Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Końcówka mocy + preamp - mostek na 2x Uniamp + 2xECC88

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Końcówka mocy + preamp - mostek na 2x Uniamp + 2xECC88

Witam,
    zakładam ten temat, ponieważ ciągle jestem w trakcie wykonania swojego zestawu stereo.
    Będę potrzebował troszkę pomocy i sugestii. Prosiłbym o łagodną krytykę, ponieważ jest to mój pierwszy "poważniejszy" projekt
    Preamp będzie w oddzielnej obudowie.

KOŃCÓWKA MOCY:
    W tym momencie muszę przeprojektować pcb od softstartu i zrobić pcb pod odwracacz fazy z potencjometrem na jednej płytce.
    Miło byłoby gdyby ktoś podrzucił jakiś schemat zabezpieczenia kolumn DC + opóźnone włączanie, szybkie odłączanie.
    Chciałbym zapytać, z którego miejsca pociągnąć masę na obudowę? Z zasilacza czy może pcb z potencjometrem a może z któregoś Uniampa?

PREAMP:
    Preamp będzie zmontowany na lampach ECC88 lub ECC82. Posłucham i jednych i drugich i sprawdzę czy zauważę różnicę.
    Jestem na takim etapie, że mam zmontowany układ "na pająka" do podstawek lamp wmontowanych w płytkę aluminiową.
    Układ był uruchamiany i grał całkiem przyjemnie, jednak był bardzo wrażliwy i przy nawet delikatnej zmianie położenia elementów pojawiał się przydźwięk.
    Dopiero po umocowaniu na stałe w obudowie będzie można walczyć z tym zjawiskiem.
    Zdjęcia preampu jeszcze przed zmontowanie układu. Zasilacz już gotowy.

W tej chwili wygląda to tak:
    Załączone pliki

Zamieszczone przez davitxx Zobacz posta
    Chciałbym zapytać, z którego miejsca pociągnąć masę na obudowę? Z zasilacza czy może pcb z potencjometrem a może z któregoś Uniampa?
    zależy jak ją poprowadzisz. Często się robi z zasilacza szeregowo przez rezystor 10ohm

Skomentuj

Zrobiłem z masą tak jak pisałeś. W głośnikach jest cisza więc nie będę się przejmował już tą sprawą.
      Teraz jestem ciekaw innej rzeczy. Podłączyłem oscyloskop na wyjście preampa lampowego. Nie był on na wyjściu niczym obciążony.
      Zastanawia mnie co to za syf z karty dźwiękowej komputera... Nastawy 50mV/dz
      Drugie foto to wyjście przy wejściu zwartym do masy. Nastawy 10mV/dz
      Załączone pliki
      Last edited by davitxx; 04.05.2013, 02:11.

Skomentuj

Tak sobie liczę, że mam ustawione 1(mikro)s/dz. pomiędzy tymi dużymi amplitudami jest ok 5 dz czyli skacze co 5(mikro)s.
        f=1/T stąd mam f= 1 / 0,000005s jeśli nie pomyliłem jednostki w przybliżeniu f=200kHz czyli poza pasmem akustycznym?

Skomentuj

jak masz wejście w powietrzu to nie ma się czym dziwić/martwić. Po podłączeniu kabla sygnałowego efekt ten zniknie, powinien.

---------- Post dodany o 18:29 ---------- Poprzedni post o 18:27 ----------

jeżeli dobrze nastawiłeś, odczytałeś podstawę czasu to obliczenia masz dobre.

Skomentuj

W przypadku tego dziwnego przebiegu wejście było podpięte pod PC.
            W przypasku tego bardziej płaskiego było zwarte do masy.

Skomentuj

Miałby ktoś wizję na obudowę do preampa? Chciałbym aby zgrała się z resztą.
              W planie miałem zrobić podstawę szerokości odtwarzacza cd z panelem przednim o wyskokości ok 4,5cm.
              Przykryłbym to górną pokrywą z wycięciem na zasilacz i lampy.
              Zasilacz chciałem przykryć prostokątną "puszką" zmontowaną z aluminium ok 5mm i skręcić śrubami M3.
              Posiadam dwie srebrne gałeczki i jedną "płetwę".
              W planie mam selektor wejść, przełącznik "direct" i regulację wzmocnienia.

1. Czy jest jakiś gotowy układ sterowania pilotem? Jeśli byłaby aplikacja w C dla mikrokontrolerów ATmega to byłbym w stanie sam sobie zadoptować ją do potrzeb ale chyba ciężko będzie znaleźć jakiś kod?
              2. Do paneli wzmacniacza będę zakładał śruby na kluczyk imbusowy tylko nie wiem czy kupić stożkowe czy jakieś inne?
              3. Co radzicie z obudową pre?

PS: Da się jakość scalać te posty?
              Załączone pliki

Skomentuj

W przypadku tego dziwnego przebiegu wejście było podpięte pod PC.
                sprawdź wyjście karty z PC, obciążone 47kohm, czy tam tez nie ma tych 200kHz.
                1. Czy jest jakiś gotowy układ sterowania pilotem? Jeśli byłaby aplikacja w C dla mikrokontrolerów ATmega to byłbym w stanie sam sobie zadoptować ją do potrzeb ale chyba ciężko będzie znaleźć jakiś kod?
                jest sterownik na forum, poszukaj nie pamiętam czym się charakteryzował, ale w dziale gotowe konstrukcje.
                2. Do paneli wzmacniacza będę zakładał śruby na kluczyk imbusowy tylko nie wiem czy kupić stożkowe czy jakieś inne?
                heh, jak ci sie podoba!
                PS: Da się jakość scalać te posty?
                pisz do modera, albo używaj funkcji Edit.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                  pisz do modera, albo używaj funkcji Edit.
                  Po jakimś czasie edycja nie jest możliwa. Kiedyś było tak, że samo scalało i można było przeedytować cały scalony post. Teraz nie scala.

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                  jest sterownik na forum, poszukaj nie pamiętam czym się charakteryzował, ale w dziale gotowe konstrukcje.
                  A był wsad/kod do niego? Poszukam.

Skomentuj

Trochę zmaściłeś Mogłeś zamiast robić pre lampowy i półprzewodnikowy odwracacz fazy do mostka, połączyć te 2 rzeczy i zrobić odwracacz fazy na lampie :)
                    Last edited by raven1985; 08.05.2013, 12:43.

Skomentuj

Nie do końca.
                      Końcówka mocy jest dosyć mocna i może czasem posłużyć na sylwestrze czy imieninach a nie ryzykowałbym pozostawienia wśród nietrzeźwych lamp na wierzchu
                      Ten preamp to taka moja fanaberia. Nie spodziewałem się brzmienia lampowego ani niczego w ten deseń ale chciałem mieć lampy sterczące z obudowy
                      Dodatkowo z niektórych źródeł nie byłem w stanie wysterować Uniampa w pełni.
                      Co dziwne dźwięk się zmienił bo zaakcentował się wokal dosyć słyszalnie. Czyli pewnie środek się wywindował...
                      Nie sprawdzałem jego charakterystyki ale pasuje mi taki dźwięk. Lepiej słychać gitarkę, saksofon i wokal a to lubię.

Aaaa nie, ale zabrnąłem.
                      Nie mogłem bo miałbym problem z regulacją głośności w końcówce mocy 4 sygnały do regulowania zamiast dwóch.

Skomentuj

Czaruję...
                      X