Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz n-mosfet do zabicia nudów:)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz n-mosfet do zabicia nudów:)

Witam. Postanowiłem sobie poskładać jakiegoś wzmaka na tranzystorach,bo zamieniłem moją Yamahę A-520 na amplituner więc coś w stereo się przyda do muzyki:) Wybór padł na n-mosfet bo nadażyła się okazja tanio kupić płytki a IRF-y miałem. Dziękuję koledze KOMii z forum który mi je sprzedał i pozdrawiam go,a tak w nawiasie ładnie wytrawione:)Nie były one do końca poskładane,ale bez problemu sobie z tym poradziłem i pozmieniałem pare elementów bo były one przygotowane na wyższe napięcie.

Hmm na mocy mi aż tak nie zależy więc zastosowałem transformator chyba z tego co pamiętam z jakiegoś sprzętu sony.Leżał długo w garażu to postanowiłem ,że go wykożystam.Ma on na oko jakieś 180-200W napięcie po wyprostowaniu +/- 42V i dwa kondy po 10000uF/63V Nie wiem jaką moc przy tym napięciu uzyskam ,ale tak jak już pisałem nie zależy mi:) tak myśle z 70W/4R

Płytki już poskładałem i jedną odpaliłem bez problemowo.Prąd spoczynkowy ustawiłem na 50mA mierząc na jednej z gałęzi zasilania.W stopniu końcowym zastosowałem tranzystory IRF540 Drugą odpalę jak przykręcę do docelowego radiatora trany, mianowicie tu mam trochę problem bo w moim radiatorze jest dużo otworów i chyba zastosuję płaskownik i przez niego przykręcę irf-y na paście do niego.

Teraz mankament obudowy. Mianowicie jest ona po decku i wybrałem ją z dwuch powodów.Pierwszy bo mi się front podoba w którym jest wskażnik wysterowania ,a drugi jest taki,że zamierzam go wykożystać:)

Problem jest taki ,że muszę czymś zabudować otwór po kasecie i tu myślę że nie zostawicie mnie w potrzebie.Czekam na propozycje:)

Oczekuję też,że mnie spamiętacie (opier....cie:) jak coś będę robił źle. Pozdrawiam
    Załączone pliki
    Last edited by lukiel84; 16.11.2012, 20:14. Powód: zapomniałem o czymś

no z tą dziurą może byc problem.
    może przykręć od wewnętrznej strony kawał blachy a powstałe dno wypełnij jakaś żywicą lub technicolem, zeszlifować nierówności i trzeba malować.

Skomentuj

Powiem szczerze,że malowania chciałem uniknąć chociaż też mi tylko to przychodzi do głowy.Myślałem też żeby z aluminium wyciąć taki prostokąt i przykleić go od przodu,ale obawiam się,że nie bedzie to za fajnie wyglądać.

Skomentuj

a do czego chcesz go przykleić? do krawędzi o szerokości 1mm? hehe

Skomentuj

Miałem na myśli żeby od przodu przykleić,wiem że wyszłaby wypukłość ,ale jakby sie postarać może jakoś szło by to wkoponować w całość ,żeby się to nie wyróżniało aż tak bardzo,a przy malowaniu będę musiał zamalować wszystkie napisy na froncie,których nie odtworze już tak ładnie ,ale na jakiś kompromis muszę się zdecydować ,bo wynika z tego,że przy warunkach domowych nie da się tego odtworzyć na oryginał.

Skomentuj

Dzisiaj uporałem się nad zamontowaniem tranzystorów na radiatorze,żeby nie było,że nic nie robię:) Jutro planuję zasilacz poskładać,ale to się okaże czy znajdę czas.

Skomentuj

Fotka dzisiejszych wypocin w wolnej chwili
              Załączone pliki

Skomentuj

Nichicony for Audio hehe,
                co to za końcówki mocy?

Skomentuj

Wzmacniacz to n-mosfet AVT 2762

moc wyjściowa ok. 100 W RMS
                  wbudowany układ zabezpieczenia przeciwzwarciowego
                  wyciszanie podczas włączania i wyłączania zasilania
                  ogranicznik prądu wyjściowego (zabezpieczenie)
                  możliwość zastosowania tranzystorów wyjściowych większej mocy
                  zasilanie – +/- 50 V
                  Załączone pliki

Skomentuj

No to dzisiaj nie za wiele,ale pomalutku do przodu. Zamontowałem trafo,podłączyłem 230V przez wyłącznik. Na uzwojeniu wturnym zmontowałem ukaład gretza i kondensatory 2x10000uF/50V ,do nich równolegle 100nF.
                    Wiem ,że nie wygląda to super,ale składam to z części używanych,które leżą już u mnie jakiś czas więc trzeba to do czegoś wykożystać:) Wygląda to tak:
                    Załączone pliki

Skomentuj

pokombinowana ta końcówka mocy. Nic nie podali jej parametrów elektronicznych. Może wstyd by było? :)

Skomentuj

Pytaj Irka czy wstyd, to jego projekt.
                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Nie na temat...
                          pytanie poszło

Skomentuj

El_liero toś pojechał o tym wmaku hihi.Zapytaj Irka hihi:)
                            Drugi wzmak ruszył też od kopa.Żadnych problemów:). Ustawiłem prąd spoczynkowy tak samo na 50mA. Sprawdziłem na wyjsciu na głośniki czy nie ma prądu stałego,było OK więc podpiołem monitorki i heya:)
                            Pierwsze testy i odsłuchy nie za długie,ale na maxa kręciłem głośniczki i max temperatura 47 stopni.
                            Dźwięk i kontrola na moje wrażenie bardzo pozytywne,dużo lepiej brzmi niż na amplitunerze sony.Tak pozatym na pałę podłączyłem wskaźnik wysterowania i bardzo mi sie podoba:)Nagrałem filmik na you..tu tylko dzwięk mi sie jakoś nie załadował muszę to sprawdzić czemu.Nazwa mojego profilu lukiel84 jakoś znajdziecie kto zainteresowany,sory za bałagan w garażu :)
                            Załączone pliki

Skomentuj

Teraz kolej,żeby wybrać jakiś przedwzmacniacz.Płytki nie będę sam trawił bo musiałbym ręcznie malować,bo nie mam drukarki laserowej ani doświadczenia w termotransferze,więc dałem ogłoszenie.Zdecydowałem się na rególację Irka. Na alledrogo są kity,ale jakoś poczytałem o nich i opinie nie są najlepsze. Może doradzicie coś niedrogiego,a wartego uwagi.Z góry dzięki.

Skomentuj

a potrzebujesz w ogóle ten przedwzmacniacz? Jakiej czułości jest ta końcówka mocy ? Nie wysterujesz jej sygnałem z karty dźwiękowej, wyjścia liniowego??

Skomentuj

No powiem szczerze ,że z telefonu jak podaje sygnał to trochę cicho gra,czułość jest za niska chyba będę coś kombinował z układem wejściowym wzmaka ,nie mogę go wysterować na maxa.Zmienię R24 1kOhm na mniejszy i zobacze ile to pomoże. Pozatym już jedzie do mnie regulacja barwy Irka.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X