Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory i głośnik centralny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitory i głośnik centralny

Witam forumowiczów, z okazji zbliżających się wakacji i spodziewanego w sierpniu przypływu gotówki (płatne praktyki ) zacząłem kombinować nad dokończeniem koncepcji kina domowego w moim pokoju - głośnik centralny oraz efektowe. Nie wiem czy słusznie wybrałem przetworniki GDWK-10-250-8-AK + GDN-17-140-8-SK. Efektowe będą ponadto służyły jako zwykłe monitory 2.0 (z racji mobilności mogę je wziąć gdzie mi pasuje).
    Jako napęd dla nich myślałem nad 3 końcówkami mocy LM3886 + trafo 2x24 albo 2x28V 300VA.
    Mam pytania: czy dobrze wybrałem przetworniki?
    czy LMy zdadzą egzamin przy napędzaniu tych głośników, czy jednak trzeba coś mocniejszego/innego?
    Tu jest luźny projekt w Cadzie:

Dla centralnego: 28litrów @58Hz
    Dla monitorów: 16litrów @57Hz
    Proszę o porady w którym kierunku mam myśleć nad tym projektem - co jest ok, a co zmienić. Dzięki.

LM są ok ale trochę słabe ja bym pomyślał nad czymś mocniejszym z lepszą jakby co rozwojowością-uniamp... Tego centralnego to nie czaje jak chcesz zrobić bo jak dwa SK i jeden AK to raczej zwrotnica nie jest do tego przygotowana i może lepiej pójść w stronę suba na np SW jak ma być tanio a jak rozwojowo to na AP czy AA...

Skomentuj

Zwrotnicę do centralnego myślałem w taki sam sposób przerobić jak w tym wątku; czyli 17SK w szereg, kondę na nich 2 razy zmniejszyć, indukcyjność 2 razy zwiększyć.
      Co do wzmacniacza: mam 2 końcówki n-mosfet na 2 parach do napędzania frontów, taka sama końcówka napędza suba. Dla centrala i efektowych chciałem zrobić coś tańszego i słabszego, co byłoby w osobnej obudowie i od święta napędzało monitorki w 2.0
      50Wat dla 8Om to za mało na te głośniki?
      Uniamp powiadasz, czy jego budowa jest całkowicie symetryczna, żeby po wykonaniu jednej takiej kompletnej końcówki da drugiej płytce przylutować tylko po jednej stronie elementy? i Jaki jest koszt wykonania jednego Uni (z kondensatorami od zasilania, bez radiatora)?
      Myślałem tez nad innymi scalakami np LM4780 3 x 120Wat 8Om

Skomentuj

Zamieszczone przez Bebok
        Uniamp powiadasz, czy jego budowa jest całkowicie symetryczna, żeby po wykonaniu jednej takiej kompletnej końcówki da drugiej płytce przylutować tylko po jednej stronie elementy? i Jaki jest koszt wykonania jednego Uni (z kondensatorami od zasilania, bez radiatora)?
        Myślałem tez nad innymi scalakami np LM4780 3 x 120Wat 8Om
        Mi z radiatorem wyszło około 70 zł. Całość (końcówka, radiator, trafo) koszt 170 zł. Transformator mam z Noratel'a. Proponuję Ci, tak samo jak kolega, zbudowanie UNI + selektor Irka z sumatorem na sub'a (który możesz zrobić sobie na TDA7294). Co do LM4780 to dwa scalaki LM3886 w jednym układzie. Jak już zdecydujesz się na LM to lepiej pchaj się w 3886 albo 3875 - nad tym drugim też się zastanawiałem czy aby nie zbudować sobie wzmaka na tym układzie. Wybrałem UNI.

Skomentuj

Więc może jednak zdecyduję się na 3 końcówki LM3886. Na alledrogo są po 10zł sztuka, więc co szkodzi spróbować; 50Wat to nie jest wcale tak mało - wg mnie wystarczy.
          Dalej nie wiem jak ze zwrotnicą do centrala; jeśli dobrze rozumuję (opory na cewkach też się uwzględnia?) to zwrotka STXa ma impedancję 10,5 Om dla wysokotonowego i 8,5 Om dla niskotonowego. W przypadku 2 GDNów w szeregu potrzebny jest równolegle do nich rezystor 16 Om aby wypadkowa impedancja była znów na poziomie 8 Om?

Skomentuj

W piątek otwarli Leroy merlin w Mikołowie, więc skoczyłem sprawdzić czy mają płyty wiórowe. Mieli

Wczoraj i dziś zacząłem składać monitory, oto efekt mojego dłubania:

Fotograf komórkowy ze mnie marny co widać w prawym dolnym rogu

Pisałem że będę robił monitory i centralny do KD, ale z centralnego rezygnuję (przynajmniej na jakiś czas). Zamiast tego robię kolejny wzmacniacz na mosfetach ok 100W/8Om (dużo elementów już mam z poprzednich końcówek na mosfetach), tym razem na jednej parze wg projektu Irka. Będzie on napędzał monitory.

Skomentuj

jak wykonywałeś otwór pod BR?? jakieś ograniczniki stawiałeś czy jak

sam chcę wykonać szczelinówkę ale cały czas się zastanawiam jak to dobrze zrobić

Skomentuj

Otwór zrobiłem tak:
                najpierw malnąłem ołówkiem obrys, potem przykręciłem do blatu front i zrobiłem takie ograniczniki (w zasadzie to tylko jeden, bo drugi nie chciał się trzymać i robiłem "na oko") ze ścisków w ten sposób, że frez w frezarce był ustawiony kilka części milimetra od obrysu z prawej i lewej strony. Potem tylko wydłużyłem prowadnice i przejechałam przy górnej krawędzi otworu. Pozostał na środku otworu po prawej i lewej taki "cycek"
                ____
                (
                >
                (____

Którego lekko zgarnąłem frezarką i potem wyszlifowałem pilnikiem.
                Na końcu wyszlifowałem cały otwór pilnikiem na równo, potem ustawiłem odpowiednią wysokość frezarki i frezem do zaokrągleń z łożyskiem przejechałem otwór po obwodzie.

Tylko aby to dobrze wyszło musisz pamiętać, że frez którym robisz szczelinę miał taki sam/ zbliżony promień do promienia frezu od zaokrągleń, bo nie dojdziesz nim do narożników.

Ehh, jeszcze dużo szlifowania przede mną

Skomentuj

Zamieszczone przez Bebok
                  Ehh, jeszcze dużo szlifowania przede mną
                  Szczególnie interesuje mnie sposób wykończenia tego szczelinowego BR.

Skomentuj

Bebok, ładnie to wychodzi ale jak reszta portu BR? normalnie deski złożone w prostokąt?

Skomentuj

BR jest umieszczony nisko - 25mm od dolnej krawędzi obudowy. Boki tunelu będą z kawałków płyty wiórowej 0 wysokości 2mm większej niż wysokość szczeliny, szerokość też będzie 2mm większa. Góra tunelu będzie z kawałka płyty, natomiast spód z uwagi na 6mm luzu będzie ze sklejki.
                      Technologicznie to planuję tak:
                      Wyszlifować i wypindrzyć front, od spodu frontu zrobić 1 milimetrowy frez na całym obwodzie płyty na szerokość kilku mm.
                      Okleić front skajem (zawinięty właśnie w te mini frezy) i w miarę możliwości dokleić skaju w wylocie BR - wiem że to będzie trudne do zamaskowania, tu jest właśnie minus mojego niecnego planu.
                      Tunele BR również zeskajować (najwygodniej podczas przyklejania górnej lub dolnej ścianki, gdy pozostałe 3 ściany tunelu już są sklejone)
                      Przykleić tunelu do frontów.
                      Przykleić fronty do obudów.

Wolę narazie nie myśleć o czekających mnie problemach przy tej technologii, klejeniu skaju, maskowaniu łączeń...

Skomentuj

widzisz ale jak będziesz miał sam tunel większy niż wylot to ciekawe jak to wpłynie na strojenie dodatkowo mogą się świsty pojawić

Skomentuj

Źle to napisałem - wylot jest też większy o grubość skaju; czyli tunel i wylot będą się pokrywały jak je obkleję skajem z założonymi wymiarami do strojenia (25mmx100mmx153mm).
                          Będę musiał w najbliższym czasie poeksperymentować z naciąganiem skaju i jego łączeniem.

Takie pytanie natury estetycznej: biorąc pod uwagę stylistykę GDNa 17SK, czy dobrze będą wyglądać te monitory w mahoniu (chciałbym uzyskać taki bordowy odcień i raczej matowy lub półmatowy połysk) i skaju na froncie?

Skomentuj

scythe1123 możesz zrobić tak jak masz w monitorkach z arnami... Z tego co mówiłeś nie chcesz zaokraglac na froncie tunelu, takze problemu zadnego nie widze, a Ty sie głowisz jak to zrobic... :wink:

Skomentuj

dolphin123, tak ale wtedy będę musiał sam front z 4 klocków składać a ja myślę nad posprayowaniu frontu na czarno

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123
                                a ja myślę nad posprayowaniu frontu na czarno
                                powodzenia... :wink:

Skomentuj

Głośniki przyszły w czwartek, zdjęcia robiłem w piątek, a wrzucam w sobotę

Trzeba przyznać, że GDN z tą specyficzną membraną wygląda ciekawie.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X