Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Łączenie równoległe kondensatorów olejowych

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Łączenie równoległe kondensatorów olejowych

Witam,

przymierzam się do budowy klonów Totem Mite.
    Po przeczytaniu wątku na audio stereo (ponad 70 stron) zastanawiam się nad konfiguracją zwrotnicy tzn oryginalna wygląda tak:
    Zwrotka ze strony grendela(ca) [tweeter jest w przeciwfazie!!].jpg
    wiele osób z tamtąd chwaliło sobie radzieckie olejowe kondziory w połączeniu np z teflonowymi, ja zastanawiam się nad równoległym połączeniem 20-25 olejowych 0.10uF (reszta teflonowych) - czytałem trochę o pozytywnych aspektach takiego myku robił to ktoś? Może komuś zechciałoby się opisać efekty? Opłaca się?

Następne pytanie (chyba głupie:p) czy kondensatory przepustowe nadają się do aplikacji w zwrotnicach? Pytam bo jakoś tego nie widzę, a nie mógłbym sobie darować bo wyczaiłem dostęp do takich 0.10 w bdb cenie (nigdzie nic o tym nie znalazłem) jeżeli tak, to jak to się wtedy łączy?

-UWAGA! - KONDENSATOR PRZEPUSTOWY
    -WYJŚCIA SĄ ZWARTE - POJEMNOŚĆ Z OBUDOWĄ
    -SPECJALNA PODSTAWKA STYKOWA
    ?????

Pozdrawiam!

sorry ale wg mnie to przerost formy nad treścią, zrób zwrotkę na porządnych komponentach i tyle. Osobiście watpię czy normalny zjadacz chleba usłyszy różnicę pomiędzy ruskimi kondami a np zwykłymi jantzenami

Skomentuj

robilem te monitory i wg mnie nie ma sensu robic tak skomplikowanych i drogich zwrotnic
      daj zwyklego foliwca 2,7uF i po problemie

a co do mite to mam w przygotowaniu od lat tutoriala :p

http://kupglosnik.pl/pl/glosnik-gdwk-10-80-7-8-ohm.html
      http://kupglosnik.pl/pl/glosnik-gdn-13-40-2-4-ohm.html
      http://pawel.lutuje.se/totem_mite.PDF

Skomentuj

Przerost formy nad treścią... Czy ja wiem? Nie chodzi tu o wygląd, a raczej o tą treść jeżeli już Co do kosztów to mogę je mieć na prawde po taniości, więc wyjdą porównywalnie z takim jankiem a pomysł wydaje mi się całkiem "oporowy" Uzyskuje się w ten sposób bdb stosunek esr, a ktoś (nie pamiętam już na jakim forum) pisał, że efekt jest porażający przy właśnie wartościach około 100nF - więc zabawa może być coś warta. Co do słyszenia różnic... To chyba jak z okularami - z perspektywy czasu nie pamiętasz ale zakładając jedne po drugich jest różnica i na a.s. W tym właśnie wątku ktoś zmieniał tak rezystory w locie (przykładając nóżki) i różnice są wtedy nawet namacalne:) Ciekawy jestem po prostu czy ktoś już tak robił. Do tutoriala to zerknę chętnie:) Co do formy... Ja to troszeczkę inaczej widzę - nie mam zamiaru nawet fornirować - fajny lakier na wysoki połysk biały lub czarny i "styka". Czyli jednak minimalizm:p Ps. Cewki litzowe też chyba sobie odpuszcze - nie znalazłem jednak żadnych porażających, merytorycznych opinii a różnica w kosztach z polinkowymi jest całkiem wymowna:p Jeżeli ma ktoś doświadczenia również chętnie poczytam

Skomentuj

Zamieszczone przez patryk154 Zobacz posta
          radzieckie olejowe kondziory
          Nie ma to jak kondensatory rozruchowe w zwrotnicy :) a jeszcze lepiej "przepustowe", które używa się do redukcji zakłóceń.

pisał, że efekt jest porażający przy właśnie wartościach około 100nF
          A pisał, co pił poprzedniego dnia?

Uży normalnych (foliowych) kondensatorów i tyle. Gwarantuję, że żadnej różnicy nie usłyszysz.

Skomentuj

Do tutoriala to zerknę chętnie
            moge co najwyzej spakowac zdjecia i je zamiescic
            opisu mialem chyba tylko 2 strony gotowe

Ps. Cewki litzowe też chyba sobie odpuszcze - nie znalazłem jednak żadnych porażających, merytorycznych opinii a różnica w kosztach z polinkowymi jest całkiem wymownaJeżeli ma ktoś doświadczenia również chętnie poczytam
            sam tego nie testowalem ale kiedys kolega XYS robil porownanie grubej drutowej i tasmowej. i na scanie za 700zl roznice slyszal

Skomentuj

Cewki litzowe też chyba sobie odpuszcze -
              licom to ja nawijam transformatory w przetwornicach pracujące na 200kHZ... W kopułce masz cieniutki drucik .

Zarówno pomysł z łączeniem dziesiątek kondensatorów równolegle jak i wsadzania olejowych kondensatorów do zwrotnicy jest kompletnie bezsensu.

Chcesz żeby lepiej grało ? Kup lepsze głośniki .
              Last edited by raven1985; 30.05.2011, 11:46.

Skomentuj

Jedyne co można doradzić przy mietkach to zwiększenie litrażu, firmowa paczuszka dość mocno dusi tego gdn'a.

Skomentuj

fakt
                  ale za to naprawde ladnie wygladaja te malenstwa

Skomentuj

Dzięki za rzeczowe konkrety, co do przepustowych - pisałem, że to chyba głupie, ALE zapytałem, bo na stronie sklepu błyszczy: "Polecane do filtracji głośników wysokotonowych" co mnie troszkę wbiło w glebę, ale pomyślałem - mlody jestem, może "coś mnie ominęło", zapytam - od tego (przynajmniej teoretycznie) są fora.
                    Po drugie nie wiem czy Rosyjskie PIO to są kondensatory rozruchowe, wiem, ŻE ludzie w zarówno PL jak i na świecie je sobie chwalą w audio... Więc coś raczej w tym jest. Co ciekawe coś mi mówi, że gdyby wypuścił je jakaś audiofilski gigant z dodatkiem "wosku z ucha niedźwiedzia audiofilskiego" mniej byście z tym dyskutowali, a mi się zawsze wydawało, że cała idea DIY polega z grubsza na czymś innym niż staropolskie, szufladkowe myślenie czy zachwycanie się efektem dźwiękowym marketingu... Nie będę dyskutować czy miedź się nadaje do audio, bo używało się jej przy produkcji czajników - bez urazy i nie ujmując nikomu ja nie o to pytałem. Co do cewek i scana.. HEH - to bylo dobre:)) Fakt, gdn to nie scan za 700zł i tu właśnie jest dla mnie cała zabawa - coś z niczego (poniekąd:p) nie ja pierwszy zastanawiałem się czym szanowny Pan Vince wyczarował to, co wszystkich zadziwia patrząc na te malucie Tonsile, które większość dumnych DIY'erów by olała... Dużo luda naśmiewa się na Polskich forach z jego technik Voo-Doo, ale spójrzmy prawdzie w źrenice i zastanówmy się kto lepiej "przędzie". (W dużej mierze dzięki marketingowi oczywiście)
                    A z komponentami jest tak, jak ze wzmacniaczami - każdy, nawet tandetny w **** box zabrzmi lepiej podpięty pod dobry wzmak, niż pod walkmana tak? Co nie znaczy że lepszy nie zabrzmi lepiej i odwrotnie i tak w kółko... A zawsze byli i będą ludzie, którzy nie słyszą ich zdaniem twaaardo ŻADNEJ różnicy między Denonem i "Jamnikiem"

Skomentuj

jesli mozesz je nabyc za grosze tak ja piszesz wiec nic nie tracisz. kup, zmontuj, posluchaj, porownaj, pochwal sie doznaniami. ale wg mnie nie ma takiej potrzeby.

Skomentuj

Czaruję...
                      X