Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

FET-hex - swietny, tani wzmacniacz, polecam

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• gavron04
    replied
    Witam. Przeglądając temat, szukając mocy tego wzmacniacza przy 8ohm mam pytanie odnośnie trafa. 200/250/300W oraz napięciowo 2x33/35V ? (Jeszcze ktoś mówił, że trzeba sprawdzić czy elementy wytrzymają takie napięcia). Chciałbym uzyskać przy 8R 50W.

Pozdrawiam

---------- Post dodany o 15:19 ---------- Poprzedni post o 10:46 ----------

Jeszcze mam pytanie odnośnie tranów końcowych. Bo różnica (cenowa) między IRFP240/IRFP9140 a 2SK1530/2SJ201 jest duża. Warto wydać po 40zł na parę ? Zależy mi oczywiście na jak najlepszej jakości dźwięku.

Odnośnie kondensatorów - jakie warto zastosować ? (na diyaudio.com widziałem jak wstawiali do tego wzmacniacza nichicony itp.)

Odnośnie tranzystorów przy trafie 2x33/35V muszę stosować trany na wyższe napięcie ?

Zostaw komentarz:

• taz
    replied
    Pewnie cala reszta forum ma klony Accuphase, McIntosha czy moze nawet Halcro :)

Zostaw komentarz:

• borys
    replied
    Heh
    W sumie racja. Pewnie nikt nie wie ze sa w sumie 4 wzmacniacze.

Zostaw komentarz:

• taz
    replied
    Też o tym myślałem dobrą chwilę i uznałem że odrobinę przycyganię :) Do FET-hexa mamy temat z wieloma wpisami i ta nazwa jest choć odrobinę rozpoznawalna. Do BG1 jest jeden temat w projektach. Wątek liczy całe pięć wpisów

Zostaw komentarz:

• borys
    replied
    taz
    Taka moze jedna maluska uwaga odnosnie nazwy. Ja tez sie powoli zaczynam gubic :P

FET-hex - fety na wyjsciu, jeden stopien napieciowy (brak driverow pradowych)
    BG1 - to wzmacniacz do ktorego wlasnie zrobiles pltki, stopien napieciowy + driver, mozliwosc zalutowania fetow badz BJT w stopniu koncowym
    BG2 - Miniamp
    BG3 - diamond input amp.

Zamowienie jest do wzmacniacza najbardziej uniwersalnego czyli BG1 (w sumie sa bardzo bardzo podobne)
    pozdr

Zostaw komentarz:

• taz
    replied
    Zbiorowe zamówienie :)
    http://diyaudio.pl/showthread.php/22...FET-hex-borysa

Zostaw komentarz:

• taz
    replied
    Błędem na prototypie było nie podłączenie końcówek kondensatorów C5 i C6 do masy sygnałowej. W nowej wersji PCB ten błąd został naprawiony.

Zostaw komentarz:

• dolphin123
    replied
    Temat grupowych zamówień ma regulamin i trzeba do niego dostosować wszystkie informacje o zamawianych przedmiotach. Takie zamówienie musi być jasne dla wszystkich. Musisz na pw uzupełnić dane aby się pojawiło w dziale ogłoszeń.

Zostaw komentarz:

• taz
    replied
    Problem z brumem rozwiązany. Szkolny błąd na płytce zrobiłem :) Temat w dziale "Zbiorowe zamówienia" powinien ukazać się w niedługim czasie.

Zostaw komentarz:

• borys
    replied
    taz
    Jak mozesz to wlutuj zwory zamiast 10R rezystorow separujacych i sprawdz jak sie bedzie miala sprawa z brumem, w tym ukladzie nie trzeba rozdzielac masy.
    VAS ma dosc spory bias 10-15mA wiec tranzystory beda cieple i poki tam sie wszystko nie ustabilizuje bias w stopniu koncowym bedzie sobie troszke rosnal.

Zostaw komentarz:

• taz
    replied
    Mase rozdzieliłem rezystorem 10 ohm. Niestety przeoczyłem fakt że trzeba do masy sygnałowej podpiąć również końcówki kondów C5 i C6. I stąd problem z brumem. Jutro to poprawię i dam znać co i jak. Chce zostawić możliwość rozdzielenia masy, zawsze można zamiast rezystora dać zworkę i mamy układ podstawowy. Zobla dałem 100 nF i 10 ohm :)
    Przyznaje że nie zwróciłem uwagi ile trzeba czasu na ustabilizowanie się prądu spoczynkowego. Przez jakieś 25 minut od włączenia kontrolowałem prąd spoczynkowy, z tym że przez pierwsze kilka minut nie zwracałem uwagi na cyferki na mierniku. Pierwsze odczyty po około 10 minutach nie różniły się od tych robionych pod koniec. Jutro to sprawdzę jeszcze raz. Kawałek aluminium na tranzystorach od VASu jest dość ciepły.
    Na ten moment mam podpięte dwa różne wzmacniacze, lewy kanał Symasym na płytce flodinsa, prawy kanał BG1 z 2SJ/2SK na wyjściu. Pierwsza różnica to to że BG1 jest odrobinę cichszy. Pomimo tego kopnięcie na basie ma lepsze niż Symasym :)

Zostaw komentarz:

• borys
    replied
    taz
    Mam takie pytanko, czy masa sygnalowa jest moze rozdzielona rezystorem albo zestawem diod z rezystorem (juz cos zaczynam spelnac)? Pytam bo wczesniej uzywalem takiego rozwiazania ale w tym przypadku nie ma takiej potrzeby, brumu z glosnika absolutnie nie mam. Daj znac jak dlogo stabilizuje sie prad spoczynkowy tr koncowych gdy tranzystory od vasu sa ponad plytka.

Ps
    Fajnie ze upchales zobla na pcb. Swoja droga to mozna zobla dac 100nF - 10R. Moze troszke przesadzilem z tym 470nF. No i jak juz bedzie stereo chulac to daj znac czy ci sie podoba.

Zostaw komentarz:

• taz
    replied
    Drobny błąd przy rozdzielaniu masy zrobiłem i jest problem z brumem, trzeba przyłożyć ucho do głośnika żeby to usłyszeć ale tak czy siak problem występuje. Hotfixa na szybko można zaaplikować, ale myślę że nikt nie będzie chciał ciąć nowej płytki bo ja zawaliłem robotę. Jak się zbierze odpowiednio duża grupa userów to uruchomienie produkcji rozejdzie się po kościach :)
    Bugi poprawione w stosunku do mojego prototypu pokazanego parę stron wcześniej:
    - prawidłowo rozdzielona masa sygnałowa od prądowej
    - zmiana rozmiaru kondensatora C3
    - powiększone otwory pod przewody od masy i wyjścia ze wzmacniacza
    - zmieniona obudowa rezystora R24
    - dodane symbole zworek na warstwie opisowej
    - wygospodarowałem odrobinę więcej miejsca na kondensator C2

Zostaw komentarz:

• dolphin123
    replied
    Czekamy na relację.

Zostaw komentarz:

• taz
    replied
    Z małym opóźnieniem donoszę że wzmacniacz został uruchomiony na mojej płytce :) Przez weekend dam mu pograć, jak dożyje to w poniedziałek możemy wystartować ze wspólnym zamówieniem jeśli będą chętni :)

Zostaw komentarz:

• taz
    replied
    Praca wre, grot od lutownicy trzeba wymienić po dzisiejszym dniu. Widział sporo, nawet tensometry :)

Zostaw komentarz:

• taz
    replied
    1 uF i 22k ohm na wejściu daje filtr o fg około 7,3 Hz. Jak ktoś potrzebuje niższej częstotliwości granicznej może zwiększyć kondensator wejściowy do 4,7 uF, co obniży fg do 1,5 Hz. Poza tym takie kondy miałem od ręki bez zamawiania :)

Zostaw komentarz:

• tomq88
    replied
    Tylko 1uF na wejściu?

Widzę, że zmieścił się zobel i cewka wyjściowa :)

Zostaw komentarz:

• taz
    replied
    Może spróbujemy rozkręcić ten wątek :)

Niestety braki w domowym magazynku są większe niż przypuszczałem :/ Trzeba czekać na części, do przyszłego weekendu powinienem już mieć w domu brakujące elementy.
    Z bugów jakie zauważyłem:
    - brak zaznaczonych zworek na płytce, trzeba patrzeć na płytkę w eaglu żeby nie zapomnieć ich wlutować, nie jest to jednak poważna wada
    - kondensator C3 mógłby mieć raster 5 mm zamiast 7,5 mm, niestety wiąże się to ze zmianą płytki i robieniem kliszy przez zakład na nowo, zmieniając raster tego konda ograniczymy liczbę różnych elementów, które są potrzebne do projektu (C3 i C4 będą identyczne w takim przypadku)
    - R24 ma obudowę 0207/10, w niczym to nie przeszkadza, ale można dać 0204/7 (to uwaga dla perfekcjonistów :) )
    Przy stosowaniu standardowych elementów nie widzę problemów z montażem. Myślę że najlepiej żeby przyszli użytkownicy zadecydowali czy projekt w takiej formie jak powyżej im odpowiada czy mam poprawić bugi :)
    Kolejny update jak przyjdą części.

Zostaw komentarz:

• borys
    replied
    Cyna jest pewnie z dodatkiem srebra i tutaj pewnie jest ten myk !! Radiatorow tez na vasie brak, musza sie biedne tranzystory ladnie pocic.

---------- Post dodany o 07:31 ---------- Poprzedni post o 07:26 ----------

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
    No bez żartów, że taka plątaniana gra
    A jakie kable nieaudioflskie. Hmm.. Czyżby dobre brzmienie zależało od topologi układu, a nie od jakości kabli i kondensatorów? Czyżby Ci wszyscy złotousi z audiostereo się mylili?
    Tam skad pochodze sa 3 prawdy:
    1. Swieto prowda
    2. Tys prowda
    3. Gowno prowda

Zostaw komentarz:

Czaruję...
X