Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil Zg-25C

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tonsil Zg-25C

Witam,
    Mam w planach odnowienie kolumn Tonsila. Nie znam się za bardzo na tym więc chciałbym się poradzić przy zakupie zawieszenia górnego do głośników GDN 16/12/8 i cewki do GDWK 9/40/4. Mile widziane jakieś linki .
    Znalazłem coś takiego, tylko jest ich kilka rodzai http://www.umifon.pl/zawieszenia.html
    I tu info o kolumnach http://unitra.eu.org/node/238
    A co do cewki w oryginale to 4ohm, a wszędzie do kupienia są dostępne 8ohm :/, brać takie?

Te kolumny maja fatalna jakosc dzwieku. Jak chcesz to naprawic zeby sluchac na tym muzyki to daj sobie spokoj, chyba ze naprawisz i uplynnisz w dobrej cenie. Gluchych fanatykow zlomu Tonsila nie brakuje.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      Te kolumny maja fatalna jakosc dzwieku.
      i dlatego bym to naprawil najnizszym kosztem
      czyli nie zawieszenia z umifonu tylko kupujesz na miejscu chinska membrane i odklejasz zawieszenie (sa nawet lepszej jakosci niz te "oryginalne")

a co sie stalo z wysokotonowka ze chcesz cewke wymieniac?

Skomentuj

Po prostu nie mam oryginalnego jednego głośnika, za to mam GDWK 9/40 8ohm i chcę wymienić cewke na 4ohm.

Skomentuj

kup parke uzywanych GDWK 9/80 i po sprawie

Skomentuj

Oświeć mnie i mi pokaż gdzie kupię parkę używanych gdwk w cenie cewki 4 ohm:ohmy:, najpierw piszesz żeby robić jak najmniejszym kosztem, a teraz proponujesz kupno wysokotonowych za cenę, którą chce przeznaczyć na całą renowacje

Skomentuj

nie spiesz sie a okazja sama sie znajdzie

skoro nie masz pary glosnikow to przeciez i tak nie bedzie to dobrze gralo...

Skomentuj

nie jest łatwo wymienić cewkę samemu. Na pewno stworzysz "nowy" przetwornik, czyli nie będzie grał jak oryginał. Zresztą przy tym zestawie to i tak bez różnicy.
                Jak weźmiesz cewkę 8ohm to około dwukrotnie przyciszysz sobie wysokie tony. Zresztą nawet cewka 4ohm nie równa cewce 4 ohm... to nie jedyny parametr.

Skomentuj

To ze wyjdą nowe przetworniki to akurat mogę potwierdzić. Największy problem jest z głośnikiem basowym. Naprawiałem kiedyś tak koledze kolumny. Uparł się i mu zrobiłem. Można, nie jest to trudne ani drogie. Problem tylk ojest taki, że ogólnie rzecz ujmując ten basowy głośnik nie nadawał się już do tak małej zamkniętej obudowy. Nawet dorobienie BR nie pomogło. Graja, bo graja, ale dla mnie słabo to wyszło. Spraw miałaby się inaczej w przypadku kupienia koszy od Tonsila, całego wnętrza głośnika i zrobienie ich na nowo. Bawiłem się tak z koszami od GDN 20/60 i co ciekawe charakterystyki głośników otrzymywałem bliźniaczo podobne. W przypadku wysokotonówek było tak samo. Co do montażu kopułek to można to robić z pomiarem, albo bez. Jak kto woli. Ja to robiłem na ucho puszczając szum ze SW. Jak otrzymywałem "najczystsze" brzmienie to dokręcałem śrubki. Kopułek też masz sporo do wyboru z różnych materiałów. U mnie najlepiej grały tekstylne i coś co sprzedawca opisywał jako "tytanowe" ( w każdym razie srebrne i bardzo łamliwe, z jakiegoś metalu, możliwe że aluminium). Jak masz środki to kombinuj, baw się, zawsze to jakaś nauka i na pewno w las nie pójdzie :)

---------- Post dodany o 11:07 ---------- Poprzedni post o 11:06 ----------

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                  nie jest łatwo wymienić cewkę samemu.
                  Technicznie jest to banalnie proste. Wiem to z autopsji i w razie potrzeby służę wiedza.

Skomentuj

Czaruję...