Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sub 2x Alphard dw80k

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sub 2x Alphard dw80k

Witam. Razem z kolegą wykonaliśmy suba na wyżej wymienionych głośnikach. Jest już prawie gotowy, musimy go tylko wykończyć i popracować nad detalami. Do testów podłączyliśmy go do wieży sony. Posiada ona 2x 20 wat. Co dziwne podczas odsłuchu na połowie mocy słychać pierdzenie, jakby cewka o coś ocierała. Głośniki nie są nowe, nie znam ich przeszłości. Czy te pierdzenie to wina słabego wzmacniacza czy może głośniki są już zajechane?

film pokazujący działanie

Aha. W środku brakuje zwrotnicy i filtra. Głośniki są połączone szeregowo

To jest efekt przesteru wzmacniacza. Dziwne, że wieża nie poszła jeszcze z dymem.

Skomentuj

Ale kolumna sony była podpięta pod drugi kanał i nie było słychać żadnego pierdzenia czy przesteru.

Skomentuj

No bo przester był na kanale, do którego podpięty był sub.

Skomentuj

no to będę musiał znaleźć mocniejszy napęd. Niestety sub przenosi też średnie częstotliwości. Czy wystarczy zamontować w środku filtr subsoniczny, czy może muszę zrobić całą zwrotnicę?

Skomentuj

Najlepiej poszukaj panelu do subwoofera na allegro. Takie panele mają wbudowane zwrotnice aktywne.

Skomentuj

Zamieszczone przez wojak737
              Czy wystarczy zamontować w środku filtr subsoniczny, czy może muszę zrobić całą zwrotnicę?
              filtr subsoniczny odcina czestotliwosci ponizej basu wiec to nic nie da

wojak737, jakbys nie zauwazyl to tutaj wkleja sie konstrukcje w trakcie budowy
              tak wiec albo dajesz jakies zdjecia albo temat laduje w koszu

Skomentuj

Sorki za brak zdjęć. Miałem problem z dodaniem

Skomentuj

WOW, nawet podfrez zrobiony szacun : ))

Skomentuj

W sobotę może weźmiemy się za szpachlowanie. Myślę, że do końca przyszłego tygodnia skończymy prace. Choć może się to trochę wydłużyć :wink:

Skomentuj

Po pierwsze to wzmacniacz za słaby, do tego dochodzi pewnie jeszcze mała efektywność głośników i jak chcesz zagrać głośniej (a pewnie chcesz) to podkręcasz go do maksimum i się przesterowuje. Najlepiej - tak jak już ktoś wyżej radził - zaopatrzyć się w tzw "panel" do subwoofera - załatwia on sprawę odpowiedniego wzmocnienia i filtracji. Drugą przyczyną "dziwnych dźwięków" mogą być za małe tunele BR - a te Twoje na bank są za małe. Jak głośniki grają z dużym wychyleniem ( a podejrzewam, że grają bo się to wszystko przesterowuje i pewnie membrana skacze tam i z powrotem jak oszalała) to powodują duże ciśnienie w tunelach - a duże ciśnienie to szybszy pęd powietrza i stąd mogą pojawiać się "piardki". Przyłóż ucho do tunelu BR podczas gry - jeśli generują się tam jakieś dźwięki to na pewno to zauważysz i być może wyeliminujesz ocierającą cewkę czy coś innego. Poza tym możesz sprawdzić czy podczas naciskania na membranę coś ociera - jeśli nie ociera to kolejna przesłanka ku temu, że z mechanicznie z głośnikiem jest wszystko OK.

Moim zdaniem problem jest w za słabym wzmacniaczu, braku filtracji i za małych tunelach BR. Może jeszcze obudowa trochę za duża.
                      Wizualnie... cóż, trochę "szafa" ale coś tam w sobie ma Jeśli to sub do domu to absolutnie mi tego nie obijaj wykładziną czy innym kocem bo już tutaj nie zajrzę :razz:

Skomentuj

Budę planuję obłożyć fornirem dąb. Później zabejcować

Podczas słuchania nie rozkręcam gałki na full tylko na pół skali. Szkoda mi końcówki. W końcu wieża starsza ode mnie :mrgreen: Lewy głośnik wyraźnie pierdzi po przyłożeniu ucha, prawy też ale już mniej. Z bass reflex`u nie wydobywa się praktycznie żadne pierdzenie. Obudowa ma ok 50l. Win isd do tej konfiguracji proponował 55l. No i nie mam wytłumienia. Podobno w roli wytłumienia dobrae się sprawuje wytłoczka od jajek :wink: Wymiary to: wys 40cm, szer 60cm, gł 30cm. Tunele i tak są do wymiany. Wstawiliśmy dwie identyczne rolki z kartonu . Wymiary tuneli dł 17cm, gr 5cm. To takie rozwiązanie tymczasowe

Skomentuj

Czaruję...
                        X