Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3-way L22RN4XP, FW146, 9950-20

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

3-way L22RN4XP, FW146, 9950-20

Cześć,

Te kolumny robię chyba od 2 lat :)
    W takiej postaci jak teraz jest to 2 wersja. Pierwsza nieudana wizualnie i niestety nie grająca zbyt dobrze.
    Teraz jest to TL wg projektu LuSzTi-ego, który pokazywał w dziale o linii transmisyjnej. Czyli długość tunelu 1,8m początek 2 Sd, koniec 0,8 Sd.
    Poległem na zwrotnicy. w teorii wygląda całkiem znośnie.
    Zrobiłem pomiary na tej zwrotnicy i niestety nie do końca zgadza się teoria z praktyką w kwestii zgrania fazowego. Zrobię jeszcze raz pomiary na zwrotnicy i wstawię, bo niestety nie zapisałem. Może coś źle mierze więc jak ktoś mógł by mi opisać co i jak najlepiej robić to będę wdzięczny.
    No i ta górka pomiędzy 100Hz a 200Hz.
    Poniżej kilka fotek i wstępna zwrotnica.

Pytajcie to na wszystko odpowiem.

Hym...
    Filtr od dołu na pewno jest skopany a filtr na średniaku od góry ma na za dużą dobroć .
    Najwyższe pasmo idzie 10db w górę ? :???:

Skomentuj

Tez sie dziwie ale u mnie jaka by nie byla wysokotonowka tak sie zachowuje. Na dniach od pawla zabiore jego system pomiarowy i bede sprawdzal czy bedzie tak samo

Skomentuj

Chyba będzie lepiej teraz.
        Last edited by DeKeR; 19.08.2014, 20:31.

Skomentuj

Witaj,

Jak się spisuje L22RN4XP w TL?
          Testowałeś może linię z dodatkowym wygłuszeniem poza gąbką?

Skomentuj

Nie testowalem jeszcze chce dodac wate musze tylko kupic i sprawdze. W porownaniu z br wydaje mi sie lepiej ale tutaj zby osluchany nie jestem wiec moja ocena nie bedzie obiektywna. Pawel S jak w koncu wpadnie posluchac to napewno cos wiecej powie:)

Skomentuj

No to nic, tylko kibicować dalej poprawnego ukończenia projektu.
              Dobrze, że Pawel S będzie sprawdzał ten projekt, miał konstrukcję 3 Way TL Lusztiego którą obecnie posiadam, więc obiektywnie może się wypowiedzieć, która jak gra :)

Skomentuj

A jak masz wylot od frontu czy od gory?
                A powiedzcie jak to jest z tl, ze strojeniem aby je obnizyc dluzszy tunel?
                Last edited by DeKeR; 20.08.2014, 17:52.

Skomentuj

Czy te głośniki nie są za bardzo rozsunięte od siebie i stąd problem zgrania ?

Skomentuj

Nie są. O ile niskośredniak przy wysokotonówce powinien być możliwie blisko, to woofer już nie.

Skomentuj

Teraz wygląda już lepiej ale najpierw doszedł bym do tego co z tymi wysokimi jest :)

Szkoda że dopiero teraz pokazałeś ten projekt , spróbował bym sobie l22 w TL i porównał do BR-u .
                      Zupełnie wyleciał mi ten projekt LuSzT-iego .
                      A pytałem się go nawet o strojenie l22 i nic nie przypomniał, że robił linie .

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                        Teraz wygląda już lepiej ale najpierw doszedł bym do tego co z tymi wysokimi jest :)

Szkoda że dopiero teraz pokazałeś ten projekt , spróbował bym sobie l22 w TL i porównał do BR-u .
                        Zupełnie wyleciał mi ten projekt LuSzT-iego .
                        A pytałem się go nawet o strojenie l22 i nic nie przypomniał, że robił linie .
                        Ja z LuSzTi-m na samym początku projektu rozmawiałem, uczył mnie robić pomiary, dobrać przetworniki itp. Ale było to w BR i wtedy wspominał, że robi z L22 TL, ale nie chciał za wiele powiedzieć na ten temat.
                        Dopiero po jakimś czasie, pokazał testy TL z wykorzystaniem tego głośnika. Tak się zastanawiam czy nie sprawdzić jak by się zachował ten głośnik w dłuższym tunelu?
                        Ale wtedy typ mojej kolumny by się musiał zmienić i na pewno by nie była modułowa bo by miała chyba z 1,4m:)
                        Co do pomiarów cały czas czekam na Pawła i jego system pomiarowy... wykopałem mikrofon na wkładce od monacora i może na nim sprawdzę co wyjdzie i czy będzie taka góra na wysokim.

Skomentuj

Porównanie mikrofonów.

lewy to panasonic, prawy to monacor. Czarny to normalnie, czerwony to przeciw faza. W obu przypadkach jak widać podziały wychodzą tak samo natomiast to co się dzieje powyżej 5-7KHz to jakieś jaja:)
                          A i niskie częstotliwości sprawdzam na farfield i wygładzanie. mic metr od kolumny na wysokości wysokiego. Czy dobrze robię? Jeśli tak to jak mierzyć?

Skomentuj

A o kalibracji mikrofonu slyszales?

Skomentuj

Plik kalibracyjny dawale, ale kalibracja?

Skomentuj

Czaruję...
                              X