Pytanie dotyczy kolumn jak w temacie, a w zasadzie powłoki malarskiej. Po pierwszym pomalowaniu ścian obudowy farbą (emalia ftalowa satyna) ścianka tylna wyszła tak jak bym sobie tego życzył, natomiast na ściance górnej (bardziej widocznej) pojawił się całkiem inny odcień-kolor wygląda na taki zaszroniony. Nie wiem czy to normalne i czy po drugim malowaniu zniknie i pojawi się prawidłowy odcień farby. Jeśli nie to chciałbym wiedzieć czy może popełniłem jakiś błąd podczas malowania. Pozycja schnięcia obudowy była tak jak to jest widoczne na zdjęciach. Temperatura otoczenia nieco różna-kolumna schła przy otwartym oknie, ale pierwszą malowałem ściankę tylną , a boczne dopiero po ok. 6h, więc temp. (w nocy) była nieco niższa. Czy to może być przyczyną?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Kolejne wcielnie 3-way z Pj
Collapse
X
-
Nie ryzykowałbym z drugą warstwą lakieru bo możesz sobie roboty narobić. Według mnie żeby to naprawić, zrób tak: matujesz dość mocno papierem ściernym całą powłokę, kupujesz podkład- z takich w spray'u polecam Novol Protect 370- i nakładasz 2-3 warstwy, muszisz dobrze pokryć zmatowioną powłokę. Po wyschnięciu szlifujesz na gładko papierem drobnoziarnistym, dopiero po takim zabiegu możesz nakładać cos dalej...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez otomsono Zobacz postaWedług mnie żeby to naprawić, zrób tak: matujesz dość mocno papierem ściernym całą powłokę, kupujesz podkład- z takich w spray'u polecam Novol Protect 370- i nakładasz 2-3 warstwy, muszisz dobrze pokryć zmatowioną powłokę.
Skomentuj
-
Ok, a więc zaraz przeszlifuję tą warstwę i kładę następną, no a z tym lakierem to zrobię gdzieś próbkę i zobaczę jak to się zachowuje,
dzięki
---------- Post dodany o 17:37 ---------- Poprzedni post o 08:13 ----------
Przeszlifowałem papierkiem 1200 i nałożyłem kolejną warstwę-wszystko wyszło ok połysk taki jak należy. Teraz problem stanowią jedynie pyłki i drobne włókna unoszące się w powietrzu.
Skomentuj
Skomentuj