Mozna nawet kupic w normalniej cenie preamp z pilotem i wyswietlaczem na BB PGA2311
http://www.ebay.com/itm/PGA2311-Volu...item19d3cd351a
Albo mozna zrobic naprawde swietny preamp z kilku tranzystorow, sa tez fajne gotowe kity na ebayu.
Generalnie jest w czym wybierac. Pozdr
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
FET-hex - swietny, tani wzmacniacz, polecam
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Czyli rozumiem, że dobrze jest używać elektronicznych potencjometrów jako "przedwzmacniacz", bo wtedy nie powstaje filtr DP na wejściu?
---------- Post dodany o 11:18 ---------- Poprzedni post o 00:08 ----------
Dziś odpaliłem jeden kanał, na dniach wstępne odsłuchy :)
Zostaw komentarz:
-
Czyli rozumiem, że dobrze jest używać elektronicznych potencjometrów jako "przedwzmacniacz", bo wtedy nie powstaje filtr DP na wejściu?
Tylko czy te tańsze kostki nie będą same degradować sygnału.
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez tomq88 Zobacz postaAle jak widać, lepiej poogladać obrazki (wyniki pomiarów) niż czytać bajki.
Pojemność bramek jest nieliniowa (zmienia się wraz z sygnałem), powoduje to obciążenie stopnia napięciowego i zniekształcenia na wyższych częstotliwościach .
Zostaw komentarz:
-
Nie na temat...
Np.Mosfety lateralne (Hitachi 2SK1058/2SJ162 oraz Magnatec BUZ900/BUZ905) to jedne z najlepszych mosfetów do zastosowań audio i to potwierdzam, choć tych drugich (BUZ) nigdy nie używałem.
Po prostu nie "słychać" tych pojemności międzybramkowych, czyli tego nalotu i mgiełki na wysokich, a jaką posiadają np popularne i niewiele tańsze IRFP.RF250 mają tylko trochę większą pojemność bramki, nie powinno to zbytnio pogorszyć jakości dźwięku. Jak chcesz naprawdę dobrego dźwięku, to rób na dobrych bipolarach.FETy duzej mocy maja tak duza pojemnosc bramki ze w nie to trzeba walic ogromnym pradem aby przeladowac ta pojemnosc i kontrolowac wtornik
Ale jak widać, lepiej poogladać obrazki (wyniki pomiarów) niż czytać bajki.
---------- Post dodany 13.07.2013 o 16:01 ---------- Poprzedni post 12.07.2013 o 23:25 ----------
Parował ktoś irfp240/9140?
Ja przez 6 sztuk N i 6 P przepuscilem ok 100mA i napiecia wyszly mi dla N: 3,54-3,70, dla P: 3,24-3,27. Możliwe to?
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez tomq88 Zobacz postaBTW, wiele osób psioczy
Zostaw komentarz:
-
Ja dziś wstepnie uruchomiłem bez tranzystorów wyjściowych. Wszystko ok.
BTW, wiele osób psioczy (aż strach pomyśleć o etymologii tego słowa) na IRFP, ze względu na duże pojemności bramomkowe, że niby pasmo obcinają. Ale jak widać na pomiarach i symulacjach, które były przeedsatwione w tym temacie nie jest to jakiś wielki problem.
Zostaw komentarz:
-
Mosfety sa piekielnie szybkie jak sie je dobrze wysteruje. Jakis czas temu to bylo audio objawienie. Teraz juz wszyscy wrocili do bipolarow. Choc Pass nadal uzywa mosfetow a po selekcji 2/3 wywala. Choc pewnie oddaje bo tranzystorom nic nie jest :)
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez irek Zobacz postaTylko ktore bipolary to przezyja?
Testowałem na MOSFET.
Driver push pull na 4 równolegle połączonych tranach :)
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez tomq88 Zobacz postaW sumie dobry pomysł, moglbym pomierzyc uzywajac karty dzwiekowej (soudblster live, wiec nie jakas rewelacja, ale tu przeciez nie chodzi o bezwzgledna wartosc thd, tylko roznice miedzy tymi dwoma przypadkami).
Zamieszczone przez tomq88 Zobacz postaPewnie byłaby długa lista, z tego co kojarze, to chyba robiłeś testy z lodówka i piekarnikiem
Na moim www w testach holtona sa opisane podstawowe pomiary ktore robie.
Zamieszczone przez borys Zobacz postatemperatura rosnie hfe tez rosnie z 10mA robi sie 15mA po 5 min,
---------- Post dodany o 18:06 ---------- Poprzedni post o 17:54 ----------
Zamieszczone przez borys Zobacz postaZrodlo pradowe:
U zas vs I
+/-15V 1.848mA
+/-18V 1.870mA
+/-37V 1.912mA
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaNie chodzi tu o nie trzymanie prądu a o "jakość" (impedancję) źródła dla wyższych częstotliwości (dla małych też - PSRR )
To już ma znaczenie czasami.
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaTen ma.
A pasmo wielkosygnałowe którego dotyczy SR i małosygnałowe to jak wiesz 2 różne rzeczy.
Mój nowy wzmak nie ma sprzężenia zwrotnego i żadnej kompensacji przez to nic go nie hamuje oprócz tranzystorów wyjściowych i skończonego prądu sterującego nimi
---------- Post dodany o 18:09 ---------- Poprzedni post o 18:06 ----------
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaWystarczy nawet 10V/us jak będzie te 400W/8om to trzeba nico więcej.
---------- Post dodany o 18:18 ---------- Poprzedni post o 18:09 ----------
Zamieszczone przez borys Zobacz postaCzyli generalnie nie ma sie co specjalnie zylowac i sr rzedu 20V/us powinien byc w pelni satysfakcjonujacy.
---------- Post dodany o 18:23 ---------- Poprzedni post o 18:18 ----------
Zamieszczone przez borys Zobacz postaProbowalem koncowke tylko z 100pf kondensatorem na wejsciu
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez irek Zobacz postaPewne znaczenie ma bo zrodlo nie pracuje na obciazeniu pojemnoscia, wiec nie powinno byc klopotow ze wzbudzeniem.
Zamieszczone przez irek Zobacz postaBo jeszcze nie zmierzyl nikt wplywu zrodla pradowego!
To już ma znaczenie czasami.
Zamieszczone przez borys Zobacz postaPytanko, czy slew rate w okolicy 100V/us to wartosc wystarczajaca ? Czy jest sens poprawiania tego parametu ?
Zamieszczone przez irek Zobacz posta100V/us ma tylko kilka wzmacniaczy na swiecie.
A pasmo wielkosygnałowe którego dotyczy SR i małosygnałowe to jak wiesz 2 różne rzeczy.
Mój nowy wzmak nie ma sprzężenia zwrotnego i żadnej kompensacji przez to nic go nie hamuje oprócz tranzystorów wyjściowych i skończonego prądu sterującego nimi
Zostaw komentarz:
-
Zrodlo pradowe:
U zas vs I
+/-15V 1.848mA
+/-18V 1.870mA
+/-37V 1.912mA
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez borys Zobacz postaSpoko, dasz sobie rady.
Daj znac jak juz polepisz calosc do kupy.Pozdr
Zostaw komentarz:
-
Spoko, dasz sobie rady.
Daj znac jak juz polepisz calosc do kupy.Pozdr
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez borys Zobacz posta3lite.
Sprawa z radiatorem nie jest taka blacha jak by sie wydawalo, temperatura rosnie hfe tez rosnie z 10mA robi sie 15mA po 5 min, jak sie cieplo przestanie odprowadzac i temperatura dalej bedzie rosla to i prad bedzie rosl - i problem masz gotowy. Niestety nie ma zadnej stabilizacji pradu w stopniu napieciowym wiec troche tej temperatury trzeba odprowadzic i nie jest to taka blacha sprawa jak by sie wydawalo. Co z tego ze tranzystor wytrzyma to 100C spokojnie, prad bedzie sobie hulaj dusza lecial do gory - a tego nie chcemy. Wez nozyczki chlasnij gdzies kawalek blachy i po sprawie.
Zostaw komentarz:
-
3lite.
Sprawa z radiatorem nie jest taka blacha jak by sie wydawalo, temperatura rosnie hfe tez rosnie z 10mA robi sie 15mA po 5 min, jak sie cieplo przestanie odprowadzac i temperatura dalej bedzie rosla to i prad bedzie rosl - i problem masz gotowy. Niestety nie ma zadnej stabilizacji pradu w stopniu napieciowym wiec troche tej temperatury trzeba odprowadzic i nie jest to taka blacha sprawa jak by sie wydawalo. Co z tego ze tranzystor wytrzyma to 100C spokojnie, prad bedzie sobie hulaj dusza lecial do gory - a tego nie chcemy. Wez nozyczki chlasnij gdzies kawalek blachy i po sprawie.
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez tomq88 Zobacz postasię nie kłóci, jest okazja, zeby się więcej dowiedzieć to trzeba korzystać
Zostaw komentarz:
-
Nie na temat...Nikt się nie kłóci, jest okazja, zeby się więcej dowiedzieć to trzeba korzystać :)
Slew rate of TDA7294 is 10V/microsecond
Mozna wykonac pomiary THD dla tranow prawanych i ze skrajnie roznymi wzmocnieniami. Choc roznica wzmocnien tranzystorow mocy glownie wlywa na THD, bo prad sterujacy jest zwykle z malym zapasem.
Zamieszczone przez tomq88
Co jeszcze można byłoby przetestować?
Chcesz zebym wypisal ci wszystkie testy jakie ja wykonuje
sprawdz jak sie zmienia prad wraz ze zmiana napiecia i temperatury. Zrodlo pradowe na dwoch tranach wystarczy scisnac w palce i juz prad leci la leb.Last edited by tomq88; 08.07.2013, 22:24.
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez irek Zobacz postaJeszcze trzeba pomyslec o mechanicznej wytrzymalosci. TO220 z radiatorem robi sie juz ciezka w subie gwarantuje ze sie urwie. Chyba ze obra trany sa polaczone jedna sruba. Dobrze zalac nogi twardym silikonem, niestety troche popsuje to odprowadzanie ciepla.
W sumie Panowie, o co my się kłócimy? Bo jak dla mnie nie ma o co :)
Zostaw komentarz:
-
irek
Probowalem koncowke tylko z 100pf kondensatorem na wejsciu i przy okolo 1.6MHz sinus zaczal sie delikatnie krzywic (przy innej konfiguracji rezystorow w sprzezeniu i bez tego kondensatora spokojnie 4MHz) , 0,47uF rownolegle z obciazeniem - wzmacniacz zachowuje sie stabilnie.
Czyli generalnie nie ma sie co specjalnie zylowac i sr rzedu 20V/us powinien byc w pelni satysfakcjonujacy.
Co do radiatora - to mozna dorobic noge do radiatora i wlutowac ja w pcb - powinno jako tako siedziec, noge mozna dorobis z drutu i drugi koniec przykrecic sruba .
Jak ci sie nie chce czytac calego tego babola to ponizej masz mniej wiecej jak to wyglada (wzmacniacz troszke jest przyciety bo balem sie ze to troche przesada z tym pasmem)Załączone plikiLast edited by borys; 08.07.2013, 21:46.
Zostaw komentarz:
Zostaw komentarz: