Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

GDN 18-140-8 AWX + GDWK 10-250-8 AWX w skrzynce Eltaxa (taki zamysł)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

GDN 18-140-8 AWX + GDWK 10-250-8 AWX w skrzynce Eltaxa (taki zamysł)

Witajcie
    Nie jestem doświadczony w temacie budowania stereo, ale ostro pochłaniam, to co w sieci. Poszukuję pomysłu na stworzenie własnych kolumn lub wykorzystanie posiadających obecnie skrzynek Eltaxa, oczywiście uwzględniając niezbędne modyfikacje.

Sprawa wygląda tak, że posiadam skrzynkę:
    https://lh6.googleusercontent.com/-H...520wymiary.jpg

Chciałbym ją wykorzystać i wmontować 18-140-8 AWX + GDWK 10-250-8 AWX. Oczywiście nie mam zwrotnic i nie wiem gdzie znaleźć, ale pytanie zasadnicze, czy w ogóle jest to możliwe, bo pomimo tego, że kolumna w środku nie posiada żadnych przegród i jest jednym wielki pudłem o litrażu 35l, to jest dość płytka!.

Oprócz GDN 18 rozważałem jeszcze jakieś 15-ki (może Tonsila), ale tutaj nie mam koncepcji na sensowne zestawienie.

Wcześniej mocno byłem napalony na Totem Mite, później klony Siesty (oczywiście na konstrukcji od podstaw), ale postanowiłem wykorzystać to co już mam.
    To co dla mnie ważne to nisko schodzący bas, ale jednocześnie szybki i precyzyjny. Eltaxy miały to do siebie, że bas był naprawdę niski i szyby drżały, ale jest on jakiś rozmyty, dudniący i kompletnie brakuje środka, nie ma sceny ..

Czy mogę liczyć na pomoc w doborze głośników? Jestem pogubiony, czy mają to być GDN 18-140-8 AWX, czy 2x 15-ki, a może 2x 13 Tonsila .. jak w środku skrzynki podzielić przestrzeń, czy przenieść BR (chciałbym by pozostał z tyłu), itd ..

Pomożecie uporządkować mi ten koncept z budżetem 600-800zł?
    A i co ważne .. mam salon ok 25-30m2, a to już problem.

http://www.stx.pl/mx-140-diy.html - zwrotka ,wymiary, wygłuszenie itd
    Co do Siest to tu masz zwrotkę z lepszymi kopułkami:

Bass-reflex możesz zostawić tam gdzie jest tylko trzeba będzie go zestroić do nowych głośniczków (wymienić i dopasować długość oraz fi)
    Ogólnie rzecz biorąc to na ogół robi się skrzynki od nowa - stara skrzynka zrobiona jest pewnie z płyty wiórowej co może sprawiać kłopoty ( przesuszona wiórówka jest trudna w obróbce - kruszy się). Na pewno będziesz musiał dać nowy front ( widzę że w skrzynkach masz dwa otwory na midwofery + na kopułkę) wtedy będziesz mógł zmniejszyć litraż i wstawić jakieś wzmocnienie. Gdyby skrzynka była ciut szersza może dało by się zrobić to ( w tej kosz GDN-a będzie wystawał o parę milimetrów):

Skomentuj

35L to zdecydowanie za duzo dla jednego 18awxa
      poza tym przerabianie tych kolumny bedzie kosztowac wiecej zabawy i kasy niz budowa nowych
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ten projekt z GDN 15/40/5 + DX25 bardzo mi się podoba, ale obawiam się, że na 1 GDN to ja basu nie uzyskam, no i Siesty są właśnie z dwoma GDN, a czytając recenzje, no, no ! ..

Fakt skrzynki są cienkie, bo tylko 1,5 cm, ale sprawdziłem i są z mdfu! ..
        lklukasz, masz rację będą kosztowały.. ale zabawy :) bo wystarczy, że dodam tylko front, np 2 cm mdf i już mam 2 cm więcej na kosz głośnika :) i pokombinować trzeba w jaki sposób zmniejszyć komorę skoro obecnie dostęp mam przez 2 okrągłe otwory.. chyba front odetnę :)))

Dalej szukam gotowców.

ps.
        czy jeden GDN 18-140-8 AWX + Vifa DX25 nie spowoduje, że będzie słaby środek?
        No i tak czytam, że te DX25 są dość kierunkowe... przy szerokim rozstawieniu w pokoju może być problem.
        Last edited by Alchemiq; 01.03.2012, 09:01.

Skomentuj

Zamieszczone przez Alchemiq Zobacz posta
          czy jeden GDN 18-140-8 AWX + Vifa DX25 nie spowoduje, że będzie słaby środek?
          Nie ma do takiego zestawienia zwrotnicy. Poza tym możesz mieć spory problem z zakupem GDNa

Skomentuj

i pokombinować trzeba w jaki sposób zmniejszyć komorę skoro obecnie dostęp mam przez 2 okrągłe otwory
            Na myśl przychodzi mi tylko jeden sposób ( trochę głupi ale może być) Bierzesz pudełka po sokach (1l lub 2) pakujesz do nich piasek i wkładasz je przez otwór. Jeżeli nie masz kartoników możesz zrobić podobnie z workiem na śmieci ( 1l pojemnikiem wsypujesz do worka odpowiednią ilość litrów). Wiem że pomysł głupi i trochę pod MacGyvera podchodzi ale inaczej nie zmniejszysz litrażu nie wycinając całego frontu i wstawiając przegrody.

Skomentuj

masz u mnie + za kreatywność :))

---------- Post dodany o 12:37 ---------- Poprzedni post o 08:25 ----------

SUPER projekt!
              http://www.zaphaudio.com/BAMTM.html
              Poważnie rozważam szczególnie w takiej skrzynce :))

Czy ktoś coś może powiedzieć o tych przetwornikach? Ktoś słyszał ?? Albo jakieś propozycje zamiany, ale bez ruszania zwrotnicy (bo się na tym nie znam .. chyba, że znawca od razu przerobi zwrotnicę

Skomentuj

Powiem tak: Seas 27TBFCG to bardzo dobra metalowa kopułka - sporo osób ją słuchało i sobie chwaliło jej brzmienie. Należy tylko pamiętać że nie jest to kopułka tekstylna przez co brzmi ostrzej ale za to np talerze od perkusji brzmią bardzo naturalnie. Zwrotnica ma dość niski podział - to czasami niektórym nie pod pasowuje bo brzmi trochę inaczej niż podział w granicach 2-3 kHz. Co do midwofera to raczej mało osób go słuchało i chyba nikt na nim nic nie robił także będziesz pierwszy.
                Za 100 zł fajerwerków bym się nie spodziewał ale Zaph stwierdził w swoich testach że jest to przetwornik o bardzo dobrym stosunku cena/jakość.
                Zwróć uwagę jeszcze na to:
                In both cases, not much more than 20 watts is going to cause overload in the low bass region at certain frequencies
                Czyli można powiedzieć zestaw za te pieniądze wart polecenia ale do katowania głośników się nie nadaje tak samo jak na imprezy i w ogóle trzeba z nim ostrożnie i dość delikatnie. Natomiast zawsze zastanawiało mnie jak by zrobić z tego zestaw do kina domowego.

Skomentuj

za dużo przeglądam... człowiek głupi od urodzenia w tym temacie ... wszystko zaczyna mi się mieszać!
                  Kilka głupich pytań:
                  1. Czy do zwrotnicy FX-300 można podpiąć nie 2 GDN, a tylko jeden?
                  2. Czy do zwrotnicy FX-300 można zamiast 2x GDN 18-140-8 podpiąć np 2x Tonsilowskie 15/40/5? (STXy są niedostępne)
                  3. Czy do zwrotnicy FX-300 można podpiąć 2x Tonsilowskie 15/40/5 + Vifa DX25?
                  4. Co się stanie jak mimo wszystko postąpiłbym jak w pkt3?

Skomentuj

Niestety nie możesz, a bynajmniej nie da to dobrego efektu. Do każdego zestawienia głośników potrzeba innej (w tym wypadku nowej) zwrotnicy... nie uzyskasz nic ciekawego zmieniając sam głośnik. Co do punktu 1., fx-300 jest konstrukcją 2.5 drożną, podpinanie tylko jednego midwoofera nie ma sensu (jeden przetwarza niskie i średnie, drugi wspomaga tylko bas - niżej cięty). Gdzie byś wtedy podpiął tego gdn-a?

A co do punktu 3-go: jest gotowa zwrotnica do tego zestawienia (15 40 5 + DX), dedykowana pod te głośniki i sporo tańsza od tej z fx-300 w montażu
                    Last edited by grzechupk; 02.03.2012, 15:12.

Skomentuj

3. Czy do zwrotnicy FX-300 można podpiąć 2x Tonsilowskie 15/40/5 + Vifa DX25
                      Dam pewną propozycję bo widzę że koledze zależy na 2 midwoferach.
                      Jest zwrotnica 15/40/5 8 0hm + DX25, można by było połączyć szerwgowo 2x 15/40/5 4 Ohm a przy DX25 zmienić szeregowy rezystor na mniejszą wartość.
                      Z konstrukcyjnego punktu widzenia jest to możliwe ale czy to się zgra ze sobą i będzie poprawnie brzmieć to nie wiem.

Skomentuj

Dlaczego ciągnie mnie w kierunku 2 x Tonsil 15/40/5 ?
                        Bo są ładne,
                        bo jedna sztuka to za mało do 25-30m2,
                        bo nie ma dostępnego GDN 18-140-4 AWX (a też jest ładny i jeden to za mało do 25m2),

No to jaki jeden (ładny!) średnio niskotonowy + kopuła żeby dały radę w takiej przestrzeni i była ogólnie dostępna zwrotnica?
                        (uczę się i poznaję terminologię dopiero od kilku dni, czytając fora .. niewiele wiem, dlatego tym bardziej szukam ... gotowca :(

Zawsze zostaje ten projekt Dayton (bo gotowiec), ale troszkę przekracza mój budżet..

Skomentuj

Kompletując części na zwrotnicę, na co zwrócić uwagę?
                          Powinienem sugerować się, czy jest to rezystor metalizowany, czy węglowy ? Kondensatory dowolnej marki, czy jednak Jantzen Audio?
                          Bo mogę iść do sklepu i kupić, to co jest na stanie ale odpowiada parametrom, albo zamawiać w necie, co wiadomo podraża projekt ...

Skomentuj

Dobrze jest wstawić dla świętego spokoju Jantzena na górę, metalizowane rezystory w szeregu i cewkę powietrzną. Dla midwoofera śmiało cewka rdzeniowa i jakiś bipolar starczy.

Skomentuj

Kompletując części na zwrotnicę, na co zwrócić uwagę?
                              Powinienem sugerować się, czy jest to rezystor metalizowany, czy węglowy ? Kondensatory dowolnej marki, czy jednak Jantzen Audio?
                              Bo mogę iść do sklepu i kupić, to co jest na stanie ale odpowiada parametrom, albo zamawiać w necie, co wiadomo podraża projekt ...
                              A o jakiej zwrotnicy mowa? Bo to jak dobre elmenty powinieneś dać zalezy od tego gdzie się one w zwrotnicy znajdują. Generalnie w torze audio stosuj mkp (producent nie jest tak ważny, większe znaczenie ma tolerancja elementow - im mniejsza tym lepiej). W torze audio midwoofera warto stosowac cewki powietrzne, w filtrze glosnika wysokotonowego rownolegle musi byc cewka powietrzna. Kondensatory ktora sa rownolegle moga byc elektrolitami, ale miej na uwadze to, ze elektrolity maja krotksza zywotnosc (wysychaja).

W sklepie nie kupisz wiekszosci elementow, co najwyzej kondensatory mkp beda mieli.

Skomentuj

projekt TL AWX 18-140-8 + Seas 27TBFC/G na zwrotnicy dabyla:

Skomentuj

projekt TL AWX 18-140-8 + Seas 27TBFC/G na zwrotnicy dabyla:

Projekt obudowy TL jest dabyla, ale ta zwrotnica jest Krs47 z Audiohobby...więc nie myl faktów. Dabyl stworzył swoją zwrotkę pod ceramika STX-a.

Skomentuj

Zamieszczone przez Żółwik Zobacz posta
                                    ta zwrotnica jest Krs47 z Audiohobby
                                    No właśnie

Zamieszczone przez Żółwik Zobacz posta
                                    Dabyl stworzył swoją zwrotkę pod ceramika STX-a
                                    Ciągle podkreślam, że ta zwrotka w mojej ocenie nie jest dopracowana i nie jest optymalna - zakładam, że da się to lepiej zrobić i wycisnąć z tego zestawienia lepsze brzmienie. Ja niestety nie miałem okazji dłużej nad tym popracować.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X