Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"Betony" czyli podstawkowe 3way w obudowie zamkniętej.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

"Betony" czyli podstawkowe 3way w obudowie zamkniętej.

"Betony"

Tytułowe "Betony" to projekt podstawkowych kolumn 3-drożnych w obudowie zamkniętej, który nazwę wziął od nietypowego wykończenia tynkiem dekoracyjnym "ala beton architektoniczny".
    Kolumny te grały w pokoju naszego forum na wystawie Audio Video Show 2023:

Projekt powstał z myślą o graniu w małym pomieszczeniu jakim jest sypialnia, czyli dość niekorzystnym akustycznie z powodu stojącego na środku łóżka, które to dość mocno potrafi podbić niskie częstotliwości.
    Wcześniejsze doświadczenia jakie miałem z projektowaniem kolumn do sypialni (które to były klasycznym układem 2-way w obudowie typy BR) pokierowały mnie w stronę względnie nie dużej podstawkowej obudowy zamkniętej.
    Ponieważ kolumny z przyczyn różnych nigdy nie zagrały w żadnej sypialni, postanowiłem wystroić zwrotnicę tak aby miały poprawny balans tonalny w normalnych pomieszczeniach odsłuchowych.

Zastosowane głośniki:
    SB Acoustics SB29RDAC-C000-4 - głośnik wysokotonowy z membraną typu ring radiator,
    Scan Speak 15W-4434G00 - głośnik z serii Discovery, membrana z włókna szklanego, z racji bardzo niskiego Qt potrafi zagrać odpowiednio nisko jak na średniaka w bardzo małej objętości,
    Beyma 8BR40/N - niewielki jak na 8 cali głośnik, z rachitycznym wręcz magnesem, ale grający zaskakująco dobrze w tym zastosowaniu oraz wbrew pozorom dość sporo wytrzymujący. Jego wybór podyktowany był faktem, że potrafi dość nisko zagrać w niewielkiej jak na 8 cali obudowie zamkniętej.

Obudowa:
    Obudowa w formie sporego monitora o wymiarach (patrząc od frontu szer x wys x gł) 260 x 510 x 400 mm.
    Wszystkie formatki zewnętrzne wykonane z płyty MDF o grubości 22 mm, dwie formatki wzmocnień wewnętrznych wykonane z płyty MDF o grubości 18 mm.
    Obudowa musiała być dość duża aby uzyskać odpowiednią pojemność dla wszystkich głośników, dlatego, aby "zgubić" wizualnie dość szeroki front, wszystkie krawędzie zewnętrzne zostały zaokrąglone frezem o promieniu 19 mm.
    Uwagi techniczne:
    - korzystne jest sklejenie obudowy na prostokątnych formatkach i zaokrąglenie krawędzi po sklejeniu całej obudowy.
    - średnice i głębokości frezów pod głośniki najlepiej zmierzyć z posiadanych przez siebie sztuk,
    - w tylnej ściance należy uwzględnić mocowanie terminala wg własnych upodobań.

Plik PDF z wymiarami dostępny na końcu tego posta
    !

Fotki z budowy:

Wytłumienie:
    - w komorze głośnika średniotonowego - wełna owcza, gęsto, jedynie z "gniazdkiem" po głośnik średniotonowy,
    - w komorze głośnika niskotonowego - 700 g wełny owczej, luźniej za samym głośnikiem, im głębiej w komorze tym gęściej.

Zwrotnica:

- rezystory - moce i typy zostały opisane na schemacie,
    - kondensatory - tam gdzie można zastosować bipolary zostało to oznaczone, reszta kondensatorów wg uznania.
    - cewki - rezystancje zostały podane na schemacie, dokładne parametry na liście poniżej.

000-5517 Cewka ind. 17,000mH +/-3% 2,80Ω dr.0,50mm Fe 0,061kg. śr.26 dł.38mm Iron Core Coil With Discs
    000-5593 Cewka ind. 6,800mH +/-3% 0,42Ω dr.1,00mm Fe 0,325kg. śr.55 dł.46mm Iron Core Coil With Discs
    000-1539 Cewka ind. 0,470mH +/-3% 0,330Ω dr.1,00mm śr.37 dł.20mm szt. Air Core Wire Coil
    000-5052 Cewka ind. 6,000mH +/-3% 0,48Ω dr.1,00mm Fe 0,252kg. śr.45 dł.46mm Iron Core Coil With Discs
    000-0182 Cewka ind. 6,000mH +/-3% 4,85Ω dr.0,50mm śr.32 dł.27mm Air Core Wire Coil
    000-1650 Cewka ind. 0,220mH +/-3% 0,465Ω dr.0,63mm śr.24 dł.15mm szt. Air Core Wire Coil
    000-1636 Cewka ind. 0,470mH +/-3% 1,350Ω dr.0,40mm śr.20 dł.8mm Air Core Wire Coil
    000-1853 Cewka ind. 0,680mH +/-3% 1,220Ω dr.0,50mm śr.31 dł.10mm szt. Air Core Wire Coil

Jako bonus krótki i niezbyt mądry filmik z możliwości Beymy na after party po wystawie Audio Video Show:
    https://youtube.com/shorts/tCuNxnIVATg?feature=share
    Załączone pliki
    Last edited by LuSzTi; 19.10.2024, 00:46.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Wielkie pochwały należą się za podzielenie takim projektem. Bardzo rozsądne cenowo 3way. Znając inne konstrukcje Twojego autorstwa odsłuchiwane na AS - pewnie warte skopiowania.

Masz jakieś porównania lub wnioski w ramach edukacji na forum, dotyczące asymetrycznego położenia sekcji mid/tw lub zaokrągleń i ich pozytywnego wpływu?
    Last edited by arczar; 20.10.2024, 12:33.

Skomentuj

Luszti, mógłbyś dodać pomiar impedancji?

Skomentuj

LuSzTi, mam pytanie uściślające, ponieważ nic o tym w opisie nie wspomniałeś, w dodatku takie rozwiązanie jednak nie jest stosowane często podczas konstruowania i budowy przeważającej większości zespołów głośnikowych.
        Rozumiem, że tarcza ("kosz") głośnika wysokotonowego została wyfrezowana/wycięta promieniem ~74,5mm na głębokość 9,5-10mm, by umożliwić zamontowanie głośnika średniotonowego?
        W zasadzie to w sposób oczywisty wynika z rysunku obudowy, ale dla wielu naśladowców wykonanie takiego podcięcia może nie być rzeczą łatwą i prostą (np. istnieje jakaś możliwość uszkodzenia głośnika podczas obróbki).
        A więc i drugie, narzucające się pytanie: czy ewentualne rozsunięcie tych głośników o 10-12mm spowoduje już znaczące upośledzenie brzmienia zespołu i konieczność korekty układu zwrotnicy?
        Last edited by pavyan; 20.10.2024, 15:27.

Skomentuj

Moze to stara wersja z plastikowym frontem, ale nawet jesli alu, to mozna zdemontowac front tweetera i przykrecic do obudowy bez glosnika w celu wykonania frezu. Nic trudnego.

Skomentuj

Wiem, że nic trudnego i pomyślałem oczywiście o takiej możliwości, ale jak sam zauważyłeś - łatwość poprawki zależy od wersji :-)
            Zresztą akurat w moim konkretnym przypadku wyfrezowanie promienia dowolną stosowaną metodą nie byłoby problemem - ale jednak taka zabawa będzie miała bardziej przyziemne konsekwencje: po wycięciu kawałka głośnika wszyscy "korektorzy" utracą nań gwarancję producenta/sprzedawcy. Może rzadko się z niej korzysta, a te głośniki nie są wybitnie drogie - ale miło jest ją mieć...
            Może jestem w błędzie, ale podejrzewam że odsunięcie w dół o 12mm "zespołu" głośników nisko- i średniotonowego (bez zmiany ich wzajemnego położenia) od głośnika wysokotonowego (bez zmiany jego położenia względem krawędzi obudowy) nie powinno mieć dramatycznego ani nawet znaczącego wpływu na brzmienie zespołu - choć oczywiście pewien wpływ niewątpliwie będzie (i będzie możliwy do skorygowania korektą zwrotnicy), ale moje zdanie to zdanie amatorskie i niefachowe :-)
            PS: Po dokładniejszym obejrzeniu rysunku płyty frontowej widzę, że jednak takie rozsunięcie głośników bez korekty wymiarów kolumny (zwiększenia wysokości o 12mm i zmniejszenia jej głębokości, dla zachowania pojemności) nie będzie możliwe - więc niestety cała korekta zrobiłaby się zdecydowanie "większa".
            Last edited by pavyan; 20.10.2024, 16:33.

Skomentuj

Moim zdaniem nie bedzie dramatu z przesunieciem glosnika, ale podobnie nie widze dramatu, aby go frezowac, nawet jesli front jest alu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                Luszti, mógłbyś dodać pomiar impedancji?
                Ja bym poprosił, jeśli masz, pomiary gołej beymy. Jestem ciekaw co ten maluch potrafi. Jaki się charakter brzmienia tego głośnika? Ciekaw jestem czy możliwe jest złożenie 2-way ala małe hurricane. Tam był podział okolo1,7kHz i na górze DTX.
                W służbie amplifikacji

Skomentuj

Czaruję...
                X