyskać te wymiary już z HDF. Komora GNDa to jakieś 30l strojone portem HP 68/220 z polinka przycięty na 180mm na 38-39Hz
            Last edited by Tobike; 05.05.2015, 09:05.

Skomentuj

Czaruję...
            X