W Radioelektroniku 1/1985 jest zamieszczony Wzmacniacz 2 x 150W autorstwa Jacka Żuka. jest tam zasilacz do przedwzmacniacza z ograniczeniem prądu do 70 mA. Mam pytanie do zaawansowanych, co zmienić by prąd zwarciowy był 150 mA lub 200mA.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Zasilacz do przedwzmacniacza
Collapse
X
-
Też :P
p.s. trzeba pamiętać, że po zwiększeniu prądu 3 razy, takie samo 3 razy rośnie moc odkładająca się na tych nieszczęsnych BD139/140, a że zasilane są z 50V, przy Uwy =14V i I=150mA moc jaka się na nich odłoży to?
Hardcore'owa aplikacja - zwłaszcza, że nie da się ot, tak wsadzić serii 78xx i 79xx. Teoretycznie 3X7 pójdzie, ale tutaj też będzie miał ciepło. Jeśli już musisz mieć ten wzmacniacz, pomyśl, czy nie prościej będzie zmienić układ zasilania przedwzmacniacza. (Może trafko inne, ew. drugie, małe, może jakieś step-downy...?)
p.s.2 niebieski9 - robisz ten piecyk?
Skomentuj
-
Robię wzmacniacz na mosfetach projektu Borysa. Mam zasilanie wzmaka 2x60V DC. To jest jedyny zasilacz znaleziony w sieci, który może być zasilany tak wysokim napięciem. Przedwzmacniacz na razie mam J-042. W czasie testów zasilacz mi wytrzymał ale chcę dodać kilka dodatków. Wzmacniacz będzie pracował z komputerami, komórkami itp gdzie sygnał wyjściowy jest regulowany. Chcę dodać wskaźnik wysterowania na diodach i filtry aktywne przed wzmacniaczami (na każdy głośnik osobno). Będę potrzebował więcej prądu. Wtedy zasilacze mi zastrajkują. W zasilaczu dałem tranzystory na większe napięcie by wytrzymały nawet do 100V z zasilacza wzmacniacza.
Skomentuj
-
Aha. Zrobisz jak uważasz, powiem Ci jak ja bym zrobił, żeby nie pakować się w koszty i kłopoty. Wariant I - trafo sieciowe z dodatkowym uzwojeniem do zasilacza niskoprądowego. Wariant II - dokładam osobne trafko, np 2x24V, mostek, elektrolity, i scalone stabilizatory serii 78xx/79xx albo 3x7. Albo kup kit zasilacza i będziesz miał z głowy problem z zasilaniem peryferyjnych układów. Cały taki zasilacz kosztuje ok. 30 zł (np. http://www.advanceelectronic.pl/pl/c/Zestawy_Kity/12 ) albo forumowy zasilaczo-zabezpieczacz kol. taz-a. Przemyśl temat.
Skomentuj
-
Infinity, elementy do tego zasilacza mam w szufladzie , i nie ponoszę żadnych dodatkowych kosztów. Przy twojej propozycji muszę kupić trafo lub dać do nawinięcia ten co mam, co się wiąże z kosztami. Zasilanie mam +- 59V a tranzystory zostały mi ze wzmacniacza po parowaniu 2sb649, 2sd669, 2sc2240, 2sa970.
---------- Post dodany o 18:27 ---------- Poprzedni post o 18:21 ----------
https://diyaudio.pl/i/17729/yz7tl6cv...1391448318.jpg
Skomentuj
Skomentuj