Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Car Audio]Budżetowe CA w Mercedesie 190D

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Car Audio]Budżetowe CA w Mercedesie 190D

Jest to moja pierwsza poważna konstrukacja w aucie, no i oczywiscie pierwsze auto, które aktualnie stoi na warsztacie i remontuje się blacharka(wiek swoje robi, tylko patrzeć az my zaczniemy sie sypac ). Jako że mi sie nie spieszy z tym wsystkim zacząłem od drobnych rzeczy. Ale po kolei...

Co chce osiągnąć: Interesuje mnie zestaw który zagra z jakością porównywalną lub lepszą niż w autach z nagłośnieniem DYNAUDIO czyli np Passat B6 oraz VOLVO S80, oraz nagłośnieniem z Passata B5 oraz Vectry C( w pasku chyba BOSE siedzi, nie pamietam, w vectrze nie wiem...) Suma sumarum napalony byłem na zestaw 2+1 że tak to ujme. Czyli front i sub, ale szybko moje ambicje się rozwiały, nieszczęsny mercedes ma słabą akustyke z bagażu...sub w odstawkę. Do sedna dochodząc, chce kupić taki zestaw do przodu przy którym nie braknie mi zadnego rejestru, cudu się nie spodziewam, wiadomo, ma grać lepiej niż w tych autach co mowiłem. Czyli ma być bez suba całe pasmo! Lubie ostrzejszą góre.

A więc zabrałem sie za szukanie w necie opini itp głosów co kupić itd... początkowo budżet zawierać się miał w przedziale 500-800zł...szybko jednak zauważyłem że w tej cenie gra to niesmacznie i będę odczuwał niedosyt wchodząc i słuchając w aucie a słuchając w domu(słucham na słuchawkach do 500PLN które odpowiadać mogą jakoscią kolumienką za 2-3raza tyle, nie mowie o przestrzeni itd, wiekszosc wie co to za nierówne porównanie). Budżet zwiększyłem do 2500zl bo przecież nie musze kupować wszystkiego na raz, nie spieszy sie :)

W necie wybałem kilka rzeczy, jednak na forum i po dyskusjach przekonano mnie do czegoś innego w tej cenie. A więc co bedzie zainstalowane w aucie:
    Radio Kenwood KDC-5047U
    Wzmacniacz u-Dimension GLOW 4075
    Głośniki Focal 165 KR

Drzwi bedą wygłuszone, kable wszystkie niemal nowe!

Co kupiłem i posiadam na dzień dzisiejszy:
    Kable, bezpieczniki, oprawki, złącza. Na razie tyle udało sie kupić... Kupiłem też wzmacniacz ale jeszcze do mnie nie dotarł. Dodam że wszystko kupuje NOWE ze względu na swoją manie nowych rzeczy oraz na to że ten sprzęt ma grać troche czasu. No i nie lubie jak coś się zrypie zaraz po kupnie... A takie przypadki były.

Kable: Do wzmacniacza spawalnicze 25mm2, koloru czerwonego, z zwykłą oprawką i bezpiecznikiem 60A. Na masowy zółtozielony 25mm2. Wszystkie kable zakonektorowane, od strony aku i masy oczkami, od strony wzmacniacza widełkami. Oprawka firmy MRS, bardzo dobrze trzyma się bezpiecznik w srodku.
    Do radia(dlatego że w aucie jest porypane z instalacją do radia, postawnowilem ze położę nowe kable, z odzysku) kabel CA czyli jak to Paweł S powiedział aluminium miedziowane 6mm2 wraz z oprawką zwykłą na bezpiecznik rurkowy formy MRS, chwilowo brak bezpiecznika(będzie 5A wystaczy gdyż końcówka radia nie będzie wogole używana). Kable mają od strony AKU konektorki oczkowe, z drugiej będę lutował do radia.
    Kabel głosnikowy to VAN DAMME 2x2,5mm2, wg mnie cena jakosc pierwsza klasa, dałem za niego 6zł/m i powiem że chce się lutować takie kable! Cyna sama wchodzi na przewody! Dlaczego aż 2,5mm2? Ze względu na niskie straty na odcinku 5m. No i takie moje zboczenie.
    Kable sygnałowe, to cordial CMK222, wg mnie jeden z lepszych kabli w swojej cenie, dałem za niego 3,5zł/m. Kabel jest zaopatrzony w RCA neutrika, najtańsze po 4,5zł sztuka, wg mnie lepsze niż te droższe neutriki! Super wygląd i wytrzymałość! Kable sygnałowe są mikrofonowymi więc można puszczać w nich sygnał stereo i tak zrobiłem, przy końcach rozdzieliłem na 2xRCA, niestety rozwidlenie nie jest super klasy i wygląda szpetnie, bo jest to sama izolacja, ale kto będzie na to patrzył, liczy się jakość sygnału :) Tzw splitter może jeszcze jakoś dołoże, zobaczymy.
    Kabelek do włączenia wzmacniacza do radia, zwykły 1x0,25mm2, kolor czerwony.

Na razie na tyle, troche sie rozpisałem, pytania mile widziane, oraz sugestie pomocy i ew zmiany sprzętu(oprócz tego co mam)

Troche zdjęc dla tych co czytać nie lubią a tylko patrzą:

Polecam z miejsca wywalić zwrotkę od focali

i zestroić na nowo bo to nie da się słuchać !!!!!!!!!!

Skomentuj

Marcin, oczywiscie skorzystam wtedy z Twojej pomocy Jakoś się dogadamy

Skomentuj

No i przyszedł GLOW :) Wygląda to tak:

Może nie jest to cud techniki ale chyba do pierwszego CA w życiu styknie na razie... Mocy dla samych frontów nie powinno braknąć

Skomentuj

Dawid-SS a coś ciekawego jeszcze miałeś na oku niedrogiego ? Powiedzmy do 200zł ?

Skomentuj

dolphin123 co masz na myśli?? Sprecyzuj :)

Skomentuj

P.S. Myślę na temat radia, czy kupić Kenwooda którego napisałem czy dołożyć 100 i kupić JVC 811... Ciekaw jestem które lepiej brzmi, czy BurrBrown czy Wolfson?

Skomentuj

Dawid-SS Sam poszukuję niedrogiego wzmaka, miałeś pewnie kilka typów to bym sobie coś wybrał może.. :wink:

Skomentuj

Z tanich patrzylem też na nówki, jakoś używki mnie nie jarają, ale jeżeli chcesz uzywkę to myslę ze mozna znalezc jakąs starą 10-15 letnią alpine na allegro, ja bym tego nie kupił bo nie jarają mnie używki, troche się na nich można przejechac... Możesz też popatrzeć za Kenami KDC seria. Zalezy do czego to potrzebujesz. Ale nowego rozsądnego nie kupisz wg mnie

Skomentuj

No i powolutuku do przodu, dziś przyszły opoloty na kable, dystanse pod głośniki, radio oraz maty i bezpieczniki. Dokupiłem też konektorki na kable zasilające... 25zł za 6 końcówek :( Dystanse mam dwa jedne to MDF malowany na czarno a drugie to aluminium tłoczone, maty to STP, radio Kenwood KDC-5047U i tych elementów niema na zdjęciach ponieważ radio gra u mamy w aucie na razie matom zdjęc nie robiłem no i ogólnie zacząłem dopiero składanie kabelków, brakło mi oplotów, musialem sztukować wrrrrr! Niefajnie! Zdjęcia pokazują też postępy w aucie, malowanie na korozje, jutro bedzie farbka już niebieska w kolor auta bardziej. Kupa roboty przedemną ...

Skomentuj

Kurdę jak to widzę to chyba to nie jest budżetowe Car Audio :) tylko ciekawe po co oploty jak kabli widać nie będzie....

Może przyjedziesz pomóc mi w moim audio ??

PS kasą również dopomożesz :P

Czekam na kolejne zdjęcia... trzymam kciuki i pozdrawiam

Skomentuj

No własnie co do budżetu to jest on pełną gęba ponieważ sprzęt nie jest wysokiej klasy ani nawet średniej, jest to mocna półka budżetowa. Na całość wydałem już sporo kasy, to fakt ale da się zrobić taniej, no np te oploty... fakt ze są zbędne i powiem szczerze ze jak nawet auto bede sprzedawał czy coś to kable zostaną raczej już w nim dla kogoś, kosztują one ponad 350zł ale wydaje mi się że znów można zrobić nowe i to lepsze do nowego auta, ale do tego jeszcze szmat czasu. Dziś kończe kable jak Bóg da i kończe malowanie pod kolor auta i jutro może coś poskładam do kupy, lampy chociaż założe. Dziś przymiarka kabli...
                        Ploterku, moge Ci pomóc ale wyżywienie spanie i wypłata gratis dla mnie hehe Liczę że do końca następnego tygodnia poskładam wszystko do kupy już...

Skomentuj

No i skończyłem kable "prawie" bo zostały mi jeszcze kable zasilające radio, kable od kondesatora do wzmacniacza(jeszcze myślę o tym czy montowac kondesator). W aucie zrobiłem kilka rzeczy dziś, spiołem kable opaskami(kable z auta, oryginalne) tak aby nie latały i wymalowałem cały bagaj hamerajtem niebieskim. Co do reszty fotki:

Skomentuj

Znów troche do przodu, prawie cała instalacja okablowania...Prawie bo brak przewodów zasilających radio... Wszystko scisnięte opaskami, to co mi się podoba w MB to to że są rynienki na kable, w każdym przepuście kabli są gumowe osłony żeby się one nie rozcięły. Okazało sie natomiast że w hurtowni koleś sprzedał mi za mało o 0.5m kabla zasilającego minusowego :sad: Ale że kable były i tak za długie co mi odpowiada bo moge nimi manewrować to upchałem czerwony za zbiornik z paliwem i wyrównałem z czarnym :) Opasek na całe autko i całą tą instalacje poszło około 70sztuk.

Skomentuj

Ładnie tylko cos dużo minii :) chyba sporo rdzy tam było ładnie sie szykuje... :p wpadnij kiedy do mnie :d

Skomentuj

ploter, to hamerajt :P A co do wpadania, jak będę miał kiedyś pod drodze to wpadam i sobie posłuchasz :) Głośniki już w tym miesiącu :) No i mam nadzieje ze od końca miesiąca pojawią sie blachy ZST na moim Mieczysławie

Skomentuj

P.S. rdzy nie było tak dużo, jakbyś zobaczył jak to wyglądało przed zamalowaniem itd, wchodziłeś i był sajgon, wtedy wydawało się ze całe auto jest zjedzone przez "rudego" a jak poodkurzałem to wyszło tylko tyle co widać, no i wiekszość zamalowanego to nie typowa rdza tylko delikatne rudziaki więc myślę ze już nie wyjdą jak je zasmyrałem, jedynie gdzie było poważnie to pod siedzeniem kierowcy i pod siedzeniem pasarzera od strony kierowcy bo tam korka nie było i woda się lała stumieniami :( Ale już jest ok

Skomentuj

Zamieszczone przez Dawid-SS
                                    P.S. rdzy nie było tak dużo, jakbyś zobaczył jak to wyglądało przed zamalowaniem itd, wchodziłeś i był sajgon, wtedy wydawało się ze całe auto jest zjedzone przez "rudego" a jak poodkurzałem to wyszło tylko tyle co widać, no i wiekszość zamalowanego to nie typowa rdza tylko delikatne rudziaki więc myślę ze już nie wyjdą jak je zasmyrałem, jedynie gdzie było poważnie to pod siedzeniem kierowcy i pod siedzeniem pasarzera od strony kierowcy bo tam korka nie było i woda się lała stumieniami :( Ale już jest ok
                                    Pięknie to wygląda

ale mam nadzieje że pomyślałeś o lepszym akku ?

Skomentuj

Aku będzie prawdopodobnie firmy CENTRA FUTURA 74Ah 720A. Stary Aku sie rozleciał po zimie, no i w aucie chyba jest jakiś upływ prądu, dziś sprawdzałem miernikiem ale ten noob nic mi nie wskazuje, nie wiem co zrobic...

Dziś zrobiłem płyte "zabudowe" do wzmacniacza do bagażnika, wkońcu musi się on do czegoś kleić A do zbiornika paliwa nijak przykręcac No i drzwi można powiedzieć zrobiłem a zostały mi tapicerki jeszcze i pare gratów i po robocie :)

Skomentuj

Yy.... to moze zrobisz i u mnie Car Audio

Skomentuj

Czaruję...
                                        X