Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Gotowy projekt 3-way

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Gotowy projekt 3-way

Witam wszystkich jako, że jestem nowy na forum. Zacznę od tego że zawsze lubiłem "coś zmajstrować" i kilka razy już przymierzałem się do głośników, ale dopiero teraz pojawiła się duża szansa na zrobienie czegoś porządnego. Mam jednak kilka pytań, ponieważ nigdy nie miałem do czynienia z akustyką. Mianowicie czym różni się stworzenie własnego projektu od wykonanie gotowego ,znalezionego w sieci? Przy 2 opcji ominą mnie takie problemy jak strojenie i projektowanie? Przeglądam forum od kilku dni i powoli uświadamiam sobie, że to wcale nie jest taka prosta sprawa. Jeżeli na moim poziomie wiedzy jest to wykonalne to bardzo proszę o jakieś wskazówki, a najlepiej linki, które mogą mi pomóc w samym składaniu.
    Projekt:
    http://www.troelsgravesen.dk/3WClassic.htm
    Mam jeszcze pytanie co do wzmacniacza. Czy te kolumny zagrają przyzwoicie na jakimś tanim (~800zł) używanym sprzęcie, czy lepiej sobie odpuścić? Obecnie mam amplituner Denon AVR-1306 + 2x Tonsil New Mildton 150 i jeszcze jakieś Eltaxy do 5:1 i jestem raczej niezadowolony z tego jak to razem gra.
    Mam nadzieję że mi pomożecie
    Pozdrawiam
    Michał

Zamieszczone przez mike2205 Zobacz posta
    Mianowicie czym różni się stworzenie własnego projektu od wykonanie gotowego ,znalezionego w sieci?
    roznica polega na calym etapie projektowania, doboru glosnikow, pomiarow i projektowania zwrotnicy itp itd...
    na poczatek polecam jednak skopiowanie

Jeżeli na moim poziomie wiedzy jest to wykonalne to bardzo proszę o jakieś wskazówki, a najlepiej linki, które mogą mi pomóc w samym składaniu.
    podstawy na temat budowy skrzynek znajdziesz tutaj (na koncu masz link do zdjec z budowy krok po kroku)

GDN 14 SCX + GDWK PJ

http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/149
    http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/74
    http://pawel.lutuje.se/wymiary_ARN15...N14SCX+PJ).PDF UWAGA! projekt jest dla zwrotnicy umieszczanej na tylnej sciance obudowy. w przypadku montazu zwrotnicy na terminalu pojawia sie konlikt z tunelem!
    http://pawel.lutuje.se/plytka_14_SCX___PJ.PDF

pamietaj od odwroceniu fazy glosnika wysokotonowego!

http://pawel.lutuje.se/ARN+PJ-prawie_tutorial.rar link do zdjec z budowy tych monitorow

Czy te kolumny zagrają przyzwoicie na jakimś tanim (~800zł) używanym sprzęcie
    tak, ale stereo a nie ampli do kina

Skomentuj

Pawle można ciebie prosić o spis elementów do zwrotnicy?
      HA: S3M Projekt, chiński wzmak TPA3116
      CA: Civic VIIIgen (FD7) 2011 r. JVC KD-G821, Sinuslive SL165W+Neo25, JL Audio 12W0-4, Axton C508
      Civic VIIgen (EU8) 2004 r. Kenwood KMM-BT304, Autotek A6.2CS

Skomentuj

do seasow?
        czy do czego?

Skomentuj

Scx + pj trzy posty wyżej co podałeś.
          HA: S3M Projekt, chiński wzmak TPA3116
          CA: Civic VIIIgen (FD7) 2011 r. JVC KD-G821, Sinuslive SL165W+Neo25, JL Audio 12W0-4, Axton C508
          Civic VIIgen (EU8) 2004 r. Kenwood KMM-BT304, Autotek A6.2CS

Skomentuj

Nie na temat...

elementy do wyboru
            *1328 CEWKA Cewka 0.40 mH 0.890 Ohm dr-0.50 h- 8 FI-27
            *1474 CEWKA Cewka 0.40 mH 0.520 Ohm dr-0.70 h-15 FI-29
            *5268 CEWKA Cewka 1.20 mH 0.280 Ohm dr-0.80 dl-38mm FI-24mm rdzen-14/30+dyski-24/5
            *5234 CEWKA Cewka 1.20 mH 0.200 Ohm dr-1.00 dl-38mm FI-27mm rdzen-14/30+dyski-24/5
            400/ 2.20
            400/ 10.00
            ELE-100V/ 10.00
            MET-TY 5/ 4.30
            RURA BASS900023 fi-50x145mm.Czarny polipropylen.
            terminal

Skomentuj

Wielkie dzięki za przesłanie zdjęć- przydadzą się na pewno. Najprawdopodobniej niedługo zacznę wszystko zamawiać i składać, zaraz po tym jak sobie wszystko zaplanuje. Mam tylko pytanie co do objętości obudowy. Na stronie Troelsa jest podana 37 dm3. Nie wiem tylko czy w tym jest zawarta objętość osobnej obudowy dla głośnika średniotonowego. Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś rozszyfrował za mnie tę informację

Na czym polega odwrócenie fazy? I czy ze schematu wynika że to samo trzeba zrobić ze średniotonowym?
              Pozdrawiam
              Michał

Skomentuj

Faza jest odwrócona w średniaku i w wysokim - tam, gdzie wykrzykniki (popatrz jak są oznaczone "plusy" dla poszczególnych głośników na schemacie zwrotki).

Co do objętości - na rysunkach masz wszystkie potrzebne dane - wymiary frontu oraz info na temat głębokości wewnętrznej oraz grubość płyty, z jakiej jest wykonana obudowa. Różnica powiedzmy 3 litrów przy takiej dużej obudowie nie ma większego znaczenia.

Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś rozszyfrował za mnie tę informację
                ogólniej http://pl.wikipedia.org/wiki/Graniastosłup
                konkretniej http://www.bazywiedzy.com/objetosc-p...adloscianu.php

Skomentuj

Bez przesady takich informacji nie potrzebuje. Mi chodzi o to czy te 37 dm3 to jest obj wewn.+ obudowa na średniotonowy. Poza tym jaka ma być objętość tej obudowy? Nie ma tam podanych dokładnych informacji,dlatego się pytam. Chcę wszystko zrobić co do milimetra bo już tak mam, że jak coś robię, to robię to porządnie. Szczególnie, że nie znam się na tym A ile ma wynosić grubość tej deski bo jakoś nie widzę tego nigdzie?
                  Dzięki za odp.
                  P.S Jakbym się pytał o coś co tam jest napisane to sorry,ale nie wszystkie słowa(szczególnie te techniczne) rozumiem po angielsku.

Skomentuj

Z uporem maniaka będę powtarzał - podstawy matematyki.

Wymiary frontu to 300mm x 550mm. Płyta ma grubość 19mm:
                    The cabs were made from 19 mm MDF
                    co daje nam wymiary wewnętrzne 262mm x 512mm. Głębokość wewnętrzna obudowy to 280mm:
                    internal depth = 280mm
                    Stąd łatwo wyliczyć, że objętość wewnętrzna obudowy to 37,56 dm3. Wielkość, jaką zabierze komora dla głośnika średnbiotonowego jest w tym przypadku na tyle pomijalna, że można ją... właśnie pominąć
                    The mid cab and the vent will reduce the volume by some 2 litres.
                    Myślę, że z łatwością dobierzesz jej wymiary z proporcji przedstawionych na rysunku. Troels wspomina jeszcze o tym, że w momencie wstawiania wzmocnień wewnątrz obudowy (podejrzewam, że chodzi o wzmocnienia ponadplanowe w stosunku do tych przedstawionych na rysunku), należy odpowiednio zwiększyć jej objętość:
                    Increase cabinet volume when applying bracing.
                    Konstruktor podkreśla jeszcze, aby zachować wymiary frontu i rozmieszczenie na nim głośników - czyli jeśli będziesz ingerował w objętość (np w momencie wstawiania dodatkowych wzmocnień), to korekcję przeprowadzasz tylko na głębokości obudowy.

Nie ma tam podanych dokładnych informacji,dlatego się pytam. Chcę wszystko zrobić co do milimetra bo już tak mam, że jak coś robię, to robię to porządnie.
                    Jak widać dokładne informacje jednak są podane - i to z najmniejszymi szczegółami. Po prostu niektórym nie wystarczy "podanie wszystkiego na tacy" i chcą jeszcze, aby za nich zjeść. Karygodne!

jak coś robię, to robię to porządnie
                    Wystarczy jedynie porządnie uczestniczyć w lekcjach - już od najmłodszych klas.
                    Last edited by dabyl; 10.11.2011, 18:12.

Skomentuj

Hehe. Akurat z matematyką tutaj problemu nie miałem, tylko z angielskim !! . Na razie wiem wszystko na 100%. Dzięki za wytłumaczenie

Skomentuj

Czaruję...
                      X