Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tanie nadstawki estradowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tanie nadstawki estradowe

Witam wszystkich! Chciałbym złożyć tak jak w temacie nadstawki i od następnego miesiąca zaczynam pracę. Poczytałem trochę o sprzęcie PA i teraz nadszedł na dobór przetworników. Myślę żeby kupić sprawdzony już i oklepany schemat na głośnikach gdn-30-400-se i driver D-800 + zwrotnica STX'a. Zdecydowałęm się na takie rozwiązanie bo często potrzebuje efektywnego nagłośnienia i mam do wyboru złożyć zestaw HA lub nadstawki. Zasilać na razie będzie je wzmacniacz z wieży firmy Sony który katalogowo posiada 120 RMS na kanał i chociaż za to stwierdzenie pewnie mi się oberwie ale gra w miarę przyzwoicie i nie męczy aż tak swoim graniem :) Docelowo będzie to zasilać prawdopodobnie coś z t.amp'a. Tylko ile tak naprawdę te GDN'y dają rady przyjąć mocy? W przyszłości zamierzam to uzupełnić subbasem 1x15". Mam pytanie czy przy dzisiejszych cenach: 180zł za GDN'a i 100zł za Driver dalej opłaca się go składać? Czy wie ktoś jaki podział jest na zwrotnicy producenta? Liczę na szybką odpowiedź bo chciałbym już jechać do OBI po płyty

Zamieszczone przez Mzamar Zobacz posta
    Zdecydowałęm się na takie rozwiązanie bo często potrzebuje efektywnego nagłośnienia i mam do wyboru złożyć zestaw HA lub nadstawki.
    Czyli będziesz ich używał w domu?

Zasilać na razie będzie je wzmacniacz z wieży firmy Sony który katalogowo posiada 120 RMS na kanał i chociaż za to stwierdzenie pewnie mi się oberwie ale gra w miarę przyzwoicie i nie męczy aż tak swoim graniem Docelowo będzie to zasilać prawdopodobnie coś z t.amp'a.
    Jeśli będziesz ich używał w domu to ta wieża wystarczy.

Tylko ile tak naprawdę te GDN'y dają rady przyjąć mocy?
    Tyle ile jest katalogowo.
    Co innego z wytrzymałością mechaniczną, ale jeśli STX poprawił kleje to będzie OK.

W przyszłości zamierzam to uzupełnić subbasem 1x15".
    I prawidłowo bo z tego GDN-a niskiego basu nie doświadczysz.

Mam pytanie czy przy dzisiejszych cenach: 180zł za GDN'a i 100zł za Driver dalej opłaca się go składać?
    Zależy.
    Jeśli nie robisz nic poważnego, to STX-y mogą być.
    Mógłbyś np. użyć na bas coś z Eminence, ale to zależy od Twoich wymagań.
    Projekt PA-600 nie jest zły, ale moim zdaniem nadaje się tylko jako nadstawka podparta subem.

Skomentuj

zapomniałem ;p będzie to grać w średnich pomieszczeniach ok 30-40m^2 i na małych plenerach. Chodzi o to, że chciałem coś do domu zrobić ale jednak na dzień dzisiejszy to jest priorytetem. Właśnie to mnie boli, że nie będę miał czym od dołu ich wesprzeć bo na stanie mam tylko domowy sub na 10" STX'a. Już nie chodzi o sam bas tylko czy te GDN w ogóle produkują kickbas? Jest coś co jest bardziej warte uwagi w cenie do 600-700 za komplet głośników do nadstawek?

Skomentuj

Ogólne założenia są takie żeby zbudować w miarę przyzwoite nadstawki które będą gościły u mnie jakiś czas i mam nadzieje będą na siebie zarabiały :) Będą najbardziej używane do muzyki elektronicznej. Z tego co wyczytałem to D800 jest na tyle dobry, że lepiej do midbasa dołożyć. Tym bardziej, że ten GDN powyżej 1khz nie gra już podobno za ciekawie. Więc jak ktoś zna jakieś lepsze 12" w cenie do 200-250zł za sztukę to mile widziane propozycje :) Druga sprawa na czymś lepszym pewnie nie trzeba będzie ciąć tak nisko drivera więc i mocy trochę więcej będzie. Głośniki podesłałbym komuś do pomiarów.
        Last edited by Mzamar; 17.08.2014, 23:47.

Skomentuj

...mam nadzieje będą na siebie zarabiały
          Zależy co masz na myśli?
          Chcesz brać kasę za nagłośnienie imprezy?
          Z takim budżetem to zapomnij, no chyba że za skrzynkę browaru to nagłośnienie...

Głośniki podesłałbym komuś do pomiarów.
          Tu masz plusa.

PS. napisz do granata, On doradzi jakie głośniki wybrać w tym przedziale cenowym.
          Last edited by marian; 18.08.2014, 01:33.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
            PS. napisz do granata, On doradzi jakie głośniki wybrać w tym przedziale cenowym.
            Tak zrobię.

Najwyżej kupię jakieś używane 12". mam nadzieje, że do 250zł jakieś sensowne używki uda się trafić na aukcji.

Skomentuj

Dostałem już propozycję żeby dołożyć do czegoś lepszego tzn. B&C 12CL76. Czyli budżet rośnie :P same głośniki wyjdą jakieś 1200-1300 zł. Ktoś się orientuje ile może kosztować około taka zwrotnica D-800 + 12CL76? i czy w ogóle D-800 wystarczy do tego B&C.

Skomentuj

Ktoś się orientuje ile może kosztować około taka zwrotnica D-800 + 12CL76?
                Zapytaj granata, On też robi zwrotnice.

i czy w ogóle D-800 wystarczy do tego B&C.
                No wiesz, wypadało by teraz użyć coś lepszego.

Skomentuj

No wiesz, wypadało by teraz użyć coś lepszego.
                  Czyli tak jak myślałem... Chyba trzeba będzie zmienić temat wątku mam nadzieję, że do 2000 zł zmieszczę się w kosztach :P

Nie chcę od razu budować drogiego sprzętu bo wiadomo, że czym więcej zainwestuje w nadstawki to lepiej ale z drugiej strony mniej funduszy będzie i dłużej zajmie zbieranie na subbas, wzmacniacze etc. a podobno D-800 za swoją cenę jest dobry więc na lepsze drivery też pójdzie znowu parę stów więcej :/
                  Last edited by Mzamar; 19.08.2014, 16:48.

Skomentuj

Założyłeś temat "tanie nadstawki estradowe", i tutaj nic lepszego w cenie PA-600 nie złożysz.
                    Jeśli chcesz coś lepszego to musisz dołożyć.
                    Ty decydujesz co wybierzesz.
                    Ale pamiętaj, "biedny kupuje dwa razy".

Skomentuj

Ale pamiętaj, "biedny kupuje dwa razy".
                      I to najbardziej zawsze boli... Już parę razy się przekonałem o tym :(

Zostaje B&C 12CL76 + D-800 w wersji F.B.TI + tuba B&C ME20. Będzie łatwiej rozbudować zestaw w przyszłości o lepszy driver tak jak Granat stwierdził :)

Teraz pozostaje pytanie jaka skrzynka do niego? Myślę, że zrobię według rekomendacji producenta czyli 40l strojone na 60Hz szczeliną. Skrzynki chciałbym już powoli zaczynać robić :)
                      Last edited by Mzamar; 19.08.2014, 17:15.

Skomentuj

Mam pytanie z jakiego materiału najlepiej wykonać skrzynkę: płyta osb, mfp, sklejka czy jeszcze coś innego? i jakiej grubości? Dodam, że będę obijał to kocem chyba, że znajdę w pobliżu osobę która będzie umiała wykonać lakier strukturalny. Istnieje jakiś domowy sposób na docięcie płyt pod kątem żeby wykonać obudowę w kształcie trapezu? Jakoś nie wydaje mi się żeby pilnikiem można to zrobić w miarę sprawnie a nie mam narzędzi do takiego czegoś... Skrzynka musi być w kształcie trapezu bo z hornem ME20 który jest w kształcie kwadratu nie da się wykonać skrzynki w kształcie sześcianu o poj. ~40L i żeby wyglądała estetycznie. Skrzynka miałaby wymiary (WxSxG) 60x36/25x38 objętość ok. 50L po odjęciu objętości kosza, horna,szczeliny, uczwytów itp myślę, że ok 40L zostanie. Macie jakieś propozycje co do wymiarów?

Skomentuj

z jakiego materiału najlepiej wykonać skrzynkę: płyta osb, mfp, sklejka czy jeszcze coś innego?
                          Najlepiej sklejka, ale jak chcesz obić to kocem to może być i wiórowa, jest 3x tańsza.
                          To nie będą duże paczki, więc większy ciężar wiórówki nie zrobi tu kolosalnej różnicy.

Istnieje jakiś domowy sposób na docięcie płyt pod kątem żeby wykonać obudowę w kształcie trapezu?
                          Możesz próbować wyrzynarką.

Skomentuj

Jaka grubość tej sklejki byłaby odpowiednia? 1,8mm starczy? ze wzmocnieniami czy bez?

Skomentuj

Sklejka może być 15-stka, oczywiście ze wzmocnieniami.

Skomentuj

Sorry pomyłka chodziło mi o wiórówke . Ciekawe czy w OBI będą w stanie mi płyty pod kątem przyciąć :???:

Skomentuj

Ciekawe czy w OBI będą w stanie mi płyty pod kątem przyciąć
                                  Nie.
                                  A wiórówka jest 16mm lub 18mm.

Skomentuj

Okej to zrobię z 18mm wiorówki ze wzmocnieniami. Jeszcze jeden problem ze sprawą statywu a tak dokładniej tego "wejścia" na statyw czy nie będzie on przeszkodą w zastosowaniu szczeliny? Chyba, że w ogole odpuścić sobie tą szczelinę i zrobić dwa trójkątne br.
                                    Last edited by Mzamar; 20.08.2014, 22:38.

Skomentuj

Chyba, że w ogole odpuścić sobie tą szczelinę i zrobić dwa trójkątne br.
                                      Dokładnie.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X