W sumie przy okazji zamówiłem kilka przydatnych układów... będzie co lutować
A-112. Układ zabezpieczenia kolumn głośnikowych z uPC1237 stereo.
A-140. Filtr aktywny do subwoofera.
A-102. Układ miękkiego startu transformatora toroidalnego.
A-143. Przedwzmacniacz stereo z LM1036
Trochę mnie niepokoi jakość potencjometrów i elementów w tych kitach...
Czołem!
Głośniki wysokotonowe już po wymianie, nie było problemów.
Dobrze rozrysowałem zasilanie?
Czym zasilić przedwzmacniacz, pisze, że wymaga zasilacza od 15V do 25V, czy mogę go zasilić jednym z wyjść transformatora?
+V na płytce zabezpieczeń podłącz do zasilacza po stronie kondensatorów. Na trafie połącz żółty z czarnym paskiem (koszulką) z niebieski bez paska (koszulki) i to traktuj jako masę.
Ok schemat zasilania juz poprawilem, wieczorem wrzuce.
Ale mam pytanie, jak obliczyć wartości elementów w zasilaczu? Tzn na ile amper ma być mostek, oraz na jakie napięcie i pojemność dobiera sie kondensatory? Czy to zależy od transformatora czy obciążenia?
Zastanawia mnie to połączenie w toro. Nie wiem czy przypadkiem nie powinno być tak że
niebieski z paskiem razem z żółtym bez paska to GND (Początek i koniec uzwojenia.)
Chyba faktycznie się tam pomyliłem... jak wyjścia z zasilacza są + T - a Ja do końcówek podłączyłem - T +, w jednej końcówce strzelił kondensator a w drugiej spalił się scalak... Mam jeszcze mostek do suba, to jutro zmierzę multimetrem wyjście zasilacza, a potem podłączę tak jak trzeba i zobaczymy czy zastartuje czy znowu będą strzelać :P
W końcu coś mi się udało. Faktycznie popaliłem końcówki do stereo, bo podłączyłem odwrotnie zasilanie. Z mostkiem męczyłem się 2 dni, niby wszystko dobrze podpięte a nie chciał działać, w końcu okazało się, że trzeba było wstawić zworki tam gdzie są piny oznaczone stand by i mute, myślałem że wstawienie tych zwrotek załącza te funkcje a jest na odwrót :razz:. Bardzo się cieszę że coś mi się w końcu udało. Co do sekcji stereo to może jednak kupię kita avt na lm3886, bo zasilanie pasuje a jakość powinna być ciut lepsza.
Skomentuj