Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SymASym dual mono na PCB 0,2 by flodins

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

SymASym dual mono na PCB 0,2 by flodins

A więc może zacznę od tego że słabo znam się na elektronice ale chciał bym sobie "wyklepać" wzmacniacz audio SymASym.
    (Ostatnio zmuszony byłem wykonać jakiś kol wiek prosty wzmacniacz a wiec zrobiłem TDA1554Q niby tylko 4 elementy na pająka a spodobało mi się ale dopiero gdy uruchomiłem i zadziałał zauroczyłem się elektroniką :wink: )
    Planuję teraz wykonać SymASym`a na pcb v0.2 by flodins:
    http://flodins.info/post.php?p=3
    Ja tam nie widzę nic trudnego po prostu idę według instrukcji, po wykonaniu biorę trafo na jego wyjściu wtórnym (które ma 24V/2,2A) daje mostek i kondensatory filtrujące - zasilacz przez bezpiecznik podłączam do Syma i "rura"
    Jeśli gdzieś coś jeszcze przeoczyłem lub się mylę to proszę mnie uświadomić

Teraz pierwsze pytania:
    1 Jak się przelicza prąd z AC na DC? (tj. ile wzrośnie po odfiltrowaniu?)
    2. C do zasilacza to minimum ile uF ?
    3. i najważniejsze: Jakie elementy mam zakupić do budowy ? ...Oczywiście że mam wszystko wypisane w tabeli http://flodins.info/post.php?p=3
    Lecz jak w/w słabo znam się na tym i nie wiem np. ile Ohm ma R6(oznaczenie 4R7) czy jest to 4,7Ohm czy 47Ohm ? i ile W mają pozostałe R z tego co wiem to jak nie ma wypisane to ma być 0,5W tak? Dalej idąc : Kondensatory np. "C1" mają być .... jakie? monolityczne? , ceramiczne?
    Jeśli był by ktoś taki miły to dla ułatwienia mu sprawy wykonałem tą tabelkę elementów elek. w exelu:
    http://rapidshare.com/files/41413058...udowy_Syma.xls
    i składam prośbę o uzupełnienie jej w informacjie które pozwolą mi kupić odpowiednie elementy (wykluczając możliwości kupna błędnych.)
    BTW: kupiłem kiedyś elementy elektroniczne mając w rękach podobną tabele.... co się później okazało połowa z nich się nie nadawała.... dlatego też chciał bym uniknąć powtórki z historii

Zamieszczone przez ir0nhide
    1 Jak się przelicza prąd z AC na DC? (tj. ile wzrośnie po odfiltrowaniu?)
    ok AC *1,4
    2. C do zasilacza to minimum ile uF ?
    Daj 2x 10000uF na oba kanały i będzie git.
    Lecz jak w/w słabo znam się na tym i nie wiem np. ile Ohm ma R6(oznaczenie 4R7)
    4r7 =4,7 r = 4,7 ohm
    ile W mają pozostałe R z tego co wiem to jak nie ma wypisane to ma być 0,5W tak?
    tak
    Kondensatory np. "C1" mają być .... jakie? monolityczne? , ceramiczne?
    MKT, np takie:
    http://allegro.pl/item1195823671_mkt...ena_10szt.html

Skomentuj

csbiczek - dziękuję... :grin:
      Skoro są chętni do pomocy to pomęczę jeszcze troszkę (no co nie wiem to pytam :razz: )
      Idąc dalej według tabeli: http://flodins.info/post.php?p=3

1.C pF-dowe (np. C11/C15) też mają być foliowe ? (MKT?)
      2. C14 i C19 ? mam kupić pośrednie ?
      3. PR1 500Ohm ale jak on wyglada? ( http://www.tme.eu/pl/katalog/artykul...earch%3D500ohm który to?)
      3. Tranzystory T2 i T5 to mam któreś wybrać, albo MJE albo 2SC czy kupić oba :???: (chyba oba bo przecież się różnią od siebie...)
      4. R7 "nawijamy 10-15 zwojów drutem emaliowanym" - czy jego grubość jest istotna?
      BTW: Ciekawi mnie co daje taka operacja? zwiększa się rezystancja (do odpowiednich wartości), czy zamienia się w cewkę ?

To by było chyba już wszystko...
      Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi

Skomentuj

Bardzo by było miło jak by ktoś mi to napisał wtedy mógł bym jeszcze dzisiaj zamówić wszystkie elementy...

W kwestii zamówienia to "najlepiej" z którego sklepu internetowego ? myślałem o TME albo poltronic (jeśli by mieli wszystkie potrzebne)

(gdzieś kiedyś czytałem jak chłopaki zamawiali elementy do właśnie syma i skąd ale weź to teraz znajdź ... :neutral: )

Skomentuj

Jak masz rzedu pf dawaj ceramiczne,C14 daje sie na wejsciu wzmacniacza i ustala czestotliwosc graniczna zazwyczaj daje sie 4,7uf ja rowniez proponuje 4,7,C19 daj 10pf ponoc uklad jest bardziej stabilny,potencjometr bez znaczenia jaki dasz(jesli chodzi o budowe) dobierz taki zebys bezproblemu mogl sobie przylutowac do plytki,T2/T5 to sa tranzystory strujace wybierasz jedna pare badz druga,2sa/2sc sa bardziej dostepne,drut nawojowy ma byc nie zagruby nieza cienki ok. 0,75mm-1mm max,taka cewke nawija sie na rezystorze na wyjsciu zeby wzmacniacz pod obciazeniem nam sie nie wzbudzla

Skomentuj

OK a wiec tak symasym będzie robiony żeby nie było ze spamuje tematami zapomniałem ze mam do zrobienia 2 szt. wiec zabrakło mi kasy i muszę poczekać te kilka dni na wypłatę.... Puki co by nie zakładać drugiego tematu chciał bym otrzymać pomoc przy budowie (właściwie to już chyba "dokończeniu elektronicznym") obecnego wzmacniacza który został wyciągnięty ze starej wierzy UNIVERSUM HI-FI 6500

Problem dotyczy puszczenia sygnału przez korektory "UP/DOWN" (udało mi się puścić sygnał przez potek od głośności i balansu R/L ale motam się przy podłączeniu jeszcze potencjometrów od wysokich i niskich tonów...
            Jeśli są chętni do pomocy to proszę mi powiedzieć czy mam zrobić fotki? gdzie? jakie? pod jakim kontem? itp. oraz co napisać istotnego w związku z dalszymi działaniami ?

BTW: Mam takie pytanko: czy elementy elektroniczne też mogą/powinny grać ?? :smile: Zauważyłem ze nawet gdy nie podłącze kolumn to przy zgłaszaniu potkiem cichutko gra elektronika wzmacniacza.... :shock: Jak to możliwe ?

Skomentuj

tak, elementy też grają to normalna sprawa

Skomentuj

Dla Ciebie elektronika może i normalne ale dla mnie to coś dziwnego jeśli coś nie ma membrany, czy też bardziej szczegółowo - nie zostało wzbudzone do drgań to w jaki sposób coś tam gra ? :???: i co? - tranzystory? czy ogół?......?
                Bardzo mnie to zaciekawiło jeśli ktoś chciał by mi to wytłumaczyć to z góry dziękuje uprzejmie

Skomentuj

nie jestem elektronikiem, co najwyżej biotechnologiem
                  moim zdaniem to tranzystory ( ich struktura), grają przy większym wysterowaniu, zauważyłem to też w scalakach i hybrydach ale one też mają struktury tranzystorów wewnątrz więc to by się zgadzało. Zjawisko podobne do piszczenia mosfetów w karcie graficznej pod dużym obciążeniem.

Skomentuj

Nie musi być membrana aby dźwięk został wytwarzany, weźmy na przykład głośnik plazmowy, w którym łuk elektryczny gra, a dokładniej przez zmianę jego częstotliwości wytwarzany jest dźwięk o różniej częstotliwości. Elementy pracujące przy różnej bądź wysokiej częstotliwości mają tendencję do wytwarzania dźwięku, np. tranzystory.

Skomentuj

Zamieszczone przez jaromas
                      Zjawisko podobne do piszczenia mosfetów w karcie graficznej pod dużym obciążeniem.
                      To pisza uzwojenia dłąwiczków i cewek ew traf w przetwornicach ukladow zasilajacych na karcie.
                      Piszcza oczywiscie transformatory we wzmacniaczach lampowych (graja) zgodnie z sygnalem fonicznym.

Skomentuj

Czaruję...
                      X