Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

FET-hex - swietny, tani wzmacniacz, polecam

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• borys
    replied
    3lite
    Nie wazne jaka metoda -wazny jest efekt. Nie wiem dokladnie o jakie diody ci chodzi przy tej kompensacji.
    Diody majace sprzezenie termiczne - tranzystory thermaltrack, niestety te od motoroli nie dzialaja poprawnie, te od sankena podobno lepsze. Diody niesprzezone ternicznie - przyklad wzmak na lateralach - tutaj pelnia role pewnego zabezpieczenia ograniczajac max napiecie polaryzacji mosfetow. Ternicznie laterale nie potrzebuja kompensacji.
    Diody lub referencyjne diody daje sie szeregowo z tranzystorem od biasu zeby wplyw kompensacji termicznej (tranzystora) byl nizszy (dobry przyklad - irek dodal diode w holtonie, ktory byl przekompensowany przy uzyciu tylko bd139).

Generalnie zeby bylo szybko i jasno:
    A - prad plynocy przez tranzystory koncowe
    B - prad plynacy przez bias servo

Gdy rosnie temperatura, rosnie wzmocnienie pradowe BJT, kompensacja dziala tak ze im wiecej B tym mniej A, tutaj nalezy zachowac odpowiedni balans. Wzmocnienie tr kompensujacego musi tak ''fajnie'' rosnac w funkcji temperatury zeby prad A byl w miare staly.

Zostaw komentarz:

• .3lite
    replied
    A mógłbyś kolego wyjaśnić dlaczego prymitywny sposób kompensacji prądu spoczynkowego diodami nie jest dobry? Niby tranzystor lepszy ale to chyba nie taki zły pomysł też?

Zostaw komentarz:

• borys
    replied
    Jest kilka specjalnych do tego celu tranzystorow, niestety nie mam ich na stanie. Mam natomiast na stanie darlingtony w to126 izolowane.
    Swoja droga to bd139 mozna smialo zostawic. Mam bardzo duzo roznych tranzystorow do stopnia napieciowego takze bede sprawdzal.
    Generalnie to mozna zostawic tak jak jest, jednakze jestem zbyt dociekliwy i musze to sprawdzic, dodatkowo jak by kogos kusilo to mozna dolozyc rezystor i przelacznik do wzmaka i zrobic sobie wlanczana klase A np do 20-30W.

np
    2sc3964

Zostaw komentarz:

• .3lite
    replied
    Nie jest źle z tym BD139 jakby nie patrzeć ale MJE pojechał ostro - jaką kompensacje prądu spoczynkowego wymyśliłeś na jutro? Ciekawi mnie w sumie jakie rozwiązanie wymyśliłeś :)

Zostaw komentarz:

• borys
    replied
    Moc - jakie dasz zasilanie i obciazenie taka bedze.
    3 parki tranzystorow to jakies 300-400W (przy dobrym chlodzeniu).

Bias:
    Za pierwszym razem dalem mje340 + jakas badziewna silikonowa podkladke, przy malym biasie bylo nawet spoko, dalem gale na godzine 12 i poszedlem sobie cos dlubac, po 1,5 godzinie radiator 164 stopnie, bias 2,5A i wzmaczek dalej gra. Wylutowalem mje, dalem bd139 (izolowany), jak ustawie okolo 100mA na cala galaz = jest spoko. Przy ustawieniu calkowicie zimnego wzmaka na 300mA po okolo 2 godzinach bias wynosi okolo 500mA przy delta T=45 stopni. Wychodzi na to ze wzmacniacz przy takim konfigu jest niedokompensowany. Dodam ze wzmacniacz mam troche niechlujnie przykrecony do radiatora --> temperatura w okolicy sensora/biasu jest o okolo 6-7 stopni nizsza niz przy tr koncowych. Przy lepszym montazu pewnie by sie bias dokompensowal.

---------- Post dodany o 21:20 ---------- Poprzedni post o 18:32 ----------

Dobra juz znalazlem lekarstwo na bias. Jutro bede sprawdzal jak czas pozwoli.
    Nauka z tej lekcji jest taka: nie uzywac wynalazkow typu mje340 na kompensacje temperaturowa, hfe przy wysokich temperaturach leci na leb. Na kompensacje temperaturowa starannie dobrac sobie tranzystor - juz wiadomo dlaczego bd139 jest taki popularny w tym miejscu.

Zostaw komentarz:

• _NATAN_5064
    replied
    A jak moc?

Zostaw komentarz:

• borys
    replied
    Wzmak ruszyl z kopyta, ustawilem offset, bias po 10mV na kazdym rezystorze 0,33R. Narazie niech sobie pogra, jutro moze sie zmobilizuje i przemerze co nieco. Jako wejsciowki 2n5xx1, do zrodelek tez mozna je dac. Reszta jak lecialo.

---------- Post dodany o 11:41 ---------- Poprzedni post o 09:18 ----------

Kilka szybkich kwadracikow.
    Wzmak kopie jak trzeba.

Pomiarow THD chyba nie ma sensu robic, sa tak niskie ze e-mu sobie z nimi nie radzi za bardzo.

Zostaw komentarz:

• borys
    replied
    Plytka juz jest. Zaspalem wiec sie troche podtrawila.

Zostaw komentarz:

• borys
    replied
    Jeszcze raz gorna warstwa, pdf dla latwiejszego odczytania elementow.
    Załączone pliki

Zostaw komentarz:

• borys
    replied
    Takaka szybka przymiarka, tranzystory mieszcza sie na radiatorze o wysokosci 70mm, takze na typowke 75mm bedzie w sam raz, jeszcze mala kosmetyka i bedzie z bani.
    Zamiast BC zalutuje wszedzie 2n5xx1 i zerkne jak to bedzie wygladac.

---------- Post dodany o 21:22 ---------- Poprzedni post o 07:58 ----------

Upchalem plytke jeszcze troche, dodalem miejsce na diody do zabezpieczenia mosfetow (jak by komus wpadlo do glowy je zalutowac).
    Drivery i tranzystor od kompensacji pradu spoczynkowego wystawilem poza obrys pcb - bedzie troche latwiej.

Zostaw komentarz:

• gavron04
    replied
    Ok, rozumiem, dzięki . A jak z tym radiatorem ? Przy trafie 2x28 muszę dać trany na wyższe napięcie, czy mogą być 'standardowe' ?

Zostaw komentarz:

• borys
    replied
    Generalnie to sa swietne tranzystory, chyba najbardziej liniowa para tranow na swiecie.

Zostaw komentarz:

• gavron04
    replied
    Hm. Ja znalazłem w sklepie, w Warszawie, z którego znajomy bardzo często kupuje trany i nigdy nie było problemu z oryginalnością. A cenowo tak jak pisałem po 20zł 1szt.

Zostaw komentarz:

• borys
    replied
    Bardzo duzo tych tranzystorow to podrobki, mozna sie niezle naciac, co ciekawe podrabiane tranzystory sprzedawane sa w rownie wysokiej cenie co ori.

Zostaw komentarz:

• gavron04
    replied
    "Tylko z oryginalnymi mosfetami od tosiby jest problem. " - żeby je dostać czy jakieś problemy techniczne ?

Odnośnie radiatora + 2sk/2sj + trafo 2x28V 250W , jaki będzie odpowiedni ?

Zostaw komentarz:

• borys
    replied
    Na to pytanie musisz sam sobie odpowiedziec. Cena BJT to okolo 5pln. Mozesz sobie kupic 4 BJT toshibki - koszt jak na ''butelke'' jak ci sie spodoba to zakupisz mosfety.
    Ja jeszcze nie moge sie zdecydowac czy bede robil suba czy nie, ale koncoweczke chyba jednak machne szybko, calosc powinna sie zmiescic na radiatorze o wysokosci 75mm

Last edited by borys; 14.10.2013, 22:11.

Zostaw komentarz:

• gavron04
    replied
    Hm. To w której lepiej zainwestować ?

Zostaw komentarz:

• borys
    replied
    To mozesz kupic albo bipolary albo 2sk 2sj. Tylko z oryginalnymi mosfetami od tosiby jest problem.

Zostaw komentarz:

• gavron04
    replied
    No pcb mam do BG1 A irfp mam już w wzmacniaczu 2x100W i jak już bym kupował to 2sk i 2sj.

Zostaw komentarz:

• borys
    replied
    gavron04
    IRFP sa tanie wiec kup sobe i jak ci sie spodoba to sobie na gwiazdke strzelisz wertykale od toshiby. Jak chcesz 50W@8R to kup sobie trafko 2*28V to prawie styknie (nawet bedzie troche wiecej), moc 200W wystarczy.
    Przy takim napieciu zasilania nie potrzebujesz nic zmieniac. Domyslam ze chodzi ci o tytuowy wzmacniacz.
    Wzmacniacz do ktorego taz robil plytki jest troche inny - ma oznaczenie BG1 (nie lutowalem do niego irfp). Taki szybki opis jest ponizej.
    Załączone pliki

Zostaw komentarz:

Czaruję...
X