Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwsze DIY na STX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pierwsze DIY na STX

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Od dłuższego czasu zbierałem się na zrobienie własnego nagłośnienia do pokoju ale jak wiadoma zawsze brak czasu:)
    Moja konstrukcja oparta jest na głośnikach STX GDN-17-100-8SC GDM-17-180-8SC oraz GDWK-10-200-8-PJ. Zwrotnice pod kolumny zostały zaprojektowane i zrobione przez mojego szwagra gdyż nie mam o tym zielonego pojęcia Muszę dodać, że wybór głośników był taki a nie inny ponieważ kolumny miały być wąskie (względy miejsca) Podczas rozmyślania nad budową kolumny padł pomysł o wykorzystaniu głośników które posiadam od jakiegoś czasu, teraz uwaga są to głośniki firmy ALPHARD model DW-80k2. Niektórzy mogą sie przyczepić, że są to głośniki gorzej niż badziewne ale z moich doświadczeń z tą firmą jest to ich najlepsza konstrukcja.
    GDNy są zamknięte w obudowie zamkniętej o pojemności 32L dla GDM i GDWK zrobiona jest osobna komora. ALPHARD z kolei siedzi w obudowie 19L strojonej BR o wymiarach 7.5 na 14cm (proszę nie pytać jak są strojone, złapie szwagra to dopytam. On się na tym zna, ja tylko wykonuje obudowę ) Muszę jeszcze dodać, że będą napędzane wzmacniaczem do subwoofera stereo.

Teraz konstrukcja kolumny. Założenie było takie, że mają być pochylone do tyłu oraz mieć kształt "łezki"
    Wymiary kolumny to WxSxG 148x19x32
    Prace zaczynałem od wycięcia podstawy oraz góry które wykonane są z dwóch sklejonych ze sobą płyt MDF grubości 12mm.

Później przyszedł czas na boki oraz wzmocnienia. Tutaj już zmuszony byłem do kupna ponieważ nie posiadam takich rozmiarów płyt. Boki, wzmocnienia oraz tył i przód wykonane są z płyty wiórowej grubości 18mm
    po dwóch dniach przerwy przyszedł czas na fronty i tyły oraz wycięcia pod głośniki i BR
    3.JPG4.JPG
    Następnie wykonanie kształtu łezki. W odległości 7cm od frontu została przyklejona i przykręcona listewka o grubości 8mm i szerokości 15mm i na to nagięta płyta pilśniowa gr. 3mm W miejscu gdzie będzie głośnik Alpharda został wycięty rąb, także głośnik przykręcony będzie do płyty wiórowej. Na płytę nakleiłem styropian 4mm i przykryłem bardzo mocnym skajem i dookoła nabiłem listewki i po przyklejeniu pilśni wyszlifowałem tak jak idzie profil kolumny

Po kolejnych dniach czekania na pieniądze oraz rozmyślaniach stwierdziłem, że zaokrąglony przód będzie się całkiem ładnie prezentował tak więc wykonałem ten sam zabieg co na bokach. Jednocześnie pozbyłem się problemu z frezowaniem otworów tak żeby schowały się kołnierze z głośników. (wycięcia na głośniki w płycie pilśniowej wykonałem listewką z dwoma gwoździami :cool: )
    Na podstawki wybrałem płytę wiórowa 18mm przykręconą do kolumny z wyciętymi stópkami pod nóżki. A te z kolei wykonane z kołków drewnianych wytoczonych w stożki.

Tutaj pozwoliłem sobie umieścić moją kobietę aby przedstawić rozmiary kolumn:biggrin:
    Gdy przyszły głośniki nie mogłem powstrzymać się od ich zamontowania. Efekt? Powalający jak dla mnie, Chwilowo zamontowane są wysokotonówki tonsila od kolegi (tak sobie tam leżą ) Basu jest tyle, że można budynki burzyć, sednie tony wybijają się do przodu i bardzo ładnie to brzmi, o wysokich tonach narazie nie piszę ponieważ musza przyjść jeszcze (brak funduszy). kolumienki będą grały pod wzmacniaczem JVC JA-S11.
    Całość kolumn mam zamiar okleić fornirem bukowym który posiadam gdzieś tam, przody oraz góry i tyły będą pokryte w całości i pokryte politurą a na bokach będą paski szerokości 15-20cm z czarnym paskiem 0,5cm pomiędzy.

Kolumna jest usmarowana czarną farbą ponieważ BR wykonany jest z rurki kartonowej i musiałem go pomalować żeby nie było tego widać.
    Proszę o opinie te dobre i mniej dobre oraz jakieś sugestie.
    Pozdrawiam wszystkich.
    Załączone pliki

Niestety ale konstrukcja jest nieprzemyślana- bezsensowny dobór głośników.

Skomentuj

Zamieszczone przez piotrek7106 Zobacz posta
      Zwrotnice pod kolumny zostały zaprojektowane i zrobione przez mojego szwagra gdyż nie mam o tym zielonego pojęcia
      a szwagier ma?
      pokaż schemat
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Przy takim TWWWW problemy z fazą w miejscu odsłuchowym to pierwsze o czym pomyślałem...

Skomentuj

Prawie jak "lajn arej" :)
          Konstrukcja wydaje się lekko nieprzemyślana. Trudno wymyślić mocny argument stwierdzający poprawność doboru głośników i ich ułożenia względem siebie. Brak informacji na temat ich elektrycznego połączenia. Trzeba przyznać, że obawy kolegi dolphin123 są tutaj nie bezpodstawne, wręcz mocno uzasadnione. Nie ma co wypowiadać się na temat wykonania - no ale "w trakcie budowy" więc zobaczymy co z tego wyjdzie (choć obawy mam spore).
          Generalnie ciężko o jakieś plusy.

Skomentuj

Chociaż z drugiej strony jest to klasyczne 3way na dwóch wooferach.. Nie doczytałem, że jest pod wysokotonówką GDM. Myślałem początkowo, że wszystkie to GDNy. Nie mniej jednak przydałoby się pokazać pomiary.

Skomentuj

panowie może i nie będzie z tego hajendowy dzwięk ale przynajmniej coś nowego na naszym forum. Niejednokrotnie pojawiały się pytanie o podobne konstrukcje i nigdy nie było "gotowej" konstrukcji która można polecić. ale co najważniejsze autor jest zadowolony, czyż nie o to chodzi w DIY? może jeśli będzie miał okazję posluchać dopracowanych konstrukcji sam dojdzie do wniosku że jest konstrukcja nie jest optymalna.

piotrek moje gratulacje skończonej konstrukcji, nie zrażaj się. Chłopaki troche siedzą w temacie i wiedzą co w trawie piszczy. Musiałbyś się skontatkować z kimś co by ci może pomierzył te konstrukcje i byś wiedział co można ewentualnie poprawić :)

Skomentuj

Jak dopadnę szwagra to dopytam go bo jakoś szczerze mnie to nie interesowało. Nie mam audiofilskiego ucha, ale zobaczymy jak to będzie grało w całości

Skomentuj

to daj chociaz zdjecie zlutowanej...
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

piotrek, myślałeś, że wrzucisz zdjęcie kolumn z dziewczyną/siostrą/kuzynką i wszyscy będą się zachwycać?

Jak widać tylko ja zwróciłem na nią uwagę, no ale muszę powiedzieć, że pomimo to kolumny nie wyglądają na razie ciekawie.

Jedynym plusem są jak na razie proporcje ( kolumn :) ) chociaż mogłyby być trochę niższe. Jest okeeej, trochę nad nimi posiedzisz jeszcze i coś z tego wyjdzie.

Daj zdjęcie zwrotnic :)

Skomentuj

Zamieszczone przez malutkiz Zobacz posta
                      panowie może i nie będzie z tego hajendowy dzwięk ale przynajmniej coś nowego na naszym forum. Niejednokrotnie pojawiały się pytanie o podobne konstrukcje i nigdy nie było "gotowej" konstrukcji która można polecić. ale co najważniejsze autor jest zadowolony, czyż nie o to chodzi w DIY? może jeśli będzie miał okazję posluchać dopracowanych konstrukcji sam dojdzie do wniosku że jest konstrukcja nie jest optymalna.
                      ble ble ble... Jak autor jest zadowolony to o to właśnie chodzi. Fajnie, że po coś nowego się sięga, ale trzeba też robić to z głową a nie pakować kasę w coś co średnie ma prawo bytu. Nie mniej jednak zawsze można ją ulepszyć i stąd te nasze wnioski. Jak nie będzie pomiarów, to niestety kolumny są słabe na dzień dzisiejszy, bo nic o nich nie wiemy.

Skomentuj

Zdjęcie dodałem żeby pokazać ich rozmiary bo jak dla mnie są imponujące i teraz mój problem i błąd... potrzebowałbym zwrotnice do tego zestawu bo jak się okazało są to zwrotnice kupne..... Mój błąd zawierzyłem szwagrowi a jak poprosiłem go o schemat bo chcę na forum wrzucić to było tylko wielkie zmieszanie. Zdjęcia tych co są teraz wrzucę na dniach jak wyjmę je z pudełek. Czy jest jakaś szansa żeby coś zrobić do nich? Ogólnie moje zamierzenie było takie aby zrobić kolumny które będą ładnie się prezentowały i też porządnie grały. O elektronice nie mam zielonego pojęcia jedynie takie, że są głośniki 4,8 omowe i na tym moja wiedza się kończy. Bardzo proszę o pomoc i z góry dzięki

---------- Post dodany o 21:27 ---------- Poprzedni post o 21:16 ----------

Musze jeszcze dodać, że najpierw zabrałem się za budowę a potem znalazłem tą stronę. Rozumiem, że jest w tej konstrukcji wiele błędów (może nawet więcej niż zalet) ale mimo wszystko chciałbym je skończyć.

Skomentuj

No to przydałby się zestaw pomiarowy lub osoba z Twojej okolicy, która by Ci to pomierzyła.

Skomentuj

Hmm i tu pojawia się problem bo teraz już nie mam na kogo liczyć poza wami.

Skomentuj

Dobra inaczej... Przejrzyj tematy gdzie jest dyskusja o pomiarach i może wpadniesz na kogoś z Twoich okolic co zajmuje się tym i poprosisz go o przysługę....?

Skomentuj

Czaruję...
                              X