Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kino Vifa D27 + Visaton W130

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kino Vifa D27 + Visaton W130

Witam wszystkich, chciałbym pokazać wam zestaw kina, który realizuję ale przede wszystkim potrzebuję kilku waszych rad.

Zestaw składać się bedzie z frontów satelit oraz centralnego.

Użyte głośniki to Visaton W130 oraz Vifa D27.

Skrzynki MDF 19mm + wzmocnienia.

Fornir Teak modyfikowany.

Prace aktualnie są na etapie lakierowania. Do tej pory jakoś dawałem radę ale teraz ręce opadają.
    Użyłem lakieru HartzLack MAT Heavy Duty. Fornir połorzony na Henkel Moment. Po przyklejeniu przeszlifowany papierem 120 bez plam i przebarwień. Na to położone kilka warst lakiu metodą natryskową a miedzy warstwami szlifowany papierem 240. No i zaczęło się. Mam problem z przebarwieniami po lakierowaniu. Widać to na foto frontów, na małych powierzchniach satelit tego problemu nie ma.

Podobny problem wystapił na kolumnie centralnej. Dziś wziąłem się za szlifowanie i objechałem ją papierem 80 i 120. Widać na zdięciu niedoszlifowane miejsca. Boję się dalej szlifować aby nie zedrzeć całego forniru. I tu moje pytanie do was czy wyjdą przebarwienia jak położe lakier? Dodam że jak przejadę powierzchnią mokrą szmatką to wszystko jest ok.

Zaraz dodam foto.
    Załączone pliki
    Last edited by Boro85; 08.10.2011, 14:01.

Zamieszczone przez Boro85 Zobacz posta
    Vifa D27.
    ktora dokladnie?

pierwszy raz widze taki problem
    czy wyjdą przebarwienia jak położe lakier? Dodam że jak przejadę powierzchnią mokrą szmatką to wszystko jest ok.
    nie woda a rozpuszczalnik - taki na ktorego bazie jest lakier
    dopiero wtedy przekonasz sie czy bedzie OK

swoja droga ciekawy pomysl na gore kolumn. teraz masz pewnosc ze nikt z domownikow nie postawi tam czegokolwiek

Skomentuj

Myślę że stosujesz za duże gradacje papierów ściernych. Między warstwami powinien być max P280.

Skomentuj

ja jak klade natryskiem to tylko pierwsza warstwe szlifuje...
        reszta bez szlifowania bo nie jest to wymagane (lakier nie moze do konca wyschnac, tylko w dotyku)

Skomentuj

wygląda to coś jakby fornir nierownomiernie "pił" lakier... Od niedawna interesuje sie malowaniem kupiłemsprzęt przygotowałem pomieszczenie itp. ZWRóciłes może uwagę czy w miejscach przebarwionych jest grubsza warstwa cieńsza lakieru? Może pistolet żle nakłada i "pluje" Nic innego Ci nie pozostaje jak zdarcie lakieru porządne odtłuszczenie powierzchni (może przed kolejnymi warstwami nałóż podkład, izolant czy cos w tym stylu) Też miewałem problemy z nieprawidłowym położeniem lakieru a tożle odtłuściłem,m potemmiałem za wilgotne powietrze w pomieszczeniu i plamy wychodizły ale nieco inne niż u ciebie... Jedyne co nam zostaje to nauka na błędach przynajmniej tak mi sie wydaje. Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            ktora dokladnie?
            Fronty i satelity Vifa D27TG-05-06
            Centralny Vifa D27SG-15-06

Zamieszczone przez grabki91 Zobacz posta
            Może pistolet żle nakłada i "pluje"
            Pistolet nakłada równomierną warstwę. Myślę że spróbuję metody Pawła nałożę pierwszą warstwę, odczekam, nałożę kolejną bez szlifowania. Przebarwienia po nałożeniu warstwy widać na foto nr3. Techę kiepskiej jakości zdięcie i ciężko to ująć. Na foto nr2 jest kolumna po przeszlifowaniu, jasna plamy to już goły fornir ciemne netomiast to resztki lakieru których nie zbiera mi papier ścierny bo są w tych miejscach minimalne dołki. Najprościej byłoby przeszlifować i wyrównać całą powierzchnię ale boję się bo nie wiem ile zostało jeszcze forniru.

Dodam jeszcze fotki z wcześnieszego etapu projektu
            Załączone pliki
            Last edited by Boro85; 09.10.2011, 10:47.

Skomentuj

Zamieszczone przez grabki91 Zobacz posta
              ZWRóciłes może uwagę czy w miejscach przebarwionych jest grubsza warstwa cieńsza lakieru?
              Faktycznie w ciemniejszych miejscach jast grubsza warstwa lakieru, ale nie dlatego że pistolet nierówno kryje tylko dlatego, że w miejscach tych są nieprzeszlifowane dołki. To będzie najprawdopodobniej przyczyną przebarwień.

Czeka mnie ostra jazda z papierem ściernym. Nie chce o tym myśleć pewnie z tydzień czasu zajmie mi szlifowanie.

Skomentuj

Fronty i satelity Vifa D27TG-05-06
                kiedy i gdzie je kupiles? masz do nich jeszcze dostep?
                bardzo lubie te glosniki i zaluje ze sie ich pozbylem...

Myślę że spróbuję metody Pawła nałożę pierwszą warstwę, odczekam, nałożę kolejną bez szlifowania.
                zle zrozumiales
                po nalozeniu pierwszej warstwy trzeba delikatnie wyrownac wszelkie nierownosci jak np wystajace wloski drewna
                jak na kolejnej warstwie tego nie czuc to lecisz kilka warstw bez miedzyszlifu

Skomentuj

Głośniki kupiłem z 6 lat temu poprzez zbiorowe zamówienie :) To jest chyba najdłużej powstający projekt na forum hehe.

---------- Post dodany o 08:05 ---------- Poprzedni post o 12:08 ----------

Gdzie można kupić fornir w okolicach Katowic oprócz DLH na Roździeniu?

Skomentuj

Kurde, i jak tu teraz postawic kwiatek na takiej kolumnie :unsure:

Skomentuj

Nie na temat...
                      kwiatek? moje podlogowki robia za podstawki pod monitory :p

Skomentuj

Nie na temat...
                        u mnie tak samo...
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Prace wyraźnie zwolnią. Muszę teraz zerwać fornir i na spokojnie poszukać nowego. Chyba kupię sobię tymczasowo jakieś kolumienki do stereo bo ile można słuchac muzyki z laptopa :)

Skomentuj

zloz monitory i sluchaj nie wykonczone

Skomentuj

Też o tym myślałem, ale to nie przejdzie u narzeczonej (dla niej muszą również wygladać). Myślę też oklejanie zacząć od satelit. Resztę głośników wywożę do teściów, tam będą czekać sobię na odwilż.

---------- Post dodany o 09:19 ---------- Poprzedni post o 08:20 ----------

I stało się kupiłem kolumienki USHER UA025-10 + USHER YS-13225W. Miałem też przyjemność posłuchać zestawu USHER 8935A + T9950, miodzio.

Skomentuj

Czaruję...
                              X