Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3 drogi STX, guru bingant

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

3 drogi STX, guru bingant

Witam forumowiczów.
    Zachwyt, jaki mnie ogarnął widząc projekt kolegi o nicku "bingant" "3 drogi dla ubogich", skłonił mnie do zakupu przetworników takich samych jak Jego. Przemawiała cena jak i równość kolorów koszy głośników GDN i GDM. Jako że pomysł i dbałość
    o szczegóły jakimi wykazał się "bingant" bardzo mi się spodobały, postanowiłem zbudować kolumny nie wzorując się na jego pomyśle. Moje skrzynki mają kształt lekkiego trapezu obudowa liczona na 32 litry GDN-a

pierwsze wykonanie frontu

kształt kolumny

zastanawia mnie czy komora głośnika GDN i GDWK

musi mieć odpowiedni litraż, czy można ją tylko wytłumić.

po sklejeniu i skręceniu nadszedł czas na szpachlowanie

Skrzynki wykonałem z płyty MDF 19mm.
    Góra, dół i środek wykonany z płyty wiórowej 28mm.
    Największy problem sprawiło wyszlifowanie nadmiaru szpachli oraz wystających kantów.

Ponieważ front jest wykonany z 19mm-ej płyty, aby go wzmocnić postanowiłem dorobić panel z płyty MDF 22mm z trapezowym kształtem, który będzie przyklejony do frontu.

Pierwsza przymiarka z głośnikami i pogrubionym frontem

Ponieważ kolumny to podłogówki, będą stały na podstawce koloru czarnego(połysk fortepianowy) z kolcami. Panel również będzie pomalowany na ten kolor, a skrzynki oklejone fornirem wiśnia amerykańska lub europejska. Kolumny są jeszcze nie skończone...
    Komentarze mile widziane. :grin:

Jak zamierzasz wykończyć front ? Będzie taka kanciasta ramka ?

Sam chciałem robić kopię kolumn bingant'a "3 drogi dla ubogich", ale w STX-ie brak GDM-ów :(

Skomentuj

wlodek t40 front jest oryginalny ale czy ładny, jak dla mnie nie bardzo. Może lepiej nie kombinować tylko skopiować front od bingant,a?

Skomentuj

Zamieszczone przez funiax1
        front jest oryginalny ale czy ładny, jak dla mnie nie bardzo
        dla mnie też. Chyba, że zamierzasz z nim coś zrobić jeszcze
        Zamieszczone przez funiax1
        Może lepiej nie kombinować tylko skopiować front od bingant,a?
        żeby to było takie łatwe :mad:
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

nie wiem co powiedziec, kompletnie mi sie to nie podoba, nie w moje gusta.... ale za oryginalność masz plusa :)

Skomentuj

W tej chwili to właściwie nie można tak jednoznacznie powiedzieć czy cacy czy be bo przecież nie są wykończone. Do mnie takie skośne wygibasy przeważnie nie przemawiają i wolę cos bardziej klasycznego o równoległych krawędziach - oczywiście nie jest to jakaś moja reguła bo kolumny Biganta zrobiły na mnie wielkie wrażenie (oczywiście pozytywne). Wydaje mi się, że nawet jeśli ten front pozostanie w takiej formie w jakiej jest teraz - czyli taki "wystający" - to może to może to nawet ciekawie wyglądać. Trzeba go tylko odpowiednio zagospodarować. Proponuję wykonać go w jakimś innym fornirze niż resztę - skóra raczej się tutaj nie sprawdzi bo jak zrobisz resztę w jakimś mocno kontrastowym kolorze forniru i dodatkowo dołożymy do tego te ostre krawędzie to może się to za bardzo odznaczać - no chyba że to zfazujesz... tylko wtedy i tak te rogi "głównego" pudła będą, moim zdaniem, za bardzo wyeksponowane... kurde, sam nie wiem... hmmm, ja bym może poszedł w dwa rodzaje forniru tylko jakoś ciekawie dobrane, np kolor podobny, w podobnej tonacji i nasyceniu tylko mocno inne usłojenie.

No cóż, pomimo, że nie zapowiada się tak całkiem różowo i będzie trzeba to dobrze przemyśleć to jednak jestem dobrej myśli i życze powodzenia - bo przeciez trzeba mobilizować i zachęcać a nie zniechęcać mówiąc, że feee, Będzie dobrze

Skomentuj

PS: i biorąc sobie kolumny Biganta za wzór to, jejku, wysoko sobie poprzeczkę postawiłeś

Skomentuj

Aj chyba nie wszyscy dokładnie czytają,tylko foty oglądają:
                Zamieszczone przez wlodek_t40
                Ponieważ kolumny to podłogówki, będą stały na podstawce koloru czarnego(połysk fortepianowy) z kolcami. Panel również będzie pomalowany na ten kolor, a skrzynki oklejone fornirem wiśnia amerykańska lub europejska.

Skomentuj

PS: i biorąc sobie kolumny Biganta za wzór to, jejku, wysoko sobie poprzeczkę postawiłeś
                  Jako że pomysł i dbałość
                  o szczegóły jakimi wykazał się "bingant" bardzo mi się spodobały, postanowiłem zbudować kolumny nie wzorując się na jego pomyśle.
                  :razz:

Skomentuj

No fakty mówią same za siebie, słabo szło mi z tym czytaniem o drugiej w nocy :razz: Ale nadal uważam, że wykonanie frontu w mocno kontrastowym kolorze w stosunku do reszty obudowy (w tym przypadku) może wyjść "różnie"... no ale zobaczymy.

Samo stwierdzenie
                    Jako że pomysł i dbałość
                    o szczegóły jakimi wykazał się "bingant" bardzo mi się spodobały, postanowiłem zbudować kolumny nie wzorując się na jego pomyśle.
                    jest trochę dziwne. Można go zinterpretować "bardzo podobały mi się kolumny Biganta więc zrobię inne", jakaś taka wewnętrzna sprzeczność :razz:
                    W tym wzorowaniu sie i stawianiu poprzeczki - no ja właśnie tak rozumiem stwierdzenie "guru Bigant", czy nie? Nie chodzi oczywiście o wykonanie kopii jego klumn tylko o postawienie sobie za wzór ich estetyki i jakości wykonania, no bo jeśli się mylę to po co to napisałeś?

Skomentuj

Może jeżeli nie chce do końca kopiować tamtych skrzyń,to w tych pustych miejscach niech da skosy skosy jak Bingant wtedy trochę zyskają na atrakcyjności.Ale o gustach się nie dyskutuje,wiele tu jest takich konstrukcji odsądzanych od wiary za wygląd.

Skomentuj

witam na fotkach tego niewidac ale fronty są lekko sfrezowane pod katem 35 stopni...

Skomentuj

Chodziło mi o taki front:

Dokładnie front Binganta

Skomentuj

Witam wszystkich
                            Odpowiedzi posypały się jak z rękawa i o to chodzi, aby rozeznać się w gustach innych.
                            No cóż, jeśli chodzi o wzorowanie nie miałem zamiaru kopiować ale zadbać o jakość połączeń detali .Kolega "bigant" zadbał aby jego głośniki były rozmieszczone tak aby tworzyły równe
                            odległości względem skośnej ramki około 5-7 mm od brzegu kosza głośników czy to GDWK czy GDN .Także od góry, wszędzie starał się zrobić równe odległości, proporcja, wysokość
                            obudowy odległość bas reflex .Połączenie kolorów okleiny oraz czarnej skóry .Podejrzewam,
                            że w trakcie budowy jego skrzynek, przed oklejeniem fornirem ,wyglądały podobnie jak moje
                            a w trakcie budowy zmieniały się na korzyść, tak aby cieszyć oko. Tego jak wyglądały nie wiemy a widzimy efekt końcowy. Mam tylko nadzieję ,że moje też będą cieszyć oko.
                            A odnośnie komory średniotonowca czy muszę zmniejszać komorę czy mogę ją tylko mocniej wygłuszyć ? jakoś brak odpowiedzi.

Skomentuj

Czaruję...
                            X