Obowiązko zrób sobie to podfrezowanie dla midwoofera, ja na własne uszy mogłem sobie porównać, że jest różnica przy grubej ściance przy głośniku średniotownowym MCA12, gdy to podfrezowanie jest i go nie ma. Ciągle miałem wrażenie jazgotliwego dźwięku w okolicach 2-2,5kHz na niektórych kawałkach. Po zrobieniu tych podfrezowań problem zniknął. Także podejrzewam, ze membrana nie pracuje optymalnie, bo tworzy się krótka tuba dla głośnika od wewnętrznej strony, co musi wpływać na brzmienie.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Podłogówki na Usher 8948A + 9950T20
Collapse
X
-
Zamieszczone przez kiszuriwalilibori Zobacz postaI znowu pył przysłoni mi słońce
wszystkiego nie wciagnie, ale skutecznie ograniczy zapylenie
Skomentuj
-
korekta
http://www.sendspace.pl/file/b3bcd7cc240aa4363ba0deb
W tym momencie wygląda to tak. Na bokach enge, z przodu i na górze heban flander.
Dzisiaj kończę fornir i szlifuję, a na wieczór odpylenie. Pewnie rozpylę trochę wody żeby złapała co nieco kurzu. Od jutra lakier. Czy możecie polecić coś, czemu nie przeszkadza nakładanie w niskich temperaturach? Nie chciałbym smrodzić w domu.
---------- Post dodany o 09:20 ---------- Poprzedni post o 09:00 ----------
A korzystając z okazji pytanie o długość rury BR i wygłuszenie. Czy jedno nakłada się na drugie, czy pzykładowo, dając więcej wełny będę mógł bardziej zkrócić rurę czy coś w tym rodzaju? Czy długość riry można wyznaczyć w sposób bezwzględny nie uwzględniający wygłuszenia? Wyczytałem że niektórzy robią to na słuch a niektórzy przez pomiar impedancji. Co jest bardziej właściwe?
---------- Post dodany o 09:25 ---------- Poprzedni post o 09:20 ----------
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kiszuriwalilibori Zobacz postaCzy jedno nakłada się na drugie, czy pzykładowo, dając więcej wełny będę mógł bardziej zkrócić rurę czy coś w tym rodzaju?
w pierwszej kolejnosci dobierasz strojenie na sluch
pozniej dopiero dobierasz wytlumienie na sluch w celu zmiany brzmienia basu. strojenia to wiele nie zmieni
Skomentuj
-
pierwszy
Jeżeli chodzi o zwrotnicę to dam klon tego co jest w Akkusie V2. Kilka osób skomentowało to już, że powinno być OK. Poza tym są w sieci dwa projekty - jak chcesz to je odgrzebię, przy innych założeniach, a mianowicie przy sześciennej obudowie. Tu obudowa ma sciankę pochyloną o 7% jak w Akkusach.
Znaczy się na pierwszy strzał pójdzie taka
Skomentuj
-
Jeżeli rumuński projekt to commodus to znam. Tyle, że jest to projekt monitorków 15l. Jest jeszcze Arpeggio ale też monitorki. Są jeszcze ze dwa projekty anglojęzyczne ale oba na 8945A.
W sprawie zwrotki korespondowałem z jednym gościem, który znalazł jakiś projekt w sieci, prawdopodobnie jeden z tych anglojęzycznych a konkretnie
http://murphyblaster.com/content.php?f=usher2way.html
Jakoby konsultował go z Joshim, który jakoby stwierdzile, że to lepszy projekt niż jego. Jakoby.
Ja dałem tę samą pojemność co w V2. Usher 8948A i 8945A mają te same parametry elektryczne. P. albeki powiedziałe też ze zastosowanie tej zwrotki to dobry pomysł. Dlatego taki będzie pierwszy strzał. PS. Robisz czy planujesz coś podobnego?
---------- Post dodany o 11:32 ---------- Poprzedni post o 21:38 ----------
A dodam jeszcze, że Akus V2 i moje skrzynki maą pochylona przednią ściankę dla zbiezności fazowej, w odróżnieniu od Commodusa i Arpeggio. Wiec konstrukcja nie taka sama ale jednak podobna. NB, co do innych klonów Akkusa V2 to widziałem już wersję ze ścianką pochyloną w drugą stronę (szersze górą, wąkie dołem) i z asymetrycznym wysokotonowcem :). Fakt, tego juz nie idzie nazwać klonem, jednak uzytkownicy sobie chwalą. zwrotka wszędzie taka samaLast edited by Pawel S.; 05.01.2013, 21:56.
Skomentuj
Skomentuj