Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowe obudowy głośników Mildton 80

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nowe obudowy głośników Mildton 80

Witam
    Postanowiłem zrobić mały lifting starym Mildtonom i wykonałem nowe skrzynki. Skrzynia wykonana z płyty OSB 22mm, całość fornirowana fornirem buk. Wyrzuciłem z obudowy potencjometry(co prawda na razie jeszcze nie są wylutowane, ale to tylko kwestia czasu), zmieniłem tunele BR na "normalne ", bez rzadnych siateczek. Jako wytłumienia użyłem tego samego materiału i w takiej samej ilości jaki odzyskałem ze starej obudowy.Obecnie kolumienki sa przed lakierowaniem, jednak chciałem zapytać o jedną rzecz. Zmniejszyła mi się pojemność skrzyń o ok. 2l. Pod Yamachę A-550 pod ten sam kanał podpiąłem oryginalne obudowy i moje nowowykonane. Od razu zauważyłem znaczny spadek w ilości niskich tonów. Poza tym dźwięk sprawia wrażenie bardziej surowego-nie jest tak miękki jak w przypadku obudów oryginalnych. Jaki może być tego powód, jak mogę to naprawić?

pozdrawiam

Doloz wiecej wytlumienia co pozornie zwiekszy pojemnosc obudowy.
    A BR masz tak samo strojony czy inaczej??
    Bo jak inaczej to zapewne to bedzie przyczyna

Skomentuj

przy zastosowaniu tych samych tunelow, podnioslo sie strojenie obudowy i teoretycznie zmniejszyla sie odpowiedz impulsowa. Mozesz przedluzyc rurki z 2-3cm i zobaczyc wtedy jak to gra, ewentualnie dorzucic wytlumienia, ktore zwieksza pozornie litraz widziany przez glosnik.

Skomentuj

Początkowo długość tunelu zostawiłem o 10mm dłuższą od oryginalnej, bo skrzynia jest mniejsza, ale wtedy niskie rejestry były mało słyszalne, więc skróciłem tunel o 10mm(czyli oryginalna długość 90mm), ale nie usłyszałem żadnej różnicy. Dopiero skrócenie o kolejne 10mm dało dobry efekt-podbiło niskie częstotliwości(i pewnie zmieniło strojenie obudowy na nieco wyższe). Jednak nadal moja skrzynia nie grzmi tak jak oryginalna. Za chwilę spróbuję z wytłumieniem.

Skomentuj

Sprawdź czy przypadkiem nie odwróciłeś fazy głośnika niskotonowego.

Skomentuj

kolejność faz jest napewno właściwa, więc to odpada.

Skomentuj

podwójna ilość wytłumienia również niczego nie zmieniła

Skomentuj

Czaruję...
              X