Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dwudrozne monitory TL na Beyma i Wavecore. Inspiracja PMC TB2.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dwudrozne monitory TL na Beyma i Wavecore. Inspiracja PMC TB2.

Szczerze piszac, od dawna mialem ochote na zrobienie totalnie klasycznych, prostych monitorow. PMC TB2 podobaly mi sie nie tylko z uwagi na TL ale glownie z powodu prostej bryly o ladnych, klasycznych proporcjach. Chcac zblizyc sie na ile to mozliwe do oryginalu, jako midbasu uzylem Beymy 6p30/p, ktorej parametry T-S sa bardzo zblizone do Vify stosowanej przez PMC. Co prawda membrana jest polipropylenowa, a nie papierowa, jednak mialem okazje posluchac midbasow Vify i ich brzmienie bylo zaskakujaco podobne. Na gorze zupelnie inny glosnik. Duza kopulka Wavecore TW030WA10, umozliwiajaca dosc niskie ciecie, oraz wyrownana charakterystyke czestotliwosci.

Obudowa ma wymiary dokladnie te same co oryginal, czyli 200x400x300mm, wykonana z 18mm ( a moze 19mm? nie pamietam ) MDF. Choc znam wyglad tunelu w oryginale, to postanowilem go lekko zmodyfikowac. Wew sciany okleilem matami polimerowymi APP. Formatki obudowy skladane na 45 stopni za pomoca kleju bialego. Wytlumienie to gabka na sciankach bocznych oraz reszta widoczna na zdjeciach. Fornir palisander modyfikowany, klejony na prasie, wykonczony trzema warstwami Osmo 3032. Kolumny stoja na regulowanych kolcach. Terminal wykonalem z 10mm sklejki, lakierowanej na czarno. Przyznam, ze nie chcialo mi sie wycinac za pomoca szablony terminali prostokatnych, wiec poszedlem na latwizne. Bylem tez ciekawy efektu koncowego. Terminale sa spore, poniewaz od ich wewnetrznej strony beda przyklejone elementy zwrotnicy. Glosniki i terminale sa przykrecone na czarne imbusy z nakretkami pazurkowymi.
    Stan na dzis do skonczenia, to dociecie gabki maskujacej na wyjscie tunelu, oraz dopracowanie zwrotnicy. W tej chwili gram na zwrotnicy szeregowej, czyli innej niz w oryginale. Prownuje do takiej samej rownoleglej, ale duzej roznicy nie slychac, narazie maly plus na korzysc szeregowki na srednicy. Co zostanie finalnie jeszcze nie zdecydowalem.

Beda pomiary zwrotnicy i odpowiedzi tunelu ( szczerze mowiac jeszcze pomiaru tunelu nie robilem ).

Kilka fotek z budowy:

Został Ci palisander po stxach 400 :)?
    Ładnie złożona budka, pomiary by się przydały :) Jak to gra ?
    Terminale choć spełniają dwojaką rolę są brzydkie jak dla mnie ale kto ogląda kolumny z tyłu :)
    Tych mat APP nie trzeba grzać ?
    Last edited by Rfck; 29.08.2015, 16:41.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
      Został Ci palisander po stxach 400 ?
      Kupilem o jeden lisc za duzo :)

Ładnie złożona budka, pomiary by się przydały Jak to gra ?
      Aktualnie gram na takiej szeregowce :

Gra to raczej spokojnie, bez fajerwerkow. Srednie lekko schowane, nie sa bardzo rozdzielcze, raczej zachowuja charakter tanszych glosnikow polipropylenowych. Bas wiele zalezy od ustawienia kolumn w pokoju, strojenie w okolicach 50hz, ale chyba jeszcze doloze gabke za glosnikiem, trzeba zrobic pomiar portu. Generalnie nie zapedza sie w niskiej regiony, raczej jest plytki, z naprawde duza wytrzymaloscia mocowa. O brak kickbasu nie mozna ich w zaden sposob winic. Wysokie tony. Tutaj spodziewalem sie wiecej... Ten Wavecor jak dla mnie jest nieco za spokojny. Lubie wypelnienie i blask na gorze pasma, tutaj tego nie ma. Wg mnie ta kopulka jest po prostu za duza i nie odtwarza tak dzwiecznie krancow pasma wysokotonowego jak np. mniejsze kopulki pierscieniowe. Drugi raz wybralbym inny tweeter.

Terminale choć spełniają dwojaką rolę są brzydkie jak dla mnie ale kto ogląda kolumny z tyłu
      Tez mi sie nie widza specjalnie.

Tych mat APP nie trzeba grzać ?
      Grzalem suszarka do wlosow, klejone tylko na klej z maty.
      Last edited by Pogromca mitow; 29.08.2015, 17:07.

Skomentuj

Zwrotka wygląda nieźle.
        Co do samego tunelu nie uważasz że równie dobrze zagrałoby w BR ? Robiłeś porównanie ?

Skomentuj

Co do samego tunelu nie uważasz że równie dobrze zagrałoby w BR ? Robiłeś porównanie ?
          Nie robilem. BR dla glosnika z dobrocia 0.6 to raczej niebardzo.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
            Aktualnie gram na takiej szeregowce :
            Próbowałeś kompensować pik impedancji wysokiego, żeby pozbyć się tego fuckupu na 700Hz ?

Skomentuj

BR dla glosnika z dobrocia 0.6
              Nie sprawdzałem parametrów :blushing:

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
              Próbowałeś kompensować pik impedancji wysokiego, żeby pozbyć się tego fuckupu na 700Hz ?
              Hmm chyba troche miesza w paśmie woofera..

Skomentuj

Narazie nie walczylem z tym, ale spokojnie, testuje rozne rzeczy i sprawdzam co slysze, a czego nie :)

Skomentuj

Chodziło mi o fakt tego czy to sprawdziłeś i na ile taka pułapka wpływała na dźwięk
                  Sam mam tego wavecora w domu, ale w jakoś się nie potrafię zabrać za paczki.

Skomentuj

Nie robilem. BR dla glosnika z dobrocia 0.6 to raczej niebardzo.
                    Czy Ty kiedyś nie mówiłeś że taka duża dobroć to niedobrze do TLki ?:)

Skomentuj

Chodziło mi o fakt tego czy to sprawdziłeś i na ile taka pułapka wpływała na dźwięk
                      Sam mam tego wavecora w domu, ale w jakoś się nie potrafię zabrać za paczki.
                      Zeby to skompensowac w tej zwrotnicy, trzeba zalozyc LRC tylko problem w tym, ze cewka takiego filtra bedzie miala okolo 3mH. Jak dla mnie niepotrzebna komplikacja i koszty, bo poki co zysku w dzwieku nie slychac.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Czy Ty kiedyś nie mówiłeś że taka duża dobroć to niedobrze do TLki ?
                      No nie przepadam za taka dobrocia w TL, ale trzeba sobie jakos radzic :) Takie glosniki potrzebuja po prostu wiekszych pojemnosci, a w monitorze trzeba sie napocic zeby wyciagnac dobry balans brzmienia. Kluczowe jest ustawienie glosnikow w pokoju.

Skomentuj

Może i 3mH, ale może mieć sporą rezystancje, więc będzie tanio.
                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

No nie przepadam za taka dobrocia w TL, ale trzeba sobie jakos radzic Takie glosniki potrzebuja po prostu wiekszych pojemnosci, a w monitorze trzeba sie napocic zeby wyciagnac dobry balans brzmienia. Kluczowe jest ustawienie glosnikow w pokoju.
                          No właśnie, bo kiedyś testowo robiłem na Tesli z dobrocią 0.65 w dużej budzie to było całkiem nieźle.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                            Może i 3mH, ale może mieć sporą rezystancje, więc będzie tanio.
                            To tez fakt

Skomentuj

Drugi raz wybralbym inny tweeter.
                              To trzeba było brać 07 :)

bo poki co zysku w dzwieku nie slychac.
                              No u mnie bez wycięcia tego piku to lipa była .

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                No u mnie bez wycięcia tego piku to lipa była .
                                Mecze mecze i zadnych zmian nie slysze ;/ Moze po prostu u mnie ten pik jest na tyle nisko, ze nie wplywa na ogolne brzmienie. Na jakim materiale slyszales problemy i czym sie one objawialy?

Skomentuj

Nie na temat...

Na jakim materiale slyszales problemy i czym sie one objawialy?
                                  Bardzo trafne pytanie i żadko zadawane :)

Skomentuj

Czaruję...
                                  X