Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Car-Audio] Subwoofer na Soundstream RW-10

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Car-Audio] Subwoofer na Soundstream RW-10

Witam!

Zakupiłem jakiś miesiąc temu głośnik Soundstream RW-10. Głośnik ma 500W sinus, dwie cewki po 4ohm (a więc będzie spięty pod 2ohm) i 25cm średnicy:)
    Prezentuje się tak:

A tutaj szybki projekcik skrzynki:

Parę dni temu postanowiłem, że skompletuje wszystko co będzie mi potrzebne do skrzynki. Kupiłem terminal z pozłacanymi stykami (ważne, że ładnie wygląda), kable sygnałowe 2x4mm^2 i płytę MFP 22mm (MFP to taka dużo bardziej jednolita OSB a ze względu na to, że MDF był 3x droższy wolałem wziąć MFP 22mm i powzmacniać w środku). Co jeszcze muszę kupić to kocyk na obicie i śruby do przykręcenia terminala i samego głośnika.
    Subik będzie napędzany Magnatem Edition Mono jednak jak tylko napłynie jakaś gotówka to będę szukał czegoś mocniejszego, żeby w pełni wykorzystać ten głośnik:biggrin:
    Obudowę postanowiłem zrobić zamkniętą (nie wiem czemu, pewnie dlatego że nie ma tyle kombinowania co z br i bp). Tylna ścianka będzie pochylona pod kątem kanapy. Litraż wewnętrzny to 27l ale od tego trzeba odjąć kosz głośnika i kilka wzmocnień ścianek jakie mam zamiar wstawić.
    Wytłumiane będzie gąbką na wszystkich ściankach + watolina do środka.

Kilka dni temu polutowałem terminal z kablami, uszczelniłem go i oblutowałem końcówki kabli które potem podłączę do głośnika.

Dzisiaj udało mi się pociąć wszystkie deski oraz wyciąć i podfrezować otwór na głośnik. Wszystko wyszło bardzo ładnie i dokładnie Pozostało mi podfrezować i wyciąć dziurę na terminal i będzie można składać skrzynkę.
    Klejone będzie na Vikol, skręcane wkrętami i uszczelniane silikonem od wewnątrz.

Aktualny postęp:

Zamieszczone przez koszykbb Zobacz posta
    i uszczelniane silikonem od wewnątrz.
    po raz kolejny to samo
    a ja pytam po raz kolejny - PO CO?!
    czy siekiera rabales ta plyty ze musisz je silikonem uszczelniac?
    jezeli normalnie sa pociete to spokojnie klej wystarczy
    ja jakos nigdy zadnego smierdzacego silikonu nie musialem uzywac

Skomentuj

A co przeszkadza silikon albo klej na gorąco w złączeniach płyt? Wydaje mi się, że zaszkodzić nie zaszkodzi a pomóc może jeśli klej się gdzieś wyleje albo powstanie szczelinka

Skomentuj

Wydaje mi się, że zaszkodzić nie zaszkodzi
        Z tego co pamietam to silikon miał skład który lubił rozklejać zawieszenia głosników wiec rób jak chcesz.
        Ciekawi mnie jak ten głosniczek zagrał by w 35L BR bo sam bym sie może na taki skusił tylko cena 800zł troche odstrasza;/

Skomentuj

nic nie zaszkodzi
          ale dla mnie to jest niepotrzebne babranie sie i zbedny smrod

Skomentuj

Wydaje mi się, że zaszkodzić nie zaszkodzi a pomóc może jeśli klej się gdzieś wyleje albo powstanie szczelinka
            Szczelinka powstanie jeżeli będziesz niedokładny w tym co robisz lub masz krzywo docięte płyty.... Walenie kleju tak, żeby wyciekał z każdej strony - to też głupi pomysł, a na dodatek marnotrawienie kleju. Wszystko z głową !

Skomentuj

to już lepiej dać go więcej, żeby wyciekał niż uszczelniać obudowe silikonem
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Uszczelniłem klejem na gorąco który nie wydziela żadnych substancji.
                Gdy jest ciepły wnika we wszystkie szczeliny jak woda a po zaschnięciu ma konsystencję twardej gumy.
                Jak dla mnie to 10 minut roboty a mam 100% pewności, że nic nie będzie dmuchać.

@Marios221, jeśli nie podpasuje mi w closed 27l to bedę robił jakąs z bass reflexem Mam jeszcze prawie 3/4 płyty więc na 35l spokojnie starczy. Posłuchamy zobaczymy.

Skomentuj

Czaruję...
                X