Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stx - gdn14 sk - gdwk pj

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Stx - gdn14 sk - gdwk pj

Witam wszystkich!
    Może zacznę od tego, że siedzę na tym forum już od niecałego roku w celu zagłębiania się w tematyce diy. Postanowiłem sam zrobić kolumny, gdyż mam smykałkę do takich rzeczy, mimo że będzie to moje pierwsze kolumny diy, dlatego po odpowiednim zapoznaniu tematu piszę ten topic. Jak każdy początkujący po przeczytaniu multum tematów na forum trochę się pogubiłem. Jedni chwalą Altusy, inni na nie psioczą :p No ale przejdźmy do meritum. Zdecydowałem się w sumie na monitory zbudowane na popularnych stx'owych przetwornikach dla początkujących. Czyli GDN 14 SK i Pj'ka. Wykonałem koncepcyjny projekt. Objętość wewnętrzna to około 12,4 l

Powierzchnia mojego pokoju to około 10mkw, słucham szeroko pojętego rocka (głównie będę słuchał vinyli). O wzmacniaczu to wstyd się przyznać, ale Ws442 :P Ale powoli szykuje się Uniamp. Nigdy nie miałem kolumn głośnikowych, tylko małe głośniczki creativa 5.1, więc domyślam się że każda przesiadka będzie dla mnie skokiem w nadprzestrzeń.
    I teraz pytanie, czy ta objętość jest dobra? Właściwie to wolałbym kolumny podłogowe, tylko nie wiem w czym się wewnątrz różnią od monitorków. No i budżet, hmm, to w sumie otwarta sprawa. W sumie maksymalnie 400 zł na paczki i przetworniki, bez wykończenia. Dodam na koniec, że w głowie siedzą mi też inne projekty, takie jak GDN 15 tonsila, czy nawet stx awx, ale to narazie nie na moją kieszeń. Proszę o rady, sugestie, jestem otwarty na wszelką krytykę i proszę o wyrozumiałość

Witamy na forum
    Za te pieniądze kupiłbym coś używanego, na pewno będzie kilka klas wyżej niż te stx-y. Na początku też pchałem się w tanie projekty ale doszedłem do wniosku że to strata kasy- lepiej raz a dobrze:)

Skomentuj

Zamieszczone przez makarpi Zobacz posta
      Wykonałem koncepcyjny projekt. Objętość wewnętrzna to około 12,4 l
      obudowa bez zaokraglen lub faz bedzie za szeroka wizualnie

tunel za blisko dolnej scianki

czy ta objętość jest dobra?
      moze byc. ale nie zwiekszaj juz

Właściwie to wolałbym kolumny podłogowe, tylko nie wiem w czym się wewnątrz różnią od monitorków.
      w twoim przypadku to roznica bylaby tylko w wygladzie

W sumie maksymalnie 400 zł na paczki i przetworniki, bez wykończenia
      jak nie bedziesz szalal to spokojnie i z wykonczeniem sie wyrobisz

Skomentuj

Witam. Każdy musi od czegoś zacząć z diy.Sam zrobiłem takie monitorki,ale na 14-100-8scx:) Można o nich dużo poczytać na forum.Ja do moich chyba dawałem 11 litrów. Ogólnie przyjemny projekt,uczący umiejętności i w miarę dobrze grający,napewno jakość dźwięku będzie niebo lepsza niż z creativa:).Co do wzmacniacza nie jest on wysokich lotów,ale wystarczy na pierwszy odsłuch:) Co do podłogówek to robisz sobie wymarzone podłogówki i odgradzasz je na odpowiedni litraż a wylot br dajesz z tyłu,chyba że chcesz no to z przodu.
        Co do projektu twojej obudowy popieram Pawla S daj tak żeby była 1cm szersza od 14sk czyli po 0,5cm po jednej i drugiej stronie.
        Last edited by lukiel84; 05.06.2011, 09:00.

Skomentuj

Na mój gust obudowa za wysoka i zbyt płytka jak na monitor. Jeśli nie będą (monitory) dosunięte do ściany, to zrobiłbym bas refleks na tylnej ściance. Odnośnie BR - z twojego projektu wnoszę, że jest to tunel o średnicy ponad 60mm - nie potrzeba tak okrutnego portu do tego głośnika; wystarczy coś miedzy 40 a 50mm średnicy.

Skomentuj

Jeśli chcesz troszkę zmniejszyć wizualnie projekt zrób br szczelinowy to doda trochę lekkości a litraż zostawisz dając je trochę głębsze

Skomentuj

Czaruję...
            X