Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zestaw PA 2.2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zestaw PA 2.2

witam

Powolnymi krokami kompletuje na własny użytek mały zestaw do nagłaśniania nie dużych imprez... i salonu. Puki co okazyjnie zdobyte po sztuce AWX184 i BSW184 do roli subwooferów. Kolumny top wstępnie 3way, już mam na bas i wysokie potencjalnych kandydatów tylko trzeba się zabrać za to. Na chwile obecną mam problem z zasileniem całości.

Chciałem zaciągnąć na bas ADS PLX2400. Miałem, jestem pewny za ten wzmacniacz, cena używek ok 1800zł. Byłoby ~800W na głośnik. Tylko do tego musiałbym zakupić drugi wzmacniacz na górki.

Druga opcja to LD systems DP4950, 4 kanały po ~800W na 4ohm. Miałem na testach i porównywałem pod basami (innymi) 18" z T-amp TA2400. Co prawda były to porównania na głośnikach 8ohm i na mocy nie było różnicy tylko ld miał trochę przyjemniejsze brzmienie. Problem w tym że to był obciążony jeden kanał i do tego na 8ohm, nie wiem co się będzie działo na 4ohm. Do tego cena 2000zł za nówkę. Nie trzeba kupować drugiego bo jednym wzmacniaczem obsłużę wszystkie kolumny.

I tu pytanie czy ktoś się zetknął z tym wzmacniaczem i może coś powiedzieć.

Dodać jeszcze chce że nie chce zostać przy 2szt basów, celuje w 4szt jak tylko zdobędę głośniki, ale dopiero za rok. Więc wtedy ADS spokojnie 4 taki głośniki napędzi ale nie wiem czy LD sobie poradzi z takim obciążeniem.

Głośniki maja teoretycznie 500W ale cewka 4" więc trochę więcej przyjmie. Puki co sprawdzałem na wzmacniaczu ok 300W i głośnik chciał dalej jeść...

---------- Post dodany o 17:20 ---------- Poprzedni post o 17:20 ----------

Last edited by dragon; 22.02.2014, 16:23.

witam

Odgrzebuje temat bo w końcu jest na to zapotrzebowanie i czas.
    Założenie podstawowe czyli zestaw 2.2 nie zmienione, ale szczegóły inne. Kolumny top 2-way oparte na CP380M i CM15/G od beymy, basy zostały na ravemasterach tylko obudowy inne niż w pierwszym poście.

Od strony elektronicznej, kolumny do dyspozycji będą miały zasilanie 4x1000W/4ohm w postaci modułów wzmacniaczy impulsowych od dxaudio, zasilane z transformatora. Do tego odpowiednie przedwzmacniacze oraz dodatkowe zabezpieczenia, choćby detektor DC bo ten w wzmacniaczu nie działa... sprawdzone. Całość sterowana z pod dcx2496, a wszystko zaszyte w jednego case 7U razem z mikserem cyfrowym x-air sterowanym z urządzeń przenośnych.

Na razie mam połowę materiałów ale w weekend rusza budowa nowych basów.

Skomentuj

Sposób na szybkie wykonanie 14 otworów pod rączki, najpierw otwornicą, wyciąć większość wyrzynarką, resztę frezarką

Skomentuj

Dzisiaj jeszcze zaległe podfrezowania rączek od wewnątrz i składanie do kupy.

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
          od wewnątrz
          No kurde, jak robiłem odsłuchy, te niebieskie, to nie zrobiłem podfrezowania... masakra

Skomentuj

Kolejny dzień zmagań, jutro jak dobrze pójdzie będzie wszystko gotowe, po frezowaniu i w oczekiwaniu na HDF.

Skomentuj

Skończone, teraz czas na klejenie HDF. Generalnie bas zrobiony z 18mm wiorówki, góra z 12mm. W przypadku górki udało się zejść wagą do 11kg puki co, jak się zamknę w 22kg to będę szczęśliwy :)

W przyszłym tygodniu przymiarka z kratą perforowaną na przód.

Mała produkcja puszek do rączek :)

Last edited by dragon; 13.11.2016, 11:54.

Skomentuj

Dotarła dzisiaj blacha, kilka wersji w różnych grubościach. Zdążyłem tylko boki dogiąć, ale przymiarke musiałem zrobić. Nie jest źle :) na zdjęciu blacha grubości 1mm, rozstaw Rv 6-8

Skomentuj

Przez ten tydzien szło mozolnie przez etap oklejania HDF'em, ale jutro koniec i w weekend powinienem skończyć wszystkie frezy, tym samym obudowy skończone i przygotowane do malowania.

W temacie malowania poczyniłem przygotowania i na próbę kupiłem farby milesi z utwardzaczem, izolant itd, w weekend testy.

Przed wyrównaniem krawędzi z ciekawości przymierzyłem krate, w takiej opcji też ciekawie wygląda :)

Skomentuj

Jeśli mżna zapytać z jakiegos sklepu blacha i jaki koszt?

Skomentuj

Nigdzie w sklepie tanio nie znalazłem blach perforowanych wykonywanych pod projekt. Blachy wykonuje znajomy, cena za gotową blache do nadstawki wyszła chyba 30zl przy wstępnych kalkulacjach, do basu podobnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
                        Blachy wykonuje znajomy, cena za gotową blache do nadstawki wyszła chyba 30zl przy wstępnych kalkulacjach, do basu podobnie.
                        Taniocha :thumbup:

Skomentuj

Trochę czasu w święta to powrót do tematu, case zamówiony, będzie w wtorek, a puki co montaż gniazd w panelu :)

Skomentuj

zabawa trwa, czekam na resztę elementów i ogień :)

Skomentuj

Czaruję...
                            X