Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Forumowy projekt ładnych podłogówek

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Forumowy projekt ładnych podłogówek

Witam serdecznie,
    Zgłupiałem czytając Forum (bardzo dużo informacji) postanowiłem zalogować się i napisać mój pierwszy post z prośbą o pomoc :)
    Temat wygląda tak że jak poczytałem Wasze wypowiedzi o efektach jakie prezentują zrobione przez Was kolumny postanowiłem że muszę sobie zrobić taki prezent :)
    Sytuacja wygląda tak że to mogą być skomplikowane konstrukcyjnie kolumny o bardzo ładnym wyglądzie ponieważ będą grały w salonie meblowym.
    Posiadamy własną stolarnię więc materiał oraz park maszyn nie stanowi żadnego problemu, niestety za wypełnienie kolumn będę musiał zapłacić sam i to będzie jedyny ogranicznik ponieważ nie mogę za dużo na to przeznaczyć.
    I właśnie w tym miejscu mam do Was Fachowców prośbę o potraktowanie tego tematu za swoisty forumowy projekt kolumn :biggrin:
    Oczywiście jak uda się nam wspólnymi siłami skonstruować jakieś fajne kolumny to zapraszam na odsłuch przy kawce do salonu.
    Nie wiem od czego zacząć więc postaram się dostosować

Za wszelkie konstruktywne uwagi z góry dziękuję i zapraszam do dyskusji.

Określ budżet, bo ciężko będzie chłopakom doradzać. Przez ładne kolumny rozumiesz wykończenie kolumn projekt czy "ładnie" grające? Z Twojego posta rozumiem, że wizualny projekt. Może skopiuj projekt z kolumn renomowanych producentów. Co do wyglądu, to nawet zwykła kolumna może wyglądać ekskluzywnie, wystarczy ciekawy fornir i dobre lakierowanie.
    Na początek polecam przejrzeć dział na forum z konstrukcjami forumowiczów.
    HA: S3M Projekt, chiński wzmak TPA3116
    CA: Civic VIIIgen (FD7) 2011 r. JVC KD-G821, Sinuslive SL165W+Neo25, JL Audio 12W0-4, Axton C508
    Civic VIIgen (EU8) 2004 r. Kenwood KMM-BT304, Autotek A6.2CS

Skomentuj

Budżet chciałbym by się kończył na 500zł ale jak to mało realne to mógłbym zapytać właściciela o dofinansowanie projektu. W końcu będą grały u niego w salonie z meblami :)
      Ładne - Designerskie :biggrin: prostota i nowoczesność wystarczy do dobrego efektu. Najprostsze mogą nadrobić detalami i estetyką wykonania a w tym na pewno jesteśmy dobrzy na stolarni.

Skomentuj

bigos_s

Piszesz o parku maszyn, którym dysponujesz:
        Zamieszczone przez bigos_s Zobacz posta
        Posiadamy własną stolarnię więc materiał oraz park maszyn nie stanowi żadnego problemu,
        o tym, że chcesz stworzyć coś oryginalnego:
        mam do Was Fachowców prośbę o potraktowanie tego tematu za swoisty forumowy projekt kolumn
        o "dizajnie" i "innych ważnych rzeczach":
        Ładne - Designerskie
        prostota i nowoczesność wystarczy do dobrego efektu
        Wszystko ładnie wygląd tylko do momentu podania budżetu:
        Budżet chciałbym by się kończył na 500zł
        Tematów o "swoistych kolumnach - super duper eleganckich" już było wiele razy. Każdy takie chce mieć. Problem tkwi w tym, że nie każdy potrafi sobie uzmysłowić, że to wymaga trochę więcej wkładu finansowego... Biorąc pod uwagę "elegancję" Twoich kolumn to z tych 500 zł niewiele zostanie na resztę... Ten post wygląda jakbyś chciał się pochwalić " jakie extra maszyny masz i jacy extra stolarze jesteście".... Takie przechwałki 15- latka, który ma ograniczony budżet do budowy kolumn, a chce żeby go ludzie "na poważnie" traktowali i coś sensownie doradzili....

Trochę POKORY...

W tym budżecie proponuje: "Swoiste" szerokopasmowce w małej obudowie na tańszych przetwornikach. Front możesz zawsze obłożyć skórą z aligatora missisipskiego, a resztę MDF-u pomalować olejną.

Skomentuj

i wlasnie z powodu takich wypowiedzi jak kolega "zolwik" az sie nie chce zagladac na forum... nie mowie tylko o tym konkretnie, ale ogolnie.... brak slow....

Skomentuj

No ale co miał napisać skoro ma racje? Za 500 zł to można te "wypasione" obudowy co najwyżej zrobić :/

Skomentuj

Wczoraj przeczytałem treśc pierwszego posta i nurtuje mnie cały czas pytanie co konkretnie od nas, forumowiczów, oczekujesz panie bigos? Mamy zaprojektować ładną designersko obudowę, wybrać fornir, ustalić ilośc wzmocnień i grubośc desek? To są czynności, które nas prosisz o zrobienie? Myślę, że conajwyżej możemy doradzić jaki projekt wybrać by zmieścić się w budżecie oraz jaki litraż będzie najbardziej do niego odpowiedni..

Skomentuj

Ciężko z Żółwikiem się nie zgodzić, trzeba realnie podchodzić do tematu.

Zresztą czemu forumowy projekt skoro to będzie stało gdzieś tam w sklepie, chcesz żeby ktoś za Ciebie wymyślił co jak gdzie kiedy:-)? Wykaż się jakąś własną inwencją:P

Skomentuj

Hehhh
                  Nie ma co się niepotrzebnie denerwować skoro tak ma to wyglądać. Proszę o zamknięcie wątku.

Może dodam kilka słów.
                  Takie przechwałki 15- latka, który ma ograniczony budżet do budowy kolumn, a chce żeby go ludzie "na poważnie" traktowali i coś sensownie doradzili....
                  Mam 30 lat i ludzie raczej traktują mnie poważnie więc nie sądziłem że tak to odbierzesz. Tym bardziej przykro mi czytać takie słowa.

Jeżeli chodzi o budżet to tak jak napisałem chciałem zmieścić się w 500 zł na głośniki i przetwornicę i jak też dodałem nie jest to sztywny pułap.
                  całą resztę mam można powiedzieć za darmo.

Ten post wygląda jakbyś chciał się pochwalić " jakie extra maszyny masz i jacy extra stolarze jesteście"
                  A co w tym do chwalenia? - każdy gdzieś pracuje :glare: ja akurat mam możliwość w swojej pracy skorzystać z maszyn stolarskich i kabiny lakierniczej więc sądziłem że warto wspomnieć o tym - Jak widać jesteście tu wyczuleni i wszystko odbieracie po swojemu.
                  Widzę że ciężko uwierzyć że są na świecie jeszcze życzliwi ludzie co nie robią "coś za coś" Pisząc o parku maszyn chciałem delikatnie dać do zrozumienia że np. jak będziesz potrzebował wyfrezować kwiatek na swojej obudowie kolumn to Ci to wyfrezuję po koleżeńsku.

Zresztą czemu forumowy projekt skoro to będzie stało gdzieś tam w sklepie, chcesz żeby ktoś za Ciebie wymyślił co jak gdzie kiedy:-)? Wykaż się jakąś własną inwencją:P
                  Forumowy bo nie znam się na tyle żeby samemu dobrać głośniki i przetwornicę. Stąd moja PROŚBA o pomoc w doborze.
                  Forumowy bo tak jak ja na pewno trafiają tu ludzie którzy tylko czytali a nigdy nie dotknęli nie posłuchali i nie wiedzą jak się do tego zabrać - i tu moje zaproszenie na kawkę i odsłuch czegoś o czym mogli poczytać na forum, widać to też ŹLE.

gooralesko
                  Wczoraj przeczytałem treśc pierwszego posta i nurtuje mnie cały czas pytanie co konkretnie od nas, forumowiczów, oczekujesz panie bigos? Mamy zaprojektować ładną designersko obudowę, wybrać fornir, ustalić ilośc wzmocnień i grubośc desek? To są czynności, które nas prosisz o zrobienie? Myślę, że conajwyżej możemy doradzić jaki projekt wybrać by zmieścić się w budżecie oraz jaki litraż będzie najbardziej do niego odpowiedni..
                  Właśnie o taką poradę co wybrać chodziło.

Zamieszczone przez Żółwik Zobacz posta
                  Trochę POKORY...
                  To było najlepsze :) Fajnie tu macie :)

Pozdrawiam Panowie,

Skomentuj

Ale nie zapytałeś się jaki projekt elektroakustyczny wybrać do mojej ładnej obudowy tylko stwierdziłeś, że chcesz mieć skomplikowaną kontrukcyjnie obudowę i chcesz byśmy coś doradzili w tej kwestii.

Napisz wprost, w jednym, zwięzłym zdaniu, czego od nas oczekujesz.

Skomentuj

jak robisz coś sam, to sam wiesz jak ciężko coś zrobić, ile to jest pracy.. Rady jak najbardziej, projektu raczej nie dostaniesz, chyba, że skopiujesz coś gotowego, a jest tego trochę;-) Skonkretyzuj swoje oczekiwania.

Skomentuj

Ładne podłogówki to tez pojęcię względne. Jednemu będzie się podobać pewna koncepcja, a innemu już nie. Za 500 na glosniki, fakt ciezko bedzie, ale jest to wykonalne. Co do ciekawych konstrukcji, to poszukaj sobie na googlach projektow roznych firm i zrob cos na wzor jakiejs konstrukcji. Dla przykladu np. zeta zero lub harpia monk.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                          przy tej kwocie temat jest bez sensu, forumowy projekt na głośnikach i zwrotnicy za 500zł? Kogo to zainteresuje, przecież to straszna budżetówka. Do tego trzeba aż całego forum żeby się uporać z problemem? Ogólnie to sam pomysł jest na zasadzie "wy mi wymyślcie a ja to zrobię i będę zadowolony", czyli inna forma powiedzenia "czekam na gotowe". Zamykam.

Skomentuj

Czaruję...
                          X