Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2.1 do komputera (TangBand, STX)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2.1 do komputera (TangBand, STX)

Zakładam temat, gdyż będę miał większą motywację do pracy Tworzę małe 2.1 do komputera (nie, nie chcę gotowych ): satelity po ~2 litry netto (zamknięta), sub ~8 litrów netto (membrana).

Główni bohaterowie, czyli TangBand W4-657SC, STX 17SW + cały czas nieobecna membrana bierna:

Gotowe przewody do satelitek (2x 2,5 metra, przekrój 1.5mm^2), komplet nóżek gumowych:

Szerokopasmówki też potrzebują filtrów, część elementów już mam (brakuje dwóch kondensatorów i czterech rezystorów):

Efekt dnia dzisiejszego - poprawianie po Chińczykach płytki z TDA7492. Z toru audio wyrzuciłem wszystkie ceramiczne X7R. Zamiast nich Vishaye 0.47uF na wejściu i wyjściu (były 1uF ceramiki), także na wyjściu 100nF+18om (tego brakowało) i jeszcze po 100nF do masy (były 100nF ceramiki). Całość liczona na obciążenie 8-omowe. Wzbudzenia całkowicie zanikły, dźwięk znacznie się poprawił. Nie spodziewałem się, że ceramiki mogą aż tak namieszać... Przu okazji wymieniłem 7 sztuk elektrolitów (220uF) znanej chińskiej firmy, której nazwy nie jestem w stanie wymówić na Panasoniki FC (3x 470uF):

jakie plany na design?

Skomentuj

W tej kwestii zawiodę - jasny fornir na zwykłe skrzynki (a właściwie skrzyneczki, biorąc pod uwagę wymiary ).

Skomentuj

Zamieszczone przez rzymo Zobacz posta
        Tworzę małe 2.1 do komputera (nie, nie chcę gotowych )
        czyli TangBand W4-657SC, STX 17SW
        Mam plany na takie coś.... z tym, że wersja jak najbardziej budżetowa ( dla typowych słuchaczy "Creatiwów" itp ) - głośniki na satelity 3'' a nawet gdyby była jakaś "dobra wersja" 2'' to może bym się skusił.

W tej kwestii zawiodę - jasny fornir na zwykłe skrzynki (a właściwie skrzyneczki, biorąc pod uwagę wymiary ).

W takich małych kolumienkach można postawić na "dizajnerskość" - co da fajny efekt. Trzeba tylko uważać, żeby nie przesadzić z kosztami w stosunku do reszty.

Oczekuje dalszych zdjęć i finału konstrukcji. :)

Skomentuj

Myślałem o czymś mniejszym (np. W3-881SJ, którego miałem), ale w przypadku maluchów jest problem z zakresem stu paru herców - trochę za wysoko na suba, trochę za nisko na możliwości 2" lub 3" przetworników. Nawet w tych moich jest różnica (niewielka, ale jest) w jakości średnich tonów gdy głośnikowi odetnę niskie częstotliwości...
          Oczywiście można pozwolić grać wyżej subwooferowi, ale tego chciałem uniknąć. Na jakiś kompromis musiałem pójść, wybrałem więc trochę większe satelity.

Na 'dizajnerskość' mógłbym postawić, gdybym był pewien efektu końcowego. Klasyczne skrzynki zrobię dobrze i estetycznie, do skosów czy zaokrągleń wypadałoby mieć jednak jakieś zaplecze warsztatowe i narzędzia.

---------- Post dodany o 15:14 ---------- Poprzedni post o 14:33 ----------

Wzmacniacz do subwoofera miałem najpierw robić samemu (na TDA7294), ale stwierdziłem, że nie zrobię taniej i ładniej (panel alu, napisy) niż gotowiec, więc kupiłem coś taniego: http://allegro.pl/subwoofer-aktywny-...149253370.html. Sprzęt przed chwilą dotarł, sub raczej do kina, schodzi nisko (35Hz już głośne i wyraźne, 30Hz słyszalne) - może ktoś chce głośnik? :) Spodziewałem się niewielkiego trafa i wspomnianego TDA, a tu zaskoczenie - całość zamknięta w szczelnej puszce, trafo słusznych rozmiarów, napęd na Toshibach (A1941 i C5198):

Edit nr 2 - podłączyłem wzmacniacz do STX 17SW (a tego wsadziłem w starą wersję obudowy do samochodu - 11 litrów @ ~38Hz), trochę posłuchałem i aż mi się gęba uśmiechnęła... Jest nieźle
          Last edited by rzymo; 27.02.2012, 14:36.

Skomentuj

dobra cena za wzmacniacz
            to bedzie male 2,1 ale dzwiekiem niezle zadziwi

Skomentuj

Powoli do przodu. Rozebrałem wzmacniacz od suba na części składowe. Rezygnuję z puszki osłaniającej całe wnętrzności z prostego powodu - jest za duża (nieco powyżej 3 litrów). Gniazda i okolice potencjometrów będę musiał uszczelnić w inny sposób. Zacząłem się zastanawiać, czy nie przeciąć panelu na dwa kawałki (chłodzenie i tak będzie wystarczające). Wtedy część z gniazdami do osobnej uszczelnionej komory. Wydaje mi się, że nawet lepiej wyglądałoby to, niż panel zajmujący prawie całą tylną ścianę.

Skomentuj

Żeby nie było, że nic nie robię

Membrany jak nie było, tak nie ma :(

Filtry do TangBandów:

Skomentuj

Czaruję...
                X