Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt subwoofera "stolika" do wieży

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt subwoofera "stolika" do wieży

Witam, jestem tutaj po raz pierwszy :) A więc dostałem kiedyś głośniki nisko tonowe Aiwa (17cm średnicy), więc postanowiłem z kolegą że zrobimy subwoofer na którym będzie mogła stać wieża. Projekt subwoofera znaleźliśmy gdzieś na YouTube, sub na filmiku bardzo ładnie wyglądał, więc postanowiliśmy taki zrobić (sub nr.1 w obrazku),po skończeniu podłączyliśmy go pod wyjście na subwoofer do kina domowego. Byliśmy pod wrażeniem jak może coś w ogóle nie grać, nie było różnicy czy sub był podłączony czy nie. Później kolejno próbowaliśmy coś zrobić żeby to jakoś grało, ostatecznie dołożyliśmy jeszcze jeden głośnik nisko tonowy (22cm średnicy), ale i tak szału nie było. Obudowę musieliśmy robić "na oko" ponieważ żaden z głośników nie ma jakichkolwiek oznaczeń, tylko te Aiwy mają napis "Aiwa" i to tyle. Obudowę zrobiliśmy z płyty MDF.
    Mając dosyć przeróbek "na oko" proszę kolegów o pomoc, jaką ostateczną przeróbkę wykonać żeby to najlepiej zagrało ? (kilka moich propozycji z obrazku)

Z góry dziękuję za pomoc, mam nadzieję że dobry dział :)

P.S Wiem że obudowy powinno sie wyliczać, ale podkreślam że nie ma żadnych oznaczeń na głośnikach.

sub.JPG

Zamieszczone przez magin_stange Zobacz posta
    po skończeniu podłączyliśmy go pod wyjście na subwoofer do kina domowego. Byliśmy pod wrażeniem jak może coś w ogóle nie grać, nie było różnicy czy sub był podłączony czy nie.
    nie bylo roznicy bo nie uzyliscie wzmacniacza :p
    wyjscie na suba jest niskopoziomowe i potrzeba do tego suba aktywnego

1 - napisz jaka to wieza?
    2 - to ta wieza ma zasilacz tego suba?
    3 - wywal te glosniki i kup jeden normalny

Skomentuj

o w mordę, ale obudowy stworzyliście.
      tyle pracy w las...
      powiem tak, żeby zaprojektować obudowę pod głośnik, trzeba zmierzyć głośnik i znać jego parametry TS. Jak ty nie znasz to proponuje zrobić obudowę zamkniętą 15L i sprawdzić efekt.
      A tak w ogóle 17cm nei nadaje się na subwoofer, za mały przetwornik i na pewno kijowy jak but :)
      ale zawsze warto kombinować DIY!

---------- Post dodany o 19:07 ---------- Poprzedni post o 19:04 ----------

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      wyjscie na suba jest niskopoziomowe i potrzeba do tego suba aktywnego
      jeżeli podłączyliście tą 17nastkę pod wyjście przedwzmacniacza, to bardzo mi smutno...

Skomentuj

Kino domowe jest to odtwarzacz DVD z wbudowanym wzmacniaczem, na suba daje coś ok 20W R.M.S.
        Na sprzęcie audio sie w miarę znam, ale założyłem temat w celach konsultacyjnych z innymi osobami interesującymi się tym tematem. Obudowa robiona na oko ponieważ nie mam żadnych parametrów podanych na głośnikach, więc raczej nie da się wyliczyć obudowy ;p
        A co do wieży, to jest to wieża składana, składająca się z 3 segmentów, wzmacniacz do niej robiłem sam, więc ma wyjście na suba, a nawet na 2 xD
        A co do głośników, to nie brakuje mi basu w kolumnach od wieży (robiłem podłogówki), więc sub nie musi mieć niewiadomo jaką moc, ma tylko uprzyjemniać oglądanie filmów i słuchanie muzyki bez potrzemu podkręcania tonów niskich na wzmacniaczu. Padło na te głośniki bo dostałem 2 za free, więc raczej ich nie zmienię tylko przerobię obudowę żeby to jakoś grało (wiem że z głośnika 17cm nie będzie niewiadomo jakiego zejścia, ale dudnić powinno i to ostro). Dodam jeszcze, że kiedyś robiłem suba na głośniku 17cm jakieś tam niemieckiej firmy, ale miał podane wszystkie prametry i sub o dziwo dawał mocniej od typowego suba od kina domowego szajsunga. Mam nadzieję że kolega zrozumiał o co mi chodzi xD Pozrawiam ^^

---------- Post dodany o 20:47 ---------- Poprzedni post o 20:41 ----------

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
        o w mordę, ale obudowy stworzyliście.
        tyle pracy w las...
        powiem tak, żeby zaprojektować obudowę pod głośnik, trzeba zmierzyć głośnik i znać jego parametry TS. Jak ty nie znasz to proponuje zrobić obudowę zamkniętą 15L i sprawdzić efekt.
        A tak w ogóle 17cm nei nadaje się na subwoofer, za mały przetwornik i na pewno kijowy jak but :)
        ale zawsze warto kombinować DIY!

---------- Post dodany o 19:07 ---------- Poprzedni post o 19:04 ----------

jeżeli podłączyliście tą 17nastkę pod wyjście przedwzmacniacza, to bardzo mi smutno...
        Sprawę kina już wyjaśniłem.
        Obudowę stworzyliśmy jedną i później ją przerabialiśmy. Pierwsze 3 przeróbki (patrz załączone zdjęcie) były robione, a następne to tylko sugestie, która mogła by najlepiej zagrać.
        Pozdrawiam ^^

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
          powiem tak, żeby zaprojektować obudowę pod głośnik, trzeba zmierzyć głośnik i znać jego parametry TS.
          lub miec doswiadczenie, wtedy mozna zrobic "na oko" :p

napisz bez sciemniania jaki to wzmacniacz i jakie to kolumny?
          A co do głośników, to nie brakuje mi basu w kolumnach od wieży (robiłem podłogówki), więc sub nie musi mieć niewiadomo jaką moc, ma tylko uprzyjemniać oglądanie filmów i słuchanie muzyki bez potrzemu podkręcania tonów niskich na wzmacniaczu.
          skoro kolumny graja jakims tam basem, to sub powinien grac mocniej/lepiej/nizej!
          dajac glosniki szerokopasmowe aiwa nie uzskasz efektu suba!

Skomentuj

Powiem tak, obudowa nie jest ani jakaś przesadzona, ani jakaś malutka, na pierwszy rzut oka wydawało mi się że będzie dobrze. A jakiegoś wielkiego doświadczenia nie mam żeby wiedzieć od razu ile l ma być, bardziej myślałem te to wina konstrukcji, a w szczególności "labiryntowych" br. No to może zadam inaczej pytanie, czy jak zatkam wewnątrz oba br i dam zamiast nich zwykły br, to czy mogło by być lepiej ?
            Jak jest bas na max ustawiony i kolumny w rogach scian pokoju a sub przy ścianie to słychać różnicę basu z subem lub bez, ale napewno koledzy coś doradzą żeby było lepiej bo napewno się da :). Jakie kolumny i jaki wzmak ? Co mają kolumny do suba ? a wzmak jest diy, 2 suby zasila tda 1558Q w mostku + filtr aktywny.
            A z tego co wiem to GDS'y tak jakby wyraźniej "śpiewają" od GDN, dlatego twierdzę że są to GDN'y lub ewentualnie GDM'y, tylko kto widział w zestawie głośnikowym Aiwy 17cm GDM'y ?

Skomentuj

Powiem tak, obudowa nie jest ani jakaś przesadzona, ani jakaś malutka, na pierwszy rzut oka wydawało mi się że będzie dobrze.
              po raz kolejny zero konkretow

czy jak zatkam wewnątrz oba br i dam zamiast nich zwykły br, to czy mogło by być lepiej ?
              najpierw dowiedz sie jaka masz tam pojemnosc i jakie strojenie (podaj dokladne wymiary)

Jakie kolumny i jaki wzmak ? Co mają kolumny do suba ?
              to ze trzeba dobrac suba do kolumn!
              przeciez nie zrobisz suba na 8" glosniku do kolumn na 2x12"?!

2 suby zasila tda 1558Q w mostku + filtr aktywny.
              to wiele z tego nie wycisniesz...

skoro bawisz sie takimi wzmacniaczami to opcje widze 3
              1. http://stx.pl/sw-stx-8-2-300-2x2-f-s-pc-duplikat-1.html + obudowa 25 litrow b-r strojony na ok 35Hz. obie cewki podlaczone pod ten wzmacniacz
              2. http://stx.pl/sw-stx-8-2-300-2x2-f-s-pc.html + nowy wzmacniacz na kostce samochodowej ktora jest stabilna przy 2r. wtedy wycisniesz z tego do 90w! i obudowa jak wyzej
              3. http://stx.pl/stx-s-200-n-kolor-czarny.html i daj sobie spokoj z zabawa tymi glosnikami

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                3. http://stx.pl/stx-s-200-n-kolor-czarny.html i daj sobie spokoj z zabawa tymi glosnikami
                Podpisuję się pod obiema rękoma a nawet nogami Nic już nie rób autorze tego tematu! Nie ma sensu się babrać w tym szambie jakie stworzyłeś.

Skomentuj

Tda1558Q napędza tylko suba, a wybrałem ją bo ma ok 20W więc nie spaliła by mi tych głośniczków xD A więc tak, tego suba robiorę a głośniki komuś oddam. Kupię te 2 głośniki http://stx.pl/sw-stx-8-2-300-2x2-f-s-pc.html i zrobię suba z 2 komorami, ze trojeniem itp nie powinno być problemów xD Ze wzmaka wywalę to tda i dam jakieś mocniejsze (zrobię nową płytkę) i będzie git xD a kolmny sa na 20 cm głośnikach :)
                  Pozdrawiam, temat do zamknięcia

Skomentuj

jeden!

Ze wzmaka wywalę to tda i dam jakieś mocniejsze (zrobię nową płytkę) i będzie git xD a kolmny sa na 20 cm głośnikach
                    w takim razie kompletnie bez sensu
                    lepiej kup gotowe S-200 lub S-250

zglos sie do yoshiego to on cie uswiadomi

Skomentuj

Projekt subwoofera znaleźliśmy gdzieś na YouTube, sub na filmiku bardzo ładnie wyglądał, więc postanowiliśmy taki zrobić (sub nr.1 w obrazku),po skończeniu podłączyliśmy go pod wyjście na subwoofer do kina domowego. Byliśmy pod wrażeniem jak może coś w ogóle nie grać, nie było różnicy czy sub był podłączony czy nie.
                      Najpierw sprawdź poprawność połączenia głośników względem siebie,jeśli masz podłączone w przeciw fazie to basu nie będzie.

Skomentuj

Czaruję...
                      X