Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
FET-hex - swietny, tani wzmacniacz, polecam
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
adriantracz
Jest w przygotowaniu koncowka mostkowa na bipolarach, zasilisz ja sobie znacznie nizszym napieciem i bedziesz mial mocy pod dostatkiem. Tylko trzeba bedzie troche poczekac zanim skoncze prototyp.
sop3l
Od wysypania sie HDD w moim laptopie kilka lat temu zaczalem pracowac w Diptrace i plikow z eagla juz nie posiadam. Sprawdze skrzynke mailowa, moze tam jeszcze mam pliki.
pozdr
Zostaw komentarz:
-
Witam.
Mam takie małe pytanie co do wersji z czterema parami tranzystorów na bipolarach, a mianowicie co muszę zmienić by zasilić go z napięcia +-80 by uzyskać 500W?
Zostaw komentarz:
-
Niby bym mógł ale nie wiem czy jest sens?... Przy pomiarach niestety wyszło że za dobre to nie jest, pewnie wymaga więcej pracy przy uruchamianiu. Ja nie miałem cierpliwości więc kupiłem yamahę AX-550 i jestem zadowolonyAle mam to co na zdjęciu - jakby ci się chciało bawić mogę ci to odsprzedać. Pozdrawiam
Zostaw komentarz:
-
Ciekawa propozycja do małego pokoju. Miałem zakupić CA A1 mk3 o podobnej mocy ale na scalaku. Czy mógłbyś uchylić nieco rąbka tajemnicy - schemat, płytki itp? Mam odpowiednie trafko o mocy 120W 2x24V ma rdzeniu zwijanym i mógłbym je w końcu wykorzystać.
Zostaw komentarz:
-
-
To napięcie pod obciążeniem wpisać mam przy jakim prądzie obciążenia? Dlatego zrobiłem kilka pomiarów spadku napięcia przy różnych obciążeniach. I stąd moje pytanie. Napięcia mierzyłem bez wzmacniaczy bezpośrednio podłączając drut oporowy do zasilacza. Czy mam podłączyć wzmacniacze , drut do wyjścia, potencjometr na maxa i wtedy mierzyć napięcia na zasilaczu?
Zostaw komentarz:
-
W załączniku jest kalkulator głównie do iampa, ale pasuje do innych wzmacniaczy.Załączone pliki
Zostaw komentarz:
-
Czy może ktoś mi powiedzieć jaką moc uzyskam z mojego zasilacza? Zamieszczam wykres spadku napięcia względem prądu. Do zasilacza podłączałem dwa druty oporowe, jednocześnie do plusa i minusa. Napięcia i prądy mierzone jednocześnie.Załączone pliki
Zostaw komentarz:
-
Tak na szybciocha polutowalem wzmaczek ale jednak zdecydowalem sie ze zrobie MOSFETowego OPSa na 3 tanie parki w to220, bede mogl wykorzystac istniejace plyteczki IPS.
Narazie tylko z jedna parka tranzystorow wyjsciowych. Kompensacja temperaturowa dziala perfekt. Drivery maja swoja wlasna kompensacje na malej blaszce, do kompensacji tranzystorow wyjsciowych BD139 dostal diode LED (ktora ma dobra stabilnosc temperaturowa - lepiej niz np 3 diody krzemowe w szeregu), wzmak grzalem i chlodzilem okolo 2 godziny i prad spoczynkowy - skala.
Jak zrobie nowa plytke to powklejam troche slajdow a jak sie ogarne troche to zaloze nowy temat z tanim OPSem na 3 parkach mosfecikow.
Zostaw komentarz:
-
Bedzie tez i wersja samochodowa FET-hex'a, bardzo tania, musze tylko przetestowac. Jest kilka usprawnien i poprawek. Przetwornica juz jest w drodze, takze testy za tydzien lub dwa.
Zostaw komentarz:
-
Witam.
Od kilku miesięcy używam w subie fet hex w wersji 7.1 na dwóch parkach. Wczoraj zauważyłem, że podczas włączania membrana głośnika cofa się kilka milimetrów. Poza tym było wszystko ok. zmierzyłem DC na wyjściu i było 0, 5V. Ustawiłem znów offset ale napięcie DC wraca na 0, 256V. Nie jestem w stanie ustawić offsetu bo jak ustawie 0, 0001V zaraz wraca na 0, 256V. Podcz pierwszego uruchomiania układu ładnie ustawiłem 0, 0001V i tak zostało.
Zostaw komentarz:
-
2 x (TOSHIBA 2SA1962 + 2SC5242) - na parce do 160W sprawdzone ;-) do suba :0
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez borys Zobacz postaBG7 to dobry wol roboczy do suba, potrojny wtornik emiterowy robi robote bardzo dobrze, mozna by dolozyc kolejna parke wyjsciowa, mam jeszcze pare trikow w zanadrzu zeby polepszyc troche jego brzmienie.
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez Arturos Zobacz postaIle Wat max da się wycisnąć z BG7? I przy ilu tranach?
Oczywiście jeśli zasilacz podoła :-).
Przy zasilaniu +/- 55V około 330W/4ohm
Przy zasilaniu +/-50V około 250W/4ohmLast edited by toopcool; 26.02.2015, 15:44.
Zostaw komentarz:
-
Borys podawał mi kiedys wzór na szacowana moc wzmacniacza, ale nie moge go znaleść...
Moc zależy głównie od napięcia zasilania. Na jedna pare można przyjąć ok 100-150w
Zostaw komentarz:
Zostaw komentarz: