Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

dwa w jednej

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

dwa w jednej

Tak przy okazji składania końcówek Mos-fet Zbig,a powstał pomysł aby w jednej obudowie umiescić dwie rózne końcówki mocy. W moim przypadku będzie to mos-fet Zbig,a i Abox czyli końcówki na tranach unipolarnych i bipolarnych.Założenia są takie:
    1.obie końcówki zasilane tym samym zasilaczem
    2.najprostszy z możliwych układ załączania-przełączania pracującej końcówki
    3.oba wzmacniacze sterowane tym samym potkiem wzmocnienia
    Do wykorzystania są :
    1.trafo TS180/1
    2.dwa radiatory 83,5mm/285mm/50mm
    3.dwa zasilacze po dwa razy 10000uF/63V
    Na tym trafie i tych zasilaczach napięcie zasilające końcówki osiąga +-33V.Nie jest to dużo ale dla moich potrzeb w zupełności wystarcza(ok 40W na kanał).Obudowa w miarę o standardowych wymiarach(szczególnie szerokość ok 435mmm) z radiatorami umieszczonymi na bokach.
    I tak mniej więcej ma to wyglądać a co wyjdzie to się okaże.Jeśli jest ktoś zainteresowany czymś takim zachęcam do współpracy.Na dziś potrzebuje układu sterującego przełączaniem zasilania końcówek mocy.Gdyby był ktoś chętny to zaprojektować (układ+pcb) mogę zrewanżować się wykonaniem obudowy do wzmaka (szczegóły do dogadania pisać na adres email)

mam podobny problem/pomysl tylko ze u mnie oba beda dzialaly rownolegle...

a co do twojego tematu to chyba wystarcza 2 przekazniki 2 pozycyjne?
    jeden do przelaczania sygnalu a drugi do przelaczania wyjsc
    jakbys zastosowal tam zwykly przelacznik to by sie obylo bez skomplikowanego sterowania

Skomentuj

zbyszek, skąd pomysł na dwa wzmacniacze w jednej obudowie nie pracujące jednocześnie?
      Koncepcje Pawła S. rozumiem, ale tej nei za bardzo...

Skomentuj

moze dlatego ze najdrozszy jest zasilacz a 2 koncowki juz sa?
        ma to sens gdy obie koncowki roznia sie znaczaco brzmieniem

Skomentuj

zbyszek sam myslalem, aby tak zrobic, ale w moim przypadku jedna obudowa wiecej doda uroku na polce:)
          Jednak bede mial projekty, ktore w podobny sposob bede rozmyslal zaaplikowac. Powiedz mi jak mozesz na jakiej zasadzie chcialbys zmieniac koncowki mocy w stereo? 2przekazniki, jeden od przelaczania zasilania a drugi od sygnalu wejsciowego na dane koncowki mocy?

Skomentuj

Zmianę końcówki na aktywna/pasywną chce zrobić poprzez podłączanie/odłączanie napięcia zasilającego końcówki.Oczywiście wiąże się to z jednoczesnym przełączaniem sygnału wejściowego i wyjściowego.Komplikuje to cały układ (więcej przekażników/przełaczników) ale nie wiem jak wpłynie zasilanie obydwu na prace końcówki aktywnej wiec wole się zabezpieczyć odłączając kompletnie końcówkę nieużywaną.Dlaczego dwie w jednej?Powodów jest kilka,pierwszy to odwieczne zapytanie co brzmi,gra lepiej (można bez problemu porównać i w przypadku niezdecydowania odsłuchiwać co jakiś czas naprzemiennie);w przypadku awarii jednej słuchać drugiej (przydatne na imprezach);dwie końcówki w jednej obudowie zajmują mniej miejsca no i w końcu w moim przypadku wykorzystanie zalegających zaczętych i niedokończonych projektów (zasilacze,trafo,radiatory,końcówki Abox).Wracając do układu sterowania zasilaniem końcówek to myślałem o dwóch przekażnikach z trzema stykami lub trzech z dwoma (całkowite odłączenie zasilania łącznie z masą).Podoba mi się pomysł Pawel'a S. z jednoczesnym zasilaniem obu wzmacniaczy-upraszcza konstrukcję i sprawia,iż nieaktywna końcówka w momencie aktywowania ma ustalone warunki pracy a w moim przypadku gdy mam trafo dwukolumnowe z dwoma niezależnymi uzwojeniami wtórnymi i dwa zasilacze aż sie prosi o takie rozwiązanie.No i fotka jak mniej więcej będzie to zabudowane

Myślałem tez o sterowaniu pilotem (układ kolegi tom3kk) ale mam za mało miejsca wewnątrz obudowy trzymając się założonych wymiarów

Skomentuj

Lepszą opcją wydaje mi się sterowanie jednak zasilaniem... Przy zasilaniu obu stereo skraca się żywotność ich elementów..

PS. Gdzie kupiłeś radiatory?

Skomentuj

A jakie masz kolumny? Może warto pomyśleć o bi-ampingu?

Skomentuj

Zamieszczone przez zbyszek Zobacz posta
                  Dlaczego dwie w jednej?Powodów jest kilka,pierwszy to odwieczne zapytanie co brzmi,gra lepiej (można bez problemu porównać i w przypadku niezdecydowania odsłuchiwać co jakiś czas naprzemiennie)
                  Można tylko trzeba zadbać o jednakowe wzmocnienie w obu wzmacniaczach.
                  Zamieszczone przez zbyszek Zobacz posta
                  w przypadku awarii jednej słuchać drugiej (przydatne na imprezach)
                  Po to są układy zabezpieczeń aby takie sytuacje się nie zdarzały :)

Prowadzenie mas może nie być łatwe.

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                  A jakie masz kolumny? Może warto pomyśleć o bi-ampingu?
                  Dobry pomysł.

Skomentuj

Pzełączane zasilanie to była pierwsza koncepcja i będę się jej trzymał (po jednym z uzwojeń trafa i zasilaczu na kanał dla końcówki pracującej).Radiatory z allegro.
                    Bi-amping -no nie bardzo .Ma być jak najprościej i uniwersalnie(obecnie słucham na http://www.troelsgravesen.dk/SP95.htm z tym ,że wysokotonowy to D2904-9800)
                    Może uda mi się zmieścić we wnętrzu układ wejściowy Irka http://www.fratu.pl/irek/?remote,52 .
                    Zaczynam robić obudowę.Elementy składowe mają być proste do wykonania,z materiałów niedrogich i łatwo dostępnych czyli blacha ocynkowana,czarna o grubości 1-1,5mm.

Skomentuj

Czaruję...
                    X