Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory 2 drożne STX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitory 2 drożne STX

Witam,

To będzie moja pierwsza konstrukcja tego typu.
    Przedstawiam to co kupiłem i na czym powstaną monitory, czyli STX GDN 17-140-8 SCX + STX GDWK 10-200-8 PJ. Póki co czytam na temat tego GDN ile tylko się da i w pewnym momencie zacząłem mieć wątpliwości czy to był dobry zakup. Wypowie się ktoś? Głównie chodzi mi o to, że czytałem że nie schodzi na tyle nisko żeby bass był w dobrym stopniu odczuwalny - nie mówię tu o "dudnieniu" ale dodaniu tego ciepłego dołu do słuchanych utworów. Jedyne monitory z którymi końcowy efekt będę mógł porównać to KEF IQ 10 i Paradigm Studio 20. Baaardzo jestem ciekaw różnic i zdaje sobię sprawę że prawdopodobnie będą diametralnie różne :) Zwrotka będzie z projektu Irka o ile dobrze pamiętam, ale prawdopodobnie będę miał możliwość ich mierzenia w tej obudowie więc mogą zajść jakieś zmiany.

Tutaj zdjęcia podzespołów:

A tutaj wstępna bryła monitorów:

Obudowa:

Objętość: 10-12 L (wstępnie liczone)
    Materiał: 20 mm wiórówka ze starych mebli (1 raz w życiu widziałem tak mocną i gęstą)
    Co do wykończenia jest dużo pomysłów, ale na pewno nie będą to kolejne Sonusy na forum a sam kształt który widać na aktualnych zdjęciach (sorry za jakość) będzie się jeszcze sporo różnił.

Na bierząco będę wrzucał foty z prac

PS. Macie pomysł na materiał na maskownice?

Zamieszczone przez przemas2k
    Macie pomysł na materiał na maskownice?
    A koniecznie chcesz zamulic wysokie tony? :wink:
    ps. powodzenia!

Skomentuj

Nie wiem czy jakikolwiek midwoofer zapoewni "masaż watroby" w takim stopniu jak 30 cm GDN....

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88
        Nie wiem czy jakikolwiek midwoofer zapoewni "masaż watroby" w takim stopniu jak 30 cm GDN....
        hehe właśnie nie chodzi o masaż wnętrzności tylko ten miekki bass - nie musi być go wiele, ale żeby był :) zawsze będzie można zbudować suba do tego

co do samej maskownicy to póki co się zastanawiam, fronty i tak będą na tyle atrakcyjne, nawet z tymi standardowo wyglądającymi gdn'ami, więc nie będą konieczne :) o to sie nie martwię

Skomentuj

Podoba mi sie twoje podejscie do sprawy, choc nie miałem tych stxsowych glosniczków to jednak trzeba sprawdzic. A moze......

Skomentuj

Po dość sporej przerwie wracam z tym co mam aktualnie - nie jest to wiele (skleiłem po prostu kolumny - oczywiście bez góry i dołu ponieważ w najbliższych dniach pójdą pod szlifierkę taśmową (w trakcie załatwiania :)), a później szpachla - wiadomo) całość sklejona na kołki i wikol.

Stwierdziłem, że będę wzorował się na konstrukcjach KEF'a z serii IQ.

Oto aktualny stan pracy (sorry za jakość zdjęć):

Tutaj przed klejeniem (po prostu poukładane poziomy - już z wyciętym tyłem i środkami)

a tutaj sklejona (z wstępnym rozmieszczeniem przetworników i br)

Nie patrzcie na narożniki z przodu - będą jeszcze równo ścięte wyrzynarką i zaokrąglone szlifierką (gdzieś na około 6 cm - patrząc z boku w głąb kolumny i 1 cm patrząc z frontu).

Góra (ta kopułka nad wysokotonowym to póki co eksperyment - ma być ładnie zaokrąglona - zobaczymy jak wyjdzie). Mam jeszcze parę pomysłów co do tego, których póki co nie zdradzę :)

Skomentuj

Czaruję...
            X