zbudowałem kolumny VIB 2000 firmy VISATON graja ładnie ciepłym dzwiękiem ale jakoś on mi nie pasuje tzn jest moim zdaniem krzykliwy jeśli ktoś miał z tymi paczkami do czynienia to bardzo bym prosił o jakąś pomoc w zmianie zwrotnicy bo z tego co wyczytałem głośniczki są dość dobre dzisiaj po obiadku wkleję fotki
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Vib 2000 na czy mozna cos poprawic
Collapse
X
-
jeżeli zrobiłeś tą konstrukcję zgodnie z producentem
http://www.visaton.de/en/bauvorschla..._gf/index.html
http://www.visaton.de/bilder/weichen...ib2000gf_w.gif
to ani my ani ty nic już nie ulepszysz w nich.
Skomentuj
-
Patefil
Opisz dokładniej co wg Ciebie oznacza krzykliwość. Charakterystyka tej konstrukcji na stronie Visatona nie ukazuje żadnych dziwnych i podejrzanych zjawisk mogących wpływać na tak postrzegane przez Ciebie brzmienie. Zrobiłem symulację tej konstrukcji w Boxsimie oraz moją propozycję ewentualnych niewielkich zmian układu. W symulacji oryginału jest pewnien problem, na który musiałbyś zwrócić uwagę. Otóż schemat zwrotnicy przedstawiony na stronie Visatona zawiera kopułkę połączoną w przeciwfazie i w symulacji daje ona znacznie bardziej pofalowany wykres opisany przeze mnie jako ''rewers''. Niestety z moich doświadczeń z Boxsimem muszę stwierdzić, że w tym aspekcie dość często daję on błędne wyniki, więc musiałbyś doświadczalnie stwierdzić jak faktycznie powinna być połączona kopułka, bądź pomiarem, bądź wnikliwym odsłuchem (co jest czasami trudne). Symulacje oryginału ukazują niezbyt dokładne zgranie fazowe na wykresie ''faza'' i na wykresie ''rewers'' (brak głębokiego dołka na charakterystyce). Moja propozycja jest wydaje mi się bardziej dokładna, a ewentualne koszty elementów są nieduże, gdyż starałem się tak dopasować układ by nie było dużych zmian, więc potrzeba zaledwie 2 rezystory i 2 kondensatory.
Opis wykresów: czarny - oryginał, czerwony - moja symulacja.
To, że producent zrobił taki układ nie oznacza, że nie można go zmienić, ulepszyć. Trzeba tylko wiedzieć czego się oczekuje po zmianach.
Skomentuj
-
Może od początku zrobiłem sobie zestaw kina domowego, które wykorzystuje też jako stereo. Wiem może to trochę niezbyt dobra koncepcja ale nie każdego stać na wszystko. Moje zapytanie a raczej prośba o jakieś podpowiedzi .Vib2000 zbudowałem kilka lat temu dałem maty bitumiczne do środka i piankę zamiast firmowej waty. W zwrotnicy zastosowałem w miarę dobre komponenty wszystkie z pollinka i wydaje mi się że te Vib 2000grają jakby miały jakiś filtr kolega ma monitory paradigm i tam więcej słychać i jakoś tak bardziej naturalnie a umie jak by ktos połowę informacji zabrał dzwiek jest jakby skorygowany .Skład zestawu to nie śmiejcie się proszę ale ale składałem to troche czasu .
Amp. ONKYO 575 DX
DVD YAMAHA S540
CD to TANGENT CD P50
SUB VISATON TIW 300 Z PANELEM MONACOR SAM ONE 2 - ten wiekszy
center to tez visaton couplet na WS 130 i G 20SC
kable to wan den Hul ROYAL JADE HYBRID
A bym zapomniał tyły to już TANOY M1 z wymienionymi elementami
Moja prośba to czy ktoś miał do czynienia z wymienionym sprzętem i czy ewentualnie można coś zmienić lub poprawić
z suba nie bardzo jestem zadowolony i centralnego Tanoyki graja dobrze jak dla mnie a nawet lepiej od Vib 2000
Wszystkie sugestie mile widziane to jest moje pierwsze forum dlatego proszę o wyrozumiałość fotki po śniadaniu wkleję
Skomentuj
-
Patefil
Wcześniej pisałeś, że Viby są krzykliwe, co sugerowałoby zbyt mocne wyeksponowanie jakiegoś zakresu, najczęściej średnich tonów i przełomu średnich/ wysokich, więc przedstawiłem propozycję niewielkiej korekty w zwrotnicy dotyczącą tego zakresu. Teraz piszesz coś wręcz zupełnie odwrotnego, z czego można wydedukować, że te kolumny są wręcz przytłumione, brak im szczegółów i odnosisz wrażenie braku znacznej części pasma. Spróbuj opisać w jakim zakresie odczuwasz największe braki.
To są kolumny z dość dużym, jak na układ dwudrożny, głośnikiem GF200 i kopułką, która przy fs =1600 Hz jest dość nisko filtrowana. Z charakterystyki tego GF200 nie wynika, by cierpiał on na niedomiar średnich tonów, nawet konstruktor tej zwrotnicy zastosował pułapkę działającą w tym zakresie, widocznie coś mu tam przeszkadzało, natomiast kopułka wg wielu opinii uchodzi za dość ostro grający głośnik, choć ja ją mam w swoich kolumnach i tego nie mogę potwierdzić. Jedno co mogę tylko o niej powiedzieć, to że niezbyt nadaje się z mojego punktu widzenia do niskiego filtrowania, bo gra wtedy agresywnie i wprowadza duzo zniekształceń do brzmienia, ale Visaton często jednak ją nisko filtruje w różnych konstukcjach.
Ja nadal sugerowałbym Tobie sprawdzenie jak zachowuje się kolumna po zmianie polaryzacji kopułki, bo te symulacje, które robiłem nie dają jednoznacznch wyników.
Skomentuj
Skomentuj