Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lampowy preamp RIAA

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Lampowy preamp RIAA

Zaprojektowałem preamp na lampach E88CC.
    Układ RIAA pasywny, pomiędzy pierwszą lampą a kaskodą.
    Być może wtórnik katodowy (czwarta lampa) nie będzie potrzebna, to zależy od długości kabla łączącego preampa ze wzmacniaczem.
    Preamp nie będzie dla mnie, ale może sam się skuszę
    Tu zastosowałem 6N3P-EW, jest to fajna podwójna trioda, no i może nie bez znaczenia jest fakt, że kiedyś kupiłem cały karton za bezcen i coś trzeba zrobić z tymi lampami :)
    Mimo, że nadają się do zastosowań audio, są to jednak lampy wcz, czasami wymagają specjalnej troski żeby sie nie wzbudzały w paśmie ponad akustycznym.
    Wyjście na pewno nie będzie tak wyglądało jak na schemacie, obecnie jest tam tłumik ok 6dB (Low) nie wiem czy potrzebny, wyjdzie w "praniu".
    Do wyjścia preampa podłączyłem układ reverse RIAA/anty RIAA, to jest ta czerwona linia na wykresie.
    Jest na tyle prosta, że dalsze struganie układu na symulatorze już nie ma sensu, trzeba zbudować i przetestować, czy teoria w tym przypadku zgadza się z praktyką.

Obudowa.
    Zdaję sobię sprawę z tego, że mało kto ma w domu warsztat ślusarsko/stolarski i obudowy wzmacniaczy wyglądają jak wyglądają.
    Jednak nie przemawia do mnie styl pudełko po butach, na górze wywalone lampy i transformatory.
    Poniżej moja wizja obudowy do tego projektu.
    Pewnie jeszcze się zmieni, ale tylko wymiary mogą ulec zmiany, wygląd raczej nie.
    Biorąc pod uwagę zastosowanych lamp, miernik będzie raczej bajerem, elementem dekoracyjnym, niż wskaźnikiem zużycia lamp.
    E88CC to lampa "przemysłowa", gdzie producent gwarantuje niezmienność parametrów przez 10.000 godzin.
    Licząc średnio 3 godziny dziennie pracy (słuchanie muzyki), to wychodzi ponad 9 lat!
    Obudowa niedokończona jeszcze, brakuje dolnej płyty.
    Będzie frezowana z aluminium #10mm.

Jeżeli ktoś będzie chciał zobaczyć więcej szczegółów, tu jest plik w formacie 3D-pdf, dla Acrobat Readera.
    http://www.macska.delfnet.com/RIAA/RIAA.pdf
    Teraz czas na PCB i pomiary w realu.
    Last edited by tomekk_; 07.03.2015, 21:11.

Zamieszczone przez macska Zobacz posta
    Jednak nie przemawia do mnie styl pudełko po butach, na górze wywalone lampy i transformatory.
    Poniżej moja wizja obudowy do tego projektu.
    Żarzenie lamp jest atrakcją, którą wszyscy chcą uwidocznić, jak je schowasz to tylko tyle stracisz. Ewentualnieochronisz je przed uszkodzeniem mechanicznym.

Zamieszczone przez macska Zobacz posta
    Będzie frezowana z aluminium #10mm.
    jak ty nie płacisz to lecisz :)
    Nie znam sie na lampach, schemat wygląda prosto, to dobrze.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
      Żarzenie lamp jest atrakcją, którą wszyscy chcą uwidocznić, jak je schowasz to tylko tyle stracisz. Ewentualnieochronisz je przed uszkodzeniem mechanicznym.
      Jest to prawda w przypadku końcówki mocy, ale tu mowa o preampie, gdzie lampy i tak będą mieć kubki ekranujące, żeby nie zbierać śmieci z otoczenia.
      Żarzenia i tak nie będzie widać pod kubkami.
      Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
      Nie znam sie na lampach, schemat wygląda prosto, to dobrze.
      Układ ma być prosty, tak bardzo na ile jest to możliwe, ale nie prościej.

Skomentuj

Wystrzel z tym na trioda.pl i tam oczekuj na zadowalającą odpowiedź odnośnie schematu. Uwierz mi, jest tam sporo doświadczonych znawców baniek, którzy w moment przeanalizują schemat - żadna reklama; tutaj "lampiarzy" jak na lekarstwo .

Skomentuj

Zamieszczone przez Amper6 Zobacz posta
          Wystrzel z tym na trioda.pl i tam oczekuj na zadowalającą odpowiedź odnośnie schematu. Uwierz mi, jest tam sporo doświadczonych znawców baniek, którzy w moment przeanalizują schemat - żadna reklama; tutaj "lampiarzy" jak na lekarstwo .
          Dziękuję za radę, ale raczej nie skorzystam, jest kilka powodów dlaczego nie "wystrzelę".
          1. Nie potrzebuję analizę schematu, wykresy z symulatora są najlepszą analizą.
          2. Praktycznie od początku istnienia (2003r) byłem na Triodzie, zrezygnowałem 4 lata temu, nie mogąc się zgodzić na styl moderacji. Odeszło wtedy dużo osób.
          Wątek umieściłem w dziale "W trakcie budowy", ponieważ jest to układ w trakcie budowy.
          Nie było rasistowskiego napisu "Nur mit Silikon!" :flapper:

Skomentuj

Moze byc ciekawy temat. Pakuj fotki do nas, zeby kiedys sam tekst nie został.

Skomentuj

Tak jest. Rób i wrzucaj foty. Ja także mam zamiar zrobić coś na lampach. Muszę tylko skończyć swoje "projekty kolumnowe". Moim celem jest wzmacniacz "Concertino". Choć z lamp to już ze mnie zupełna noga, mam kontakt ze "stwórcą" tego wzmaka, z którym konsultuję projekt. Ale na razie to przyszłość.

Skomentuj

Próbna płytka pcb, do pomiarów, docelowa będzie z dwóch kawałków, dopasowana do obudowy.

Skomentuj

Montaż układu.
                  Próbna płytka pcb.

Montaż pierwszej warstwy.

Reszta elementów zmontowana, podstawki lamp na dystansach.

Lampy w ekranie.

Brakuje jeszcze okablowania.
                  Zasilacz na próbę zrobię na "pająku", jak testy i odsłuch wypadną pomyślnie, to będzie można sfinalizować elektrycznie i mechanicznie.

Skomentuj

Czas na pomiary.
                    Najpierw sprawdzałem miernikiem czy napięcia DC są w porządku.
                    Były minimalne różnice względem symulatora, ale to jeszcze jest w normie.
                    Ponieważ mój analizator widma (po lewej) nie pracuje jeszcze przy tak nikczemnych częstotliwościach jak 20kHz i okolice, pomiary robiłem za pomocą generatora i oscyloskopu.
                    W punktach charakterystycznych dla RIAA przebiegi były poprawne, jedynie dało się we znaki brak obudowy metalowej i kubków ekranujących, 50Hz był dobrze widoczny na oscyloskopie.
                    Zanim podłącze do gramofonu i wzmacniacza będę musiał porządnie zaekranować i przewody zasialające skrócić.
                    Nie mam ortodoksyjnego podejścia do zasilania, do żarzenia lamp zastosowałem przetwornice DC/DC step-down.
                    Transformator zasilający po wtórnej miał tylko sekcje 15V, jakbym chciał zastosować liniowy stabilizator musiałbym wytracić ponad 12W mocy, a tyle nie wytrzymałby transformator.

Skomentuj

I jakie postępy?:)

Skomentuj

Najpierw powrót do Polski, potem próba zapanowania nad zaległościami.
                        Co do układu, na schemacie znalazłem błąd, czwarta trioda (wtórnik katodowy) nie jest polaryzowany.
                        Przeoczyłem, symulator nie sygnalizował, a w realu ta czwarta trioda nie została jeszcze obsadzona przy pomiarach, nie mam pewności czy będzie potrzebna.
                        Obudowa też wymaga przeprojektowania, w takim układzie lamp, zdjęcie kubka ekranującego, wymiana lamp wymaga bezsensownego demontażu całego przedwzmacniacza.
                        Trzeba rozsunąć względem siebie lampy, wtedy wystarczy górną pokrywę zdjąć do wymiany.
                        Wiem co jest do roboty, tylko czasu trochę za mało.

Skomentuj

Czaruję...
                        X