Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nieduży aktywny subwoofer

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nieduży aktywny subwoofer

Witam, Panowie najpierw zaczeło się od TDA1554, potem podłączyłem do niego monitory na GDN 15/40/5 + mission, grało fajnie, ale za cicho. Zrobiłem lm4780 na pcb jaromasa, średnica, wysokie tony, stereofonia poprawiły się znacznie, ale bas uciekł, właściwie to prawie go nie ma. Nie wiem czy tak ta kośc gra czy coś nie tak zmontowalem, ale nie wydaje mi się, bo odpalił od kopa, nie grzeje się itp. No i teraz potrzebuję suba aktywnego, pokoj mam 2x3,5m więc nie za duży, muzyki słucham "radiowej" czyli hity na czasie :). Mam zamiar zasilić to mostkiem TDA7294, czy znajdzie się coś lepszego do 100-130zł oprócz 22-140-8scx? I czy trafo ts180/4 lub ts180/7 nada się do zasilenia tej końcówki?

u mnie na lm4780 to czy jest bas zalezy w dużej mierze od zródła, na kompie nie ma go wogóle na mp3 muvo kapke wiecej a na cd-ku gra jak trzeba. Niektórzy tez stosuja b.duze pojemnosci zasilacza celem zwiekszenia basu....nie wiem ile w tym prawdy

Skomentuj

Jeżeli masz zbyt małą pojemność w zasilaczu to może takk być no ale bez przesady jak masz 10000uF w zasilaczu to powinno starczyć i zwiększenie pojemności nie spowoduje większej ilości basu.

Nie wiem czy w tak małym pokoju sub będzie się dobrze sprawował.
      Ogólnie jestem przeciwnikiem subów. Pokombinuj lepiej ze wzmacniaczem. Może przez przypadek gdzieś filtr gornoprzepustowy zrobiłeś, bo to nie powinno tak być że na TDA był bas a na LM już go nie ma.

Skomentuj

Filtrowanie dałem 3x3300uF na stronę, więc napewno nie za mało. Hm, przejrzę złożone pcb jeszcze raz dokładnie, ale nie wydaje mi się żeby coś było nie tak...wogóle chyba nawet fizycznie nie ma możliwości żeby zrobić na tej płytce filtr g-przpustowy... Bas jest, nie to że nie ma go wogóle, ale nie schodzi tak nisko, taki suchy jest i byle jaki, takie pukanie ;p w każdym razie sub napewno coś by pomogł...

Skomentuj

Twój problem z pewnością rozwiąże zwiększenie pojemności, ale nie w filtrze zasilania.
          Filtrowanie zasilania ma niewiele wspólnego z basem. Te kondensatory bowiem mają za zadanie wygładzanie tętnień zasilania, które powstają w szczytach wysterowania.
          Zamień kondensator ze sprzężenia zwrotnego do 220u lub nawet 470u, oraz ten chroniący wejście przed składową stałą do 2.2uF. Możesz tam w sumie nawet dać elektrolita 10u. Nie wiem które to są kondziory, także jak nie wiesz o czym piszę, to zarzuć schemat.

Skomentuj

Zamieszczone przez PoGo19 Zobacz posta
            monitory na GDN 15/40/5 + mission
            a czy tutaj jest jakas zwrotnica?
            bo moze srednica z woofera zaglusza bas?

Skomentuj

to oznacza ze ten lm jest do dupy i czas na normalny wzmacniacz

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                to oznacza ze ten lm jest do dupy i czas na normalny wzmacniacz
                A ja polecam najpierw zapoznać się z podstawowymi zagadnieniami z zakresu elektroniki, odnośnie zasady działania wzmacniaczy, zanim zacznie się głosić tego typu herezje.

Paweł, to nie może być wina kolumny czy zwrotnicy, skoro na TDA1554 było więcej niskich. Wystarczy poszerzyć pasmo od dołu jednym czy dwoma kondami i ot cała magia.
                Last edited by Polusek; 13.02.2012, 18:50.

Skomentuj

myślisz, że w projekcie według którego jaromas robił pcb specjalnie zostało obcinane pasmo

chyba że jakimś cudem pomyliłeś elementy przy lutowaniu

Skomentuj

Z braku pomysłu a przede wszystkim aparatury pomiarowej mission robiony wg zaleceń producenta w datasheet + l-pad 1db czyli jakieś 2900Hz/12dB, gdn całym pasmem, średnica nie zagłusza basu, rzeczywiście mam wrażenie że niskie tak jak by były ucinane elektronicznie, z drugiej strony tych kitów naprawdę sporo się rozeszło po forum i chyba nikt nie narzekał... LM robiony wg http://diyaudio.pl/showthread.php/16...l=1#post251864

Skomentuj

robilem swojej dziewczynie na tym wzmacniacz i zdecydowanie basu to to nie ma za wiele, prosty pre-amp i jako tako udalo mi sie zrobic zdatnym do sluchania

Skomentuj

może sprawdź połączenia, czasami przy złym styku potrafi bas zniknąć

dobrze by było jakbyś miał jakiś normalny wzmacniacz do podłączenia i porównania

Skomentuj

Na tda1554 gra ok, hehe choć wg Was to pewnie żaden wzmacniacz :) Pokombinuje jutro, posprawdzam wszystkie łączenia/luty. Wracając do tematu suba, ten stx 22-140-8scx nada się od biedy czy coś lepszego się znajdzie, ma być budżetowo...

Skomentuj

Przejrzałem schemat.
                            C1 i C8 zwiększ do co najmniej 220uF. Wzmocnienie masz podniesione do 47x a to też zmienia krańce pasma. Ja zawsze scalakom ustawiam 22x. Poza tym brak na wejściu kondensatorów. Sprawdź czy nie ma jakiegoś napięcia stałego na wyjściu. Poza tym ten R7. Zastanawiałeś się może, czy on w ogóle pełni jakąś funkcję?

Skomentuj

47u jest zaproponowane przez producenta w datasheecie

no ale wzmocnienie mniejsze

jestem ciekaw czy wzmocnienie może tak wpłynąć na pasmo

może najpierw zmień rezystory, sprawdź efekt a potem kondensatory

Skomentuj

Czaruję...
                              X