Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jamo fc-6000 co można z tym zrobić?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jamo fc-6000 co można z tym zrobić?

Witam

Jestem tu nowy więc na wstępie chciałbym wszystkich serdecznie pozdrowić:)

Dostałem w idealnym stanie kolumienki jak w tytule i chciałbym je troszkę poprawić bo mimo iż nie jestem audiofilem nie grają dla mnie dobrze. Chciałbym przede wszystkim poprawić całą górę i szczegółowość teraz właściwie w ogóle jej nie ma . Tony niskie graja przyzwoicie, mogą zostać.
    Głośniki są markowane jamo, nie znalazłem na ich temat żadnych informacji. Skrzynia jest wykonana z dość grubego drewnopodobnego materiału. sklejka? Brak wygłuszenia, zwrotnica najprostsza możliwa. 2 kondensatory i 2 cewki.

Będą pracowały w stereo z amplitunerem denon serii 1609. Ew z samoróbką stereo na mosfetach

Muzyka będzie dość zróżnicowana, od starego polskiego rocka po radiowe hity czasów teraźniejszych.

Podpowiedzcie co można z tym zrobić niewielkim kosztem? powiedzmy do 200-300zł nie wliczając wygłuszenia i zwrotnicy bo to wykonam samodzielnie.

Tutaj zdjęcie kolumn http://img3.sprzedajemy.pl/540x405_k...do-1461438.jpg
    Last edited by lukaszad; 16.07.2012, 11:18.

zmiana wysokotonowki + nowa zwrotnica

niby prosty zabieg, ale tobie jako poczatkujacemu zajmie to duzo czasu, pracy i nerwow (nie wspominajac o kosztach sprzetu pomiarowego)

Skomentuj

Jeśli chodzi o elektronike to dla mnie żaden problem, posiadam potrzebne urządzenia pomiarowe, jeśli nie w warsztacie to w pracy. Wzorów także troszke znalazłem w internecie.
      Pod jakikolwiek wysokotonowy kopułkowy będę potrzebował powiekszyć otwór myślę że z tym będę miał większy problem. Bo nie mam czym tego zrobić estetycznie.
      Co z wygłuszeniem? zostawić jak jest?
      Któryś konkretny głośnik polecasz?

Skomentuj

Witam Cię lukaszad. Trochę się podepnę pod temat bo sam posiadam od lat x wymienione kolumny i sam również chciałem je z lekka podrasować. Jednak z braku możliwości porobienia jakichkolwiek pomiarów wolałem dozbierac trochę mamony i zacząć składać Tlkę Dabyla. Lecz jeśli będziesz miał jakakieś ciekawe wyniki pomiarów to bardzo bym Cię prosił o wysłanie mi jakichś informacji na PW.

Pozdrawiam
        Czarek

Skomentuj

Zamieszczone przez lukaszad Zobacz posta
          Jeśli chodzi o elektronike to dla mnie żaden problem, posiadam potrzebne urządzenia pomiarowe, jeśli nie w warsztacie to w pracy. Wzorów także troszke znalazłem w internecie.
          problem w tym ze same wzory nie wystarcza - poczytaj arty na glownej to albo minie ci ochota albo bedziesz wiedzial co i jak zrobic

Pod jakikolwiek wysokotonowy kopułkowy będę potrzebował powiekszyć otwór myślę że z tym będę miał większy problem. Bo nie mam czym tego zrobić estetycznie.
          mozna sprobowac wsadzic cos malego
          po urlopie w STXie bedzie dostepna samochodowa wersja wysokotonowego AWXa
          cena smieszna - 74zl/szt
          moznaby na to sie skusic

Co z wygłuszeniem? zostawić jak jest?
          skoro bas jest OK to nie ruszaj

Skomentuj

Basu może jest sporo ale jest tak męczący, że po pół godziny słuchania masz ochotę posiedzieć w totalnej ciszy do końca dnia Ale jak to mówią " jak się nie ma co się lubi..." :)

Ale mam wrażenie, że ten głośnik niskotonowy ma potencjał tylko faktycznie zwrotnica woła o pomstę do nieba
            Last edited by czarecki; 17.07.2012, 08:45.

Skomentuj

obniz strojenie

Skomentuj

Właśnie mi się przypomniało że jakiś czas temu zrobiłem zdjęcia tego głośnika żeby ktoś go ewentualeni zidentyfikował - myślę że teraz jest dobra pora żeby je tutaj wrzuć i może komuś się uda:)
                Załączone pliki

Skomentuj

Hm sam mam kolumny jamo (nie pamiętam symbolu, ale inne niż Twoje) i również u mnie góra to najsłabsze ogniwo. Nie dość, że niedomiar wysokich to jeszcze szczegółowość pozostawia do życzenia. Czy wyroby firmy jamo tak mają?

Skomentuj

Czy wyroby firmy jamo tak mają?
                    Powiem Ci że brat ma Jamo s 606 i gra to bynajmniej dobrze (oczywiście moja subiektywna ocena). Ale też te kolumny to inna półka więc nie ma co w ogóle porównywać

Skomentuj

Jamo produkuje i tanie marketowe kolumny i pozadny sprzet

Skomentuj

Zamieszczone przez czarecki Zobacz posta
                        bynajmniej dobrze
                        Yyyyy? Ja prosi ty użyć słów co ty rozumieć.

Skomentuj

Yyyyy? Ja prosi ty użyć słów co ty rozumieć
                          hehe jak tylko to napisałem to stwierdziłem, że faktycznie coś nie gra:) . Chodziło mi oczywiście o to , że według mnie gra to przynajmniej przyzwoicie:)

Pozdrawiam

Skomentuj

Nie na temat...
                            nawet nie znalem takiego slowa jak "bynajmniej"
                            az do czasu kiedy nagminnie zaczeli naduzywac go internauci a inni wklejali: "bynajmniej to nie przynajmniej"
                            teraz sam upominam o to moja dziewczyne ;]

Skomentuj

Nie na temat...
                              Właściwie to zrozumiałem, ten błąd jest częsty.
                              Wybacz.
                              Ale ja na takie wyczulony jestem i to stąd. Tematykę tu mamy audio, ale język to język, takie wspólne portki dla każdego. Bez standardów językowych chaos, domysł i niezrozumienie.

Informacja
                              Bynajmniej to taka partykuła przecząca jest, znaczy w żadnym stopniu, wcale, zupełnie nie i pasować będzie w zdaniach wyrażających zaprzeczenie, jak Bynajmniej nie grało dobrze (= wcale nie grało dobrze). Najprościej - nie używać w zdaniach oznajmujących (acha, nie ma nic wspólnego z przynajmniej prócz rymu).
                              Last edited by Pawel S.; 18.07.2012, 10:40.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                problem w tym ze same wzory nie wystarcza - poczytaj arty na glownej to albo minie ci ochota albo bedziesz wiedzial co i jak zrobic
                                Fakt, jest tego trochę, Pewnie nie będzie łatwo i nie wyjdzie idealnie ale liczę że wyjdzie lepiej niż jest aktualnie. Mam dostęp do drutu, karkasów i wolnego czasu. Ryzykuję mało. Nie spodziewam się cudów, nie ma się co oszukiwać to mocno budżetowe skrzynki.
                                mozna sprobowac wsadzic cos malego
                                po urlopie w STXie bedzie dostepna samochodowa wersja wysokotonowego AWXa
                                cena smieszna - 74zl/szt
                                moznaby na to sie skusic
                                Bardzo atrakcyjna cena, na ten moment nie widzę ich w ofercie ale są droższe odpowiedniki kopułkowe, Czytałem o nich opinie, dość dobre. Czy wersja o której mówisz będzie równie dobra?

skoro bas jest OK to nie ruszaj
                                W budżecie który założyłem zostanie jeszcze trochę środków. Ktoś wcześniej pisał że tony niskie są męczące.
                                Fakt. nie czepiałem się bo na tym mniej mi zależy ale skoro troszkę $ zostało to i tutaj mogę coś pokombinować.

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, nie znam parametrów głośników i pewnie nie poznam. o ile z wysokotonowym nie będzie problemu bo zostanie wymieniony tak cala reszta zostaje. Jak dobrać częstotliwość podziału? Zostawić jak jest ściągając parametry z oryginalnych zwrotnic, zakładając że w Jamo ktoś policzył to prawidłowo?

Skomentuj

Mam dostęp do drutu, karkasów i wolnego czasu.
                                  uwierz mi - nie oplaca sie

Czy wersja o której mówisz będzie równie dobra?
                                  beda na stronie za miesiac (po urlopie)
                                  podobno gra niewiele gorzej

moja parka dopiero dotarla i jeszcze nie sluchalem

Jak dobrać częstotliwość podziału?
                                  zrobic pomiary

Skomentuj

Czaruję...
                                  X