Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2.1 STX - budżet na głośniki 600zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

filtr (odciecie), glosnosc suba i faza

carton audio sub4 byl kiedys polecany

Skomentuj

Robiłem ostatnio A-140 i działał poprawnie. http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2639634.html

Skomentuj

W sumie przy okazji zamówiłem kilka przydatnych układów... będzie co lutować
        A-112. Układ zabezpieczenia kolumn głośnikowych z uPC1237 stereo.
        A-140. Filtr aktywny do subwoofera.
        A-102. Układ miękkiego startu transformatora toroidalnego.
        A-143. Przedwzmacniacz stereo z LM1036

Trochę mnie niepokoi jakość potencjometrów i elementów w tych kitach...
        Last edited by Leniwiec_Marek; 26.03.2015, 10:15.

Skomentuj

LM jest sterowany napięciowo, więc potencjometry nie mają wielkiego znaczenia.

Skomentuj

Czołem!
            Głośniki wysokotonowe już po wymianie, nie było problemów.

Dobrze rozrysowałem zasilanie?
            Czym zasilić przedwzmacniacz, pisze, że wymaga zasilacza od 15V do 25V, czy mogę go zasilić jednym z wyjść transformatora?

Skomentuj

+V na płytce zabezpieczeń podłącz do zasilacza po stronie kondensatorów. Na trafie połącz żółty z czarnym paskiem (koszulką) z niebieski bez paska (koszulki) i to traktuj jako masę.

Sorry, trafo jest ok.
              Last edited by Jacek Zieliński; 01.04.2015, 12:14.

Skomentuj

Ok schemat zasilania juz poprawilem, wieczorem wrzuce.

Ale mam pytanie, jak obliczyć wartości elementów w zasilaczu? Tzn na ile amper ma być mostek, oraz na jakie napięcie i pojemność dobiera sie kondensatory? Czy to zależy od transformatora czy obciążenia?

Skomentuj

ten mostek ktory uzyles i tak juz jest "za mocny"
                  kondy wystarcza 2x4700uF, ale pewnie dasz 4x4700 lub 2-4x10000uF

napiecie wyzsze niz trafa w stanie jalowym. czyli jak dasz standardowe tanie 50v to bedzie OK

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    napiecie wyzsze niz trafa w stanie jalowym.
                    Napięcie wyższe niż na wyjściu mostka!
                    Akurat 50V na trafo 2x24 wystarczy.

Skomentuj

oj faktycznie o czym innym myslalem. chodzilo mi o napiecie zasilania, a nie o zmienne na wyjsciu trafa

Skomentuj

Poprawiłem, mam nadzieje że już wszystko ok...

Skomentuj

Zastanawia mnie to połączenie w toro. Nie wiem czy przypadkiem nie powinno być tak że
                          niebieski z paskiem razem z żółtym bez paska to GND (Początek i koniec uzwojenia.)
                          Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

odpali trafo i zmierzy czy jest OK
                            najwyzej pokaze mu zero

Skomentuj

Podłączyłem kocówkę na próbę i wybuchł kondensator :( ... Jak będzie lepsze światło i wgl to dam lepszą fote.

Skomentuj

Mogłeś źle podłączyć zasilanie albo odwrotnie wlutowałeś kondensator.

Skomentuj

Chyba faktycznie się tam pomyliłem... jak wyjścia z zasilacza są + T - a Ja do końcówek podłączyłem - T +, w jednej końcówce strzelił kondensator a w drugiej spalił się scalak... Mam jeszcze mostek do suba, to jutro zmierzę multimetrem wyjście zasilacza, a potem podłączę tak jak trzeba i zobaczymy czy zastartuje czy znowu będą strzelać :P

Skomentuj

W końcu coś mi się udało. Faktycznie popaliłem końcówki do stereo, bo podłączyłem odwrotnie zasilanie. Z mostkiem męczyłem się 2 dni, niby wszystko dobrze podpięte a nie chciał działać, w końcu okazało się, że trzeba było wstawić zworki tam gdzie są piny oznaczone stand by i mute, myślałem że wstawienie tych zwrotek załącza te funkcje a jest na odwrót :razz:. Bardzo się cieszę że coś mi się w końcu udało. Co do sekcji stereo to może jednak kupię kita avt na lm3886, bo zasilanie pasuje a jakość powinna być ciut lepsza.

Filmik nędznej jakości z pierwszego tchnienia wzmacniacza... ale mnie cieszy. :biggrin:
                                    http://www.gg.pl/dysk/c1S0zO3780yicl...1-22-06-36.mp4
                                    Last edited by Leniwiec_Marek; 11.09.2015, 21:58.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X