Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
1,5 WAY na Tang-Band W4-655SE
Collapse
X
-
Postępy w pracach mocno spowolniły głównie ze względu na brak miejsca, w którym mógłbym wygodnie pomalować kolumny :/. W tak zwanym międzyczasie wytłumiłem skrzynie w środku matą bitumiczną i przygotowałem jeden zestaw pod malowanie. W trakcie prac okazało się, że jedna z kolumn jest węższa o 5mm w tylko jednym narożniku :?:. Trochę czasu mi zajęło wykombinowanie co z tym fantem zrobić, żeby nie budować od nowa podstawy. Skończyło się na zrobieniu formy i wypełnieniu żywicą:
Odkopałem też starą dokumentację z powstawania projektu. Widać tutaj trochę szczegółów odnośnie wykonania samych kul:
Skomentuj
-
Bardzo staranne wykonanie i oryginalny ''design''. Od dłuższego czasu zamierzam wykonać podobny projekt z głośnika TB W4-1320 zamkniętego w 2-3 litrowej kuli i woorfera STX8.1,5.200.8 zamkniętego w obudowie bandpass. Kule zamierzam zamontować na ruchomej osi umożliwiającej zmianę kierunku ustawienia głośnika. Mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów odnośnie zwrotnicy która w tym przypadku ma być ekstremalnie minimalistyczna o spadku 6dB. Dół ma być odcięty tylko obudową bandpass a góra kondensatorem. Jakie są szanse że zagra to w miarę poprawnie?Załączone pliki
Skomentuj
-
Tak dość mocno idealizowane te wykresy. Odległość głośników od siebie + wpływ obudowy + rozjechanie faz i nie będzie aż tak łatwo :). Taki projekt na pewno będzie wymagał szybkiego cięcia STX'a i chyba TG w takiej obudowie nawet nie dotrze w te okolice żeby się zgrać z band-pass'em.
U mnie powoli do przodu
Skomentuj
Skomentuj