Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wykończenie kolumn jak czarny front w siestach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wykończenie kolumn jak czarny front w siestach

Witam

Na dniach biorę się za obudowy do moich kolumn. Wykończyć je chce po prostu na czarno. Jak osiągnąć taki efekt jak na frontach w siestach?

Z góry dziękuje za odpowiedź

pomalowac? :lol:

takie wykonczenie to nic specjalnego
    MDF frezujesz, szlifujesz, kladziesz podklad
    znowu szlif, podklad i szlif i na koniec czarny mat/polmat
    jak chcesz troche szybciej to polecam czarna strukture do zderzakow - obejdzie sie bez podkladu i szlifowania

Skomentuj

Trzeba je po prostu polakierować na czarny półmat/mat. Jeśli masz sprzęt i umiejętności to nie powinno być problemu. Jeśli nie posiadasz sprzętu i umiejętności to skorzystaj z rady Pawła.S i użyj struktury. Są też "czarne" forniry - wyjdzie taniej

Inne wyjście - zrób skrzynki i zleć lakierowanie.

Skomentuj

Jak na całą kolumnę ta struktura do zderzaków raczej się nie nadaje. Rozumiem że lakierowanie to chodzi o lakier samochodowy? lakier akrylowy to chyba nie za bardzo?

Skomentuj

Zamieszczone przez naimado Zobacz posta
          Rozumiem że lakierowanie to chodzi o lakier samochodowy?
          Są specjalne lakiery poliuretanowe do MDF-u, których koszt jest mniejszy od lakierów samochodowych.

Polecane są produkty tej firmy: http://www.ica.pl/

Skomentuj

Jak na całą kolumnę ta struktura do zderzaków raczej się nie nadaje.
            no nie, tylko fronty
            na cala kolumne to strata kasy i czyszczenie tego to masakra

---------- Post dodany o 15:28 ---------- Poprzedni post o 15:24 ----------

Zamieszczone przez Żółwik Zobacz posta
            Są specjalne lakiery poliuretanowe do MDF-u, których koszt jest mniejszy od lakierów samochodowych.
            mozesz podac przykladowe ceny i wydajnosc?
            bo chyba pora to przetestowac...

Skomentuj

Ja za strukturę do zderzaków płaciłem 5zł za 100ml
              marcinsywala.pl
              Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                mozesz podac przykladowe ceny i wydajnosc?
                bo chyba pora to przetestowac...

Proponuj zapytać Marko3T. On "na bieżąco" w tym siedzi. Zleciłem mu kiedyś lakierowanie frontów właśnie na czarny półmat. Wyszło miodzio :)

Skomentuj

Ja pracuje na lakierach ICA ,głównie poliuretanowych , półmat czarny 1kg kosztuje ok 80zł , do tego trzeba katalizator i rozcieńczalnik .Podejrzewam , że struktura będzie w podobnej cenie

Skomentuj

a jaka wydajnosc?
                    bo chodzi mi po glowie polysk

Skomentuj

Wydajność zależy od lakiernika , ale mniej więcej ( kurcze nigdy nie liczyłem tego) jakieś 10 do 15 m2 z kilograma , przy ciemnych kolorach w pólmacie ,a w połysku mniej o 20% (grubsza warstwa ) . Ale moim zdaniem połysk nakładany - podkład x2 , baza , klar x2 lepiej wygląda , daje głębie

Skomentuj

Rozumiem że lakierowanie to chodzi o lakier samochodowy? lakier akrylowy to chyba nie za bardzo?
                        Lakier samochodowy to lakier akrylowy.

Skomentuj

Zamieszczone przez zoltar25 Zobacz posta
                          jakieś 10 do 15 m2 z kilograma
                          półmat czarny 1kg kosztuje ok 80zł , do tego trzeba katalizator i rozcieńczalnik
                          czyli nie az tak duzo
                          a tym 1kg pomaluje 2-3 pary podlogowek a jeszcze wiecej monitorow
                          chyba sie skusze przy nadmiarze gotowki

Skomentuj

Wydajność zależy od lakiernika , ale mniej więcej ( kurcze nigdy nie liczyłem tego) jakieś 10 do 15 m2 z kilograma , przy ciemnych kolorach w pólmacie ,a w połysku mniej o 20% (grubsza warstwa ) . Ale moim zdaniem połysk nakładany - podkład x2 , baza , klar x2 lepiej wygląda , daje głębie
                            nie mąćcie chłopakowi w głowie takimi wyliczeniami z kosmosu. Proponuje powrócić do postu Pawła, totalny Amator = Spray, ewentualnie struktra w sprau'u (prostsza w użyciu). Amator (nie totalny) może zabrać się za pistolet i popróbować z farbą z puchy.

Skomentuj

zoltar25 mógłbyś to bardziej rozwinąć, czego byś użył na daną warstwę, dlaczego tak a nie inaczej, co jest ważne i na co trzeba uważać. Co jest potrzebne i jak to wygląda finansowo. Fakt Marios jestem amatorem ale nie mówię że od razu chce to sam robić bo jestem świadomy że to jest trudne. Ale bardzo mnie ciekawi jak można osiągnąć taki efekt czerni w wysokim połysku.

Skomentuj

Jaką strukturę do tego typu polecacie Panowie?

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                  Jaką strukturę do tego typu polecacie Panowie?
                                  Może to : http://motoallegro.pl/struktura-do-t...966572558.html

Motip siedziz głęboko w sprayach, stąd bardzo dobra jakość godna polecenia.

Fakt Marios jestem amatorem ale nie mówię że od razu chce to sam robić bo jestem świadomy że to jest trudne. Ale bardzo mnie ciekawi jak można osiągnąć taki efekt czerni w wysokim połysku
                                  Mam nadzieję że nie odebrałeś tego personalnie bo nie chciałem w żadnym stopniu Cię urażić, wręcz odwrotnie. Z tego co się orientuję siesty maja from w macie lub półmacie. Jeśli interesuję cię połysk to sprawa się bardziej komplikuje bo jest to trudniejsze do uzyskania. Trudność pojawia sią na wszystkich atapach od przygotowawnia, wykończenia jakim jest polerowanie a nawet docelowej twardości jaką uzyskasz. Oczywiście wszystko jest do zrobienia, kwestia tylko czekiwanych rezultatów a te przypuszam że masz wysokie bo w paczkach głośnikowach jest ważne aby nieźle to wyglądalo. Drobna struktura w sumie najprostsza ponieważ "wybacza" niektóre błędy.

Skomentuj

Marios nie uraziłem się :) Jak pisałem wiem że to są rzeczy trudne. Pod wpływem chwili napisałem tak o połysku bo wiadomo to jednak jest bardzo ciekawy efekt. Półmat też bardzo ładnie się prezentuje i był bym z tego bardzo zadowolony. I w zasadzie on mnie najbardziej interesuje. Dodam jeszcze że nie zależy mi na szybkości wykonania tylko na tym żeby to jak najlepiej wyszło.

Skomentuj

naimado .Do lakierowania metodą natryskową musisz mieć pomieszczenie wentylowane mechanicznie , pistolet , kompresor , szlifierkę mimośrodową ,polerkę i jakieś doświadczenie .
                                      Ale jeśli chcesz to opiszę Ci w skrócie technologię .
                                      Powierzchnia musi być idealnie przygotowana , skrzynia musi być klejona klejem "nie pełzajacym" , najlepiej oklejona dodatkowo HDF-em 3mm i wyszpachlowana .Kładziesz 2 warstwy podkładu do mdf-u, szlifujesz mechanicznie ( używam papieru 400 i 600 ) powierzchnia musi być idealnie gładka i bez nierówności , bo później połysk uwydatni nierówności .
                                      Następnie kładziesz kolor matowy (bazę) może być metalik (czarny wygląda super) , znowu szlif , tutaj stosuje papier 600 , 800 . Na to wszystko bezbarwny połysk najlepiej 2 warstwy.
                                      Potem znów szlif ,papiery 1500-2000 i polerowanie grubszą pastą i drobniejszą . Efekt żyleta :o .Łatwiej na początek pędzlem ,ale ta sama technologia .Półmatu matu nie zrobisz ładnie bez natrysku , bo widać później skórkę pomarańczy po wałku , lub ślady po pędzlu , a szlifować nie można , bo będzie się świecić. Natomiast struktury bez natrysku nie zrobisz . Najlepiej metodą tą , którą robi Pawel S. czyli spray do zderzaków

Skomentuj

Czaruję...
                                      X