Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sub Visaton TIW 200 XS 8 OHM

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sub Visaton TIW 200 XS 8 OHM

Witam kolegów

Jaki czas temu zrodziła sie myśl o budowie subwoofera aktywnego miał on grać kolo moich GDN`ów 13/50/9 + mdt 29 czyli kopia borysa sub ten ma uzupełnić niższe pasmo

trochę pogrzebałem na naszym forum i wypatrzyłem bardzo fajny głośniczek Visaton TIW 200 XS 8 OHM długo sie nie namyślając zrobiłem końcówkę mocy wraz z filtrem dolno przepustowym według projektu irka na pojedynczym tda 7294 (jeśli zajdzie taka potrzeba to będzie mostek TDA 7294)
    Głośnik już zamówiony na dniach powinien do mnie trafić

Na stronie Visaton jest projekt paczki na tym głośniku zajmujący 39l chciałbym go wykonać (narazie testowo) zobaczyć jak gra ten głośnik w tej paczce mam trochę płyt wiórowych wiec wykorzystam później oczywiście zagości MDF

http://www.visaton.de/en/bauvorschla...anleitung.html

Chciałbym sie zapytać czy spotkał sie ktoś z innymi rozwiązaniami suba na tym głośniku niż jest to na stronie Visation bardzo pomocne były by gotowe projekty dla tiw 200

2 pytanie... Planuje zrobić drugą komorę na końcówkę w tylnej części suba chciałbym aby BR był z tylu ale w tedy musiał by przechodzić przez 2 komorę. czy takie rozwiązanie jest możliwe ?

Na koniec dodam ze pokój to 16 m2 głośnik ma być tylko uzupełnieniem pasma odtwarzanej muzyki dla tego wybrałem 8"

jak tylko głośnik dojdzie ruszę z obudową a wtedy pojawią sie fotki

Czekam na wasze sugestie dotyczące tego projektu

Pozdrawiam

Głośnik bardzo dobry i często wychwalany na forum. Jednak, żeby wykorzystać jego potencjał potrzebujesz mocniejszego wzmacniacza. Pojedyncze TDA nie da rady dostatecznie "rozbujać" głośnika. Moc z wzmacniacza będzie wynosiła ok. 50W. Głośnik ma niską skuteczność, tak więc minimalna rozsądna moc to 100W @ 8ohm.

Skomentuj

Zamieszczone przez DJGienek
      2 pytanie... Planuje zrobić drugą komorę na końcówkę w tylnej części suba chciałbym aby BR był z tylu ale w tedy musiał by przechodzić przez 2 komorę. czy takie rozwiązanie jest możliwe ?
      oczywiście

pojedyńczy tda na pewno nie styknie a i mostek tda tez szału nie zrobi choć będzie dużo lepiej, sugerował bym pomyśleć o czymś lepszym

Skomentuj

DJGienek, zrobiłes już suba?

Skomentuj

Czaruję...
        X