Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolejne dawno nie widziane TOTEM MITE plus sub Visaton TIW 250

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolejne dawno nie widziane TOTEM MITE plus sub Visaton TIW 250

Witam szanownych kolegów:) jestem stałym bywalcem a raczej przeglądaczem forum. Rzadko udzielam się na nim ale dzisiaj chciałbym zaprezentować nie dokończoną konstrukcje kina tomowego znanych lubianych bądź nie lubianych klonów TOTEM MITE
    Wcześniej używałem do kina domowego tonsilowskich siest. Pewnego dnia naszło mnie na zrobienie klonów mietków (na prezent). Zbudowałem kolumny 4 ohm zbliżone do oryginałów. Po podłączeniu okazało się, że graja super. Świetna przestrzeń i stereofonia. Praktycznie siest już nie chciało mi się słuchać. Jako że to był prezent musiałem się z nimi pożegnać.... Po namyśle sprzedałem siesty i polowałem na części do mite
    Po pewnym czasie udało mi się kupić okazyjnie głośniki basowe. Wysokotonówki dalej szukam bo teraz są nie do dostania z oryginalna membrana. Wykonałem obudowę z płyty 18mm co przy oryginalnych wymiarach daje ponad 4 litry. Pomyślałem ze nie opłaca się robić BR jak zestaw będzie wspomagany subem wiec każda kolumna jest zamknięta. Teraz przyszedł czas na zwrotnice. Z racji 8 ohm głośników basowych trzeba zwiększyć rezystor dla głośnika wysoko tonowego. I to Pytanie kieruje do was. Jaki przedział rezystorów zamówić w POLINKU tak aby odpowiednio dobrać jego wartość? Oryginalny stosuje się 3,3 ohm.
    Dla suba planuje obudowę 50 litrów strojoną na 36 Hz
    Pozdrawiam i życzę wesołych świąt :)
    Załączone pliki

Zamieszczone przez siwy546 Zobacz posta
    Pomyślałem ze nie opłaca się robić BR jak zestaw będzie wspomagany subem wiec każda kolumna jest zamknięta.
    i tu blad - nawet w tak malej obudowie b-r podbije wyzszy bas i poprawi odsluch szczegolnie w filmach akcji

Z racji 8 ohm głośników basowych trzeba zwiększyć rezystor dla głośnika wysoko tonowego. I to Pytanie kieruje do was. Jaki przedział rezystorów zamówić w POLINKU tak aby odpowiednio dobrać jego wartość? Oryginalny stosuje się 3,3 ohm.
    wyslij mi jedna kolumne to zrobie ci pomiary i odpowiednia zwrotnice

szkoda ze fornir sosna :/

Skomentuj

Dla suba planuje obudowę 50 litrów strojoną na 36 Hz
      Jak już planujesz 50 litrów do TIWa to zró obudowę z takim BRem jaki proponuje producent w swojej firmowej konstrukcji. http://www.visaton.de/en/bauvorschla...anleitung.html Wymiary masz podane na obrazku na dole strony.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        szkoda ze fornir sosna :/
        No właśnie taki mi sie najbardziej podoba i jaśniejszych ładnych nie widziałem. A to nie fornir tylko sklejka.

i tu blad - nawet w tak malej obudowie b-r podbije wyzszy bas i poprawi odsluch szczegolnie w filmach akcji
        Może masz racje. Dorobić rurkę z tyłu obudowy zawsze można:)

wyslij mi jedna kolumne to zrobie ci pomiary i odpowiednia zwrotnice

Pawle ile by ta przyjemność kosztowała? Mi oryginalna zwrotnica bardzo pasowała. Za grało to lepiej niż seas z gdn 13 50 9 wiec nie wiem czy coś trzeba tam poprawiać:)

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
        Jak już planujesz 50 litrów do TIWa to zró obudowę z takim BRem jaki proponuje producent w swojej firmowej konstrukcji. http://www.visaton.de/en/bauvorschla...anleitung.html Wymiary masz podane na obrazku na dole strony.
        BR będzie zwykły okrągły ale o większej średnicy

Skomentuj

Większej to znaczy jakiej? 10cm średnicy? Jeśli tak to wiesz z czym się wiąże tak duża średnica BRu? I jeszcze jedną mam uwagę - tym razem odnośnie strojenia. 36Hz dla tego TIWa to zdecydowanie za wysoko. 30Hz bardziej pasuje.

Skomentuj

A to nie fornir tylko sklejka.
            a to co innego - latwiejszy i szybszy montaz

Pawle ile by ta przyjemność kosztowała?
            wysylke w 2 strony

Mi oryginalna zwrotnica bardzo pasowała. Za grało to lepiej niż seas z gdn 13 50 9 wiec nie wiem czy coś trzeba tam poprawiać
            ale zmieniasz glosnik z 4r na 8r wiec wymaga to korekcji zwrotnicy

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
            10cm średnicy? Jeśli tak to wiesz z czym się wiąże tak duża średnica BRu?
            przeciez to 50 litrow - spokojnie to upchnie

Skomentuj

Bardzo przyjemny projekt i z ciekawym subem, gratuluję realizacji

Skomentuj

BR bedzie miał z 30-40cm przy 10cm srednicy. Jesli chodzi o zwrotnice mysle ze jest to ciekawy pomysł ale zajmiemy sie tym w nowym roku:) Adres podasz mi na PW:) Może wyśle na pomiary GDN 13 50 9 z seas bo ten zestaw co mam teraz gra czysto ale średnica jest znacznie wycofana, jak za sciany...
                Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                Bardzo przyjemny projekt i z ciekawym subem, gratuluję realizacji
                Dziekuje bardzo:)

Skomentuj

Adres podasz mi na PW
                  jest na forum dostepny

Skomentuj

Czaruję...
                  X