Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Regulacja barwy dla PGA2310

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Regulacja barwy dla PGA2310

Witam.
    Od dawna poszukiwałem układu godnego regulatora barwy tonu dla PGA2310 , przeglądając fora polecano układy TDA (słyszałem je ale do PGA ? to nie to !) więc zmontowałem dziś na szybko układ z http://sound.westhost.com/project97.htm w desperacji że nic godnego nie znajde , na zwykłych potencjomentrach . Układ ruszył z pierwszego odpalenia .Ale to jeszcze nie to ponieważ nie ma możliwości regulacji z poziomu uC :( .
    Przypomniało mi się że w szufladzie leżą układy Dallasa DS1267 ( potencjometry 100k) .
    Na szybko zmontowany na PCB uniwersalnej . - Strzał w 10 ! :)
    W 3 godzinki zaprojktowałem PCB dla 6 kanałów + filtr do subwoofera (20Hz - 120Hz) również na tych potencjometrach . Dziś było 1 odpalenie 1 kanału i fitru subwoofera .
    Rewelacja gdyby ktoś szukał podobnego rozwiązania - Polecam !
    Fotki z początku lutowania PCB 2 stronnego .
    Udało się zmieścić 6 kanałow + filtr do subwoofera + regulacja fazy 0 -180 na DS1267 8 przekaźników .
    Teraz czekam na reszte opampów i elementów do zamknięcia projektu .
    Schematu jako takoego nie mam do tej płytki (Na żywca leciałem z projektem :) )
    załączam "poglądowy" tylko wartości elementów pasywnych są dobrane z strony sound westhost.
    Regulacja jest w 255 krokach , co daje krok ok 0.1db :)
    Oraz schemat filtru do subwoofera .
    Dodatkowo umieściłem na PCB wykrywanie poziomu na wejściu 6 kanałów .Aby za pomocą uC wyłączyć wzmacniacz po np 15min braku sygnału .
    Całością będe sterował za pomocą pilota oraz ethernetu .
    Sam projekt zaczoł się jak w łapki wpadł mi azur 540r uszkodzony .Udało się zmieścić 2 kanały stereo klon jeff rowland oraz 4 dodatkowo kanał na LM3886 oraz mase zabezpieczeń nad PCB z nimi (wykrywanie clip na wyjściu ,rezystancja obciążenie ,pomiar mocu na wyjściu ).W miejsce dawnego modułu tunera FM umieściłem moduł z ethernetem , oraz gniazdo RCA do korekcji akustyki pomieszczenia na DSP (na który czekam z Analog devices ) pomiar za pomocą kapsułki mikrofonowej .
    Pomiar temperatury w 8 miejscach , (2 trafa , radiator z obu stron,mostków prostowniczych , radiatorów zasilaczy pomocniczych )
    Czekał na to 8 miesięcy aż znalazłem czas w tym tyg aby mu wykonać nowe bebechy .
    Aplikacja na androida już jest ,na PC prawie w ukończeniu do sterowania .

Od dawna poszukiwałem przedwzmacniacza z regulacją barwy tonu o parametrach godnych PGA2310 , z regulacją nie na potencjometrach zwykłych lecz przez uC .Zastosowanie np TDA7318 do PGA mija się z celem on poporstu degraduje dźwięk , do tego nie potrzebuje selektora wejść w nim czy regulacji głośności (to już mam).
    Z układami dallasa w tym projekcie przypomniałem sobie o nich przypadkiem ,miały być zastosowane w zasilacz do regulacji napięcia i prądu ale potem brak czasu nastąpił i przeleżały w szufladzie chyba z 3 lata.
    Są na tyle tanie (zakup chyba 3.30zł szt.) ,bardzo łatwo steruje się nimi że naprawdę są godne polecenia . Dzis zaczne projekt PCB korektora (ale tylko stereo z braku już miejsca w obudowie ) 30 pasmowego na nich który poleci nad tą płytke w Azur .

To zwykla regualcja barwy w dodatku na bardzo duzych impedancjach dlatego mimo zastosowania niskoszumnego opampa szumi dosc znacznie. Jest to uklad odwracajacy dlatego wymaga kolejnego stopnia odwracajacego faze sygnalu. Wejsciowy uklad ma dwukrotne wzmocnienie wiec zamieszczone charakterystyki nie sa prawidlowe, bo pokazuja jakoby wzmocnienie wynosilo 0dB. Regulacja glosnosci musi znajdowac sie przed regulacja barwy i jesli jest to aktywny uklad na scalaku PGA to nie bedzie konieczny stopien wejsciowy na NE. Nalezy jeszcze odseparowac skladowa stala, uklad nie ma zadnych kondensatorow sprzegajacych.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Nie pokazales kompletnego ukladu, mam nadzieje, ze PGA zastosowales na wejsciach.

Skomentuj

PGA jest na wyjściu regulacji barwy dźwięku , nie zauważyłem jak to określiłeś "dość znacznego szumienia" . A całość po testach i przejściu na PCB docelowe spisuję się idealnie .
      Jako że i tak pracuję w domu przy PC po kilka/kilkanaście godzin , to obsługę całości ułatwia SOFT na PC do sterowania całością przez Ethernet .

Skomentuj

Zamieszczone przez gothye Zobacz posta
        PGA jest na wyjściu regulacji barwy dźwięku
        To dyskwalifikacja!! Podlacz cobie CD pusc glosno nagrana plyte. Na wejsciu barwy bedzie sygnal +-3V ktory po podbiciu w barwie 3-4 krotnym siegnie ponad +-10V, dojdzie do przesterowania i znieksztalcenia sygnalu. Dlatego regulacje barwy zawsze umieszcza sie za potenjometrem glosnosci.

Zamieszczone przez gothye Zobacz posta
        nie zauważyłem jak to określiłeś "dość znacznego szumienia"
        Mierzyles kiedykolwiek szumy czy tylko sluchales?

Skomentuj

Jak w prosty sposób i bez specjalnego sprzętu można by było zmierzyć szumy?

Skomentuj

Mam opracowane takie urzadzenie jest proste w budowie az dziwne, ze nikt nigdzie wczesniej go nie stworzyl. W niedalekiej przyszlosci opublikuje uklad.

Skomentuj

irek
              W swoim urzadzeniu do badania szumow dawales opampy z niska impedancja w NFB czy laczyles male tranzystorki rownolegle - jesli mozna ?

gothye
              Mozesz tez sprobowac zrobic barwe tak jak ja z jendym op-ampem i cala regulacja w sprzezeniu zwrotnym, sa plusy i minusy takiego rozwiazania ale ukladzina jest mega prosta.
              Last edited by borys; 27.06.2015, 09:13.
              i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
              https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                W swoim urzadzeniu do badania szumow dawales opampy z niska impedancja w NFB czy laczyles male tranzystorki rownolegle - jesli mozna ?
                I jedno i drugie. To typowy uklad z roznicowka wieloparowa na wejsciu i opampem na wyjsciu. Wzmocnienie 100x i dalej kolejne stopnie ze wzmocnieniem po 10razy zeby uzyskac przelaczanie zakresow. Uklad jest zasugerowany w aplikacji superniskoszumnych MAT-ow czy SSM-ow, nie pamietam dokladnie. Zreszta w AVT sama wejsciowka tez byla opisywana, tylko tam nikt nie mierzyl szumow wiec podeszli do tematu czysto teoretycznie.

Skomentuj

Czaruję...
                X