Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tanie i stylowe . Fountek FW 146 + Audax TW025A0 - projekt by Yoshi_80

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tanie i stylowe . Fountek FW 146 + Audax TW025A0 - projekt by Yoshi_80

Monitorki powstały jako prezent dla mojej mamy na urodziny. Dodatkowo do głośniczków powstał również wzmacniacz (gainclone). Na pomysł wpadłem niecałe 3 tygodnie przed terminem więc trzeba było się sprężać bo roboty trochę było.

Wybór głośników był podyktowany dobrym stosunkiem jakości do ceny. Fountek jak za swoje 140zł wygląda bardzo sensownie a Audaxy TW025A0 kupiłem trochę tak dla przypomnienia bo kiedyś miałem te kopułki i zapadły mi w pamieć jako całkiem dobre. Poza tym cena 100zł/szt była zachęcająca. Za głośniki zapłaciłem 480zl.

Obudowa

Wykonana została ze sklejki 12 mm. Cięta na zamówienie w castoramie. Można oczywiście wykonać klasycznie z MDFu.
    Do obudowy będziemy potrzebowali formatek :
    220x300 x 4szt (boki)
    220x166 x6szt (góa, spód, wzmocnienia)
    191x300 x4 szt (przód, tył)

Za formatki zapłaciłem niecałe 60zł.

Ostatnie formatki są celowo poszerzone o 1mm bo nigdy, przenigdy, nie utną wam równo wewnętrznych płyt, zwykle jak na złość są za duże. Po złożeniu obudowy okazuje się, że brakuje i jest dramat. Dlatego te "zamykajace" płyty lepiej wyciąć o 1-2mm szersze i zebrać nadmiar.

Do montażu dodatkowo przyda się klej poliuretanowy , ja użyłem soudal 66a oraz rolka taśmy papierowej. Na początek przyklejamy do tyłu jeden bok oraz dół i górę :

Po wyschnięciu :

Następnie przygotowujemy sobie wzmocnienia :

Wzmocnienie na cieńszych końcach ma 5mm na środku 20mm.

Wzmocnienia wklejamy na środku wysokości obudowy i zamykamy konstrukcję drugim bokiem :

Po wyschnięciu kleju zdecydowałem się już na tym etapie zamocować wytłumienie. Uznałem, że syf jaki wyjdzie przy frezowaniu wyciągnę odkurzaczem i będzie to łatwiejsze aniżeli walka z wkładaniem filcu przez dziurę od głośnika. Filc przymocowałem takerem.

Po zamocowaniu filcu zamknąłem obudowy.

Na tym teapie przyszedł czas na frezowanie , niestety zapomniałem o zrobieniu zdjęć. W każdym razie na pierwszy ogień zfrezowałem wszystkie krawędzie obudowy frezem półokrągłym, największym jaki znalazłem w sklepie z ośką 8mm pasującą do mojej frezarki. Żeby przyspieszyć robotę frezowałem 2x. Najpierw z grubsza, następnie jak już miałem zdjęte większość wystającej sklejki, było dużo mniej do szlifowania papierem. Zrównałem to co wystawało i pociągnąłem frezem drugi raz na gotowo. Oczywiście nadmiary można było zdjąć frezem kopiującym ale po prostu go nie miałem.

Następnie wyfrezowałem otwory na głośniki itd. NIe zanotowałem sobie odległości ale z tego co pamiętam oś głośnika wysokotonowego znajduje się 80mm od góry, głośnik niskotonowy tak aby odstęp miedzy nimi to było ok 5mm. Bas reflex znajduje się 9cm od góry. Bas reflex to polinkowski HP 900030 któremu frezuje się otwór 57,5mm.
    Na dole za pomocą wyrzynarki wycięta została została dziura na terminal o wielkości 55x75mm . Terminal wybrałem patrząc na dość niską cenę i w sumie całkiem niezłe wykonanie.

Tak przygotowana kolumna poszła na pomiary:

Zaprojektowałem zwrotnicę a całość wyglądała (mniej więcej ale o tym później) tak :

Podział 2750Hz, dość strome filtracje filtrami 3 rzędu.

Schemat zwrotnicy :

Lista elementów :
    000-2341 2szt
    000-2366 2szt
    000-1325 2szt
    000-2446 2szt
    001-4046 2szt
    001-4062 2szt
    001-4050 2szt
    001-5037 2szt
    002-0328 2szt
    002-0331 2szt
    002-0265 2szt
    002-0316 2szt
    012-0310 2szt
    051-0010 2szt
    006-0090 2m

Lista poza samymi elementami zwrotnicy, zawiera również terminale, bas reflexy oraz 2m przewodu jantzena 1,5mm 6N do okablowania. Za tą przyjemność zapłaciłem około 200zł.

Przystąpiłem do montażu zwrotnic i przygotowania kabli a w międzyczasie obudowy "się malowały". Wybrany kolor to RAL 3027 , który pasował do pokoju mamy no i taka złamana czerwień jest bardziej kobiecym kolorem. Malowaniem zajął się nas forumowy kolega Bingant.
    Zwrotnice zmontowałem na kawałeczkach sklejki 6mm o wymiarach 100x130mm.

Zwrotnice zostały przykręcowne wkrętami na tylną ściankę obudowy. Pozostało złożyć wszystko w całość. Tył oraz spód kolumienki został dodatkowo wytłumiony warstwą watoliny. Bas reflex wsadzamy bez skracania, daje to idealnie strojenie na 50Hz. Na koniec od spodu przyklejone zostały gumowe nóżki. Efekt końcowy widać a zdjęciach. Niestety są z telefonu bo oczywiście jak trzeba to w aparacie baterie były totalnie rozładowane. Projekt ukończony został w dniu urodzin mamy i zabrakło 1 dnia aby zdjąć drobne niedoskonałości i wypolerować lakier ale i bez tego wyglądają wspaniale.

Całość wyniosła mnie 750zł nie licząc lakierowania, przesyłek oraz drobiazgów jak klej , filc czy watolina.

Po zmontowaniu wykonałem kontrolnie pomiary i okazało się, że ch-ki kolumienek nie są idealnie takie same i obie nie pokrywają się z prototypem. Zapewne odpowiedzialny jest za to rozrzut głośników oraz to, że pewnie pomieszały mi się pary fountek-audax. Pomiar impedancji wykluczył jakieś błędy montażowe w zwrotnicy bo oba wyniki były jednakowe. Być może kwestia jakiegoś wygrzania bo jedna para głośników nie grała nawet minuty.
    Porównianie ch-k obu monitorków :

Ch-ka impedancji:

Na koniec w docelowym miejscu odsłuchu na komodzie :-) :
    Last edited by Yoshi_80; 20.03.2016, 14:18.

Jak ten audax sobie daje radę? Lepszy niż wavecore WA10?

Skomentuj

Nie miałem WA10 więc nie jestem w stanie Ci na to odpowiedzieć. Audax jak za 100 zł jest całkiem ok.

Skomentuj

Bingant jednak żyje
        Wyglądają jak różowe a nie czerwone
        Czemu śrubki nie czarne ? Stoją za blisko ściany :flapper:

Skomentuj

No śrubki są takie jakie miałem na stanie. Konia z rzędem temu co zrobi telefonem fotkę oddającą dobrze kolor . W każdym razie nie jest to różowe ale czerwony przełamany różem. Kolor jest kapitalny bo pasuje do srebrnego i generalnie do pokoju. Kolor jak kolor każdy może sobie pomalować na taki jak mu się podoba. A kolumienki stoją tam gdzie jest na to miejsce. W sumie w przypadku małych kolumn bliskość ściany nie jest złym rozwiązaniem bo dodaje trochę basu.

Skomentuj

Yoshi, a nie przeszkadza Ci ta górka powyżej 15kHz? Pytam, bo aktualnie siedzę z SB 26STC (którego też miałeś kiedyś) i niestety musiałem podobną górkę wyciąć rlc, aby się kopułka uspokoiła.

Skomentuj

Zgrabniutkie :thumbup: Od jakiegoś czasu rozglądam się za czymś kompaktowym, żeby sprawić dziewczynie.

Jak duży frez zaokrąglający masz? Bo mi do tej pory nie udało się znaleźć niczego większego od d=38,2mm :/

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                bo aktualnie siedzę z SB 26STC
                Wlasnie mnie ciekawi, ktory z tych glosnikow bedzie lepszy? Moze Yoshi cos skrobnie...

Skomentuj

oshi, a nie przeszkadza Ci ta górka powyżej 15kHz?
                  Prawdę mówiąc niespecjalnie. Coś tam słychać , takie rozjaśnienie, trochę cyka ale nie jest to jakieś bardzo upierdliwe i się tym nie przejmowałem. Charakter gry audaxów, w zasadzie wszystkich, taki jest, że mają w sobie trochę powietrza i jasnej barwy. Celowo poprowadziłem trochę niżej kopułkę aby podbity zakres nie wychodzi za wysoko i jakoś to się uśredniło.

W sumie to nie jest żadna audiofilska konstrukcja i nie przyszłoby mi do głowy jakieś dodatkowe wycinanie górek itd. Powiedzmy nie taki był cel, miało fajnie grać dla przeciętnego odbiorcy. No i przy tym być tanie. Stąd pewien dopuszczalny poziom niedoskonałości czy oszczędności w postaci najtańszych kondensatorów i cewek rdzeniowych.

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                  Wlasnie mnie ciekawi, ktory z tych glosnikow bedzie lepszy? Moze Yoshi cos skrobnie...
                  Może być trudno bo już absolutnie nie pamiętam jak grał ten SB. To jest problem takich szybkich, niskobudżetowych projektów. Szast prast i zrobione 1-2 wieczory i po temacie, potem niewiele się z tego pamięta.

Na podstawie jakiś tam zapamiętanych wrażeń miałbym to określić, to powiedziałbym, że SB poprawny ale trochę bezpłciowy. Audax jest dość żywy na górze i to daje mu własnego charakteru. SB swoimi "features" udaje lepsze głośnik niż jest a audax to trochę głośnik wedle starej szkoły ale dobrze wykonany. Niestety to też rzutuje negatywnie na jego możliwości bo wymaga trzymania go na wyższym podziale.

Pamiętam jak miałem tego audaxa pierwszy raz i wsadziłem go zamiast tonsila 11/100 to było jak objawienie. Miażdżył, podobno najlepszą" kopułkę tonsila pod każdym względem. Teraz przyzwyczajony jestem do głośników z zupełnie innej ligi i ten audax nie robił żadnego wrażenia. Z drugiej strony patrząc na cenę to jestem bardzo zadowolony z rezultatu, monitorki grają fajnie, niczego więcej nie oczekiwałem.
                  Last edited by Yoshi_80; 21.03.2016, 14:41.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                    Prawdę mówiąc niespecjalnie. Coś tam słychać , takie rozjaśnienie, trochę cyka ale nie jest to jakieś bardzo upierdliwe i się tym nie przejmowałem. Charakter gry audaxów, w zasadzie wszystkich, taki jest, że mają w sobie trochę powietrza i jasnej barwy. Celowo poprowadziłem trochę niżej kopułkę aby podbity zakres nie wychodzi za wysoko i jakoś to się uśredniło.
                    Dzięki. Przy SB niestety jest tak, że bez wycięcia zachowuje się jak typowy cykacz i zaburza mi to całkowicie górę.

Skomentuj

Bardzo fajny projekt, super wykonanie. Fajne takie milusie.

Yoshi, a nie przeszkadza Ci ta górka powyżej 15kHz?
                      Myślę, że Mama doceni :-) Z wiekiem niestety ludzki słuch się upośledza na wysokie częstotliwości i taka górka jak znalazł.

Nie miałeś klawiszowania na podkładzie, lakierze? Jak jak robiłem swoje monitorki pod lakier, to po pokryciu podkładem wyszło mi i musiałem jeszcze raz szlifować i kłaść od nowa. Na szczęście po lakierze już nic nie wylazło.

Skomentuj

Zobaczymy z czasem. Jak na razie nic nie wychodzi :-) . Z tą górką myślałem, podobnie. Osoby w wieku 50+ rzadko kiedy słyszą coś powyżej 15kHz. Pozostawienie tam górki na pewno nie zaszkodzi. Zresztą mama nie jest audiofilem, nie słucha sprzętu, wybrzmień, podzakresów, nie szuka niuansów. Po prostu ma grać i już a różnice między dobrym a gorszym graniem zauważy nawet "niewprawne" ucho :-)

Skomentuj

Czaruję...
                        X