Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3D Dayton RS-225, TB W4-1320 sif + Morel Cat 298.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

3D Dayton RS-225, TB W4-1320 sif + Morel Cat 298.

Moje pierwsze 3D. Niestety jeszcze nie zdecydowałem się co wziąć na "górę", ale budki są "na wykończeniu"

Dayton RS-225 - bo czarny i tani... Z czasem może wymienię na inny model. Są na jego temat rozbieżne opiinie, więc sam ocenię.
    TB W4 1320 sif , - stosunkowo dobre opinie, no i uległem namowom pewnej osoby...
    Pozostaje wysokotonówka ( Fi 104). W zakresie cenowym max 250zl jest:
    - Morel CAT 298 - ponoć dobry w realizacji przestrzeni i cieply, polecany
    - SB 29RDC-004 - ponoć dobry, ma ładną barwę, niektorzy piszą że killer
    - Scanspeak HDS - dobre opinie na Internecie
    - SEAS GB DXT H1499 - również dobry, ma dobre opinie

Niestety żadnego z nich nie słyszałem i stąd jeszcze się zastanawiam
    Last edited by lklukasz; 27.10.2015, 12:23.

Dodatkowe szczegóły obudowy:
    MDF 22mm (biały),dzieki temu na froncie połozyłem czarny lakier akrylowy w spray-u.
    Wyszło tak sobie, spróbuje jeszcze na tym popracować , w ostateczności pójdzie na front fornir.
    Fornir dąb czarno-bialy. I na niego lakier akrylowy ( prawie bezzapachowy) bezbarwny z połyskiem .
    Ponieważ ograniczyła mnie wysokość kolumn ( nie mogą być wyższe niż 94 cm) więc na froncie jest 90/24 cm.
    głębokość 34 cm.
    W środku 2 wzmocnienia oraz komora dla średniaka i wysokotonowca o pojemności 7 litrów.
    Tak więc dla niskotonowca pozostało jakies 42 litry netto.

Skomentuj

A zdjęcie tego akrylu to na mokro, czy już po wyschnięciu?
      Mi się na ostatnim AS podobały dwa wysokotonowce: HDS i nowa Vifa http://loudspeakershop.eu/glosnik-vi...04-p-2383.html z niedrogich. HDS troszkę ostrzejszy, vifa łagodniejsza ale też dużo ma do przekazania. Szczerze to bym chętnie wymienił na nie swoje ushery 9950.

Skomentuj

SB29 stawiam minimalnie wyzej niz HDS TW. Ale to sa dosc analityczne glosniki. Moze byc problem ze zgraniem z TB1320.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
          A zdjęcie tego akrylu to na mokro, czy już po wyschnięciu?
          Mi się na ostatnim AS podobały dwa wysokotonowce: HDS i nowa Vifa http://loudspeakershop.eu/glosnik-vi...04-p-2383.html z niedrogich. HDS troszkę ostrzejszy, vifa łagodniejsza ale też dużo ma do przekazania. Szczerze to bym chętnie wymienił na nie swoje ushery 9950.
          Zdjęcia na sucho, jak kolumny dopieszcze to dam lepsze zdjęcia.
          Nowa Vifa tez moze być jeśli jest taka dobra, no i cena widze atrakcyjna. Troche się boje że ta niska cena to i niska jakość.
          Last edited by wiesiek9990; 04.09.2015, 16:41.

Skomentuj

W miedzyczasie zrobilem pierwsze pomiary.
            Planowany podział 250 Hz i ok. 2kHz.

Skomentuj

Dodatkowo male porównanie symulacji i pomiarów dla RS-225 (producenta dostarcza pomiary w niesk. odgrodzie). Symulacja zrobiona w blenderze.
              W ramach symulacji uwzględniona jest dyfrakcja obudowy ( bez wpływu BR). A takze wpływ symulowany jest wpływ strojenia B-R.

Kolorami:
              czarny - wynik pomiarów w SW - połaczone pomiary OA i NF w blenderze
              czerwony - symulacja z uwzględnieniem dyfrakcji
              niebieski - symulacja z uwzgl dyfrakcji i obudowy strojonej na 30Hz
              zielony - symulacja z uwzgl dyfrakcji i obudowy strojonej na 35Hz

Skomentuj

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
                Planowany podział 250 Hz i ok. 2kHz.
                Od dołu spokojnie możesz zrobić 400-600Hz .
                Dayton daje radę na niskiej iśrednicy no i ten zakres z 8 calowego głośnika brzmi zdecydowanie realistyczniej .
                Nie ma sensu niepotrzebnie żyłować małego średnika .

Ja bym dał do tego jakiś mały wysoki np . neo wersje 29RDC od SB .
                Można zbliżyć centra i podnieść podział .

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                  Od dołu spokojnie możesz zrobić 400-600Hz .
                  Dayton daje radę na niskiej iśrednicy no i ten zakres z 8 calowego głośnika brzmi zdecydowanie realistyczniej .
                  Nie ma sensu niepotrzebnie żyłować małego średnika .
                  Tutaj Raven chyba już testował inne opcje no i inne projekty na RS225 też dzielą niskotonowca na poziomie 250Hz.

http://www.rjbaudio.com/Daedalus/daedalus.html
                  http://speakerdesignworks.com/Finalists_4.html

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                  Ja bym dał do tego jakiś mały wysoki np . neo wersje 29RDC od SB .
                  Można zbliżyć centra i podnieść podział .
                  W takim razie decyzja już podjąłem biore killera - czyli będzie 29RDC od SB.
                  Last edited by wiesiek9990; 05.09.2015, 19:43.

Skomentuj

Kolejne zdjęcia ... przód lakierowany Fly Color, acryl base - czarny polysk. Reszta fornir dąb czarno-biały.
                    Nie jest źle jak na spray, ale nie jest idealnie.
                    Ponadto mówią że wyszły czarne "grzmoty" :( ? :o
                    Last edited by wiesiek9990; 10.09.2015, 21:40.

Skomentuj

Miło patrzeć, że ktoś jeszcze używa SpeakerWorkshop. Wygląda też, że wiesz jak sobie z nim radzić. Gratuluję.

Skomentuj

Wielu używa :)

Skomentuj

Praca idzie powoli do przodu.
                          Nastąpiła mała zmiana planów.
                          Zmieniłem kolor przedniej scianki przez położenie forniru w kolorze orzecha.
                          Druga rzecz to po cwiczeniach z SB29, pożegnałem się z nim i teraz jest Morel CAT298.

Morel chyba już zostanie. Zrobiona na szybko zwrotka z morelem daje już dobre efekty, z SB coś nie bardzo grał TB 1320.
                          Bas z Daytona nie jest zbyt wybitny, ale jest. Myślę że przyczyna lezy w duzym group delay, trochę je zmniejszyłem strojeniem na 32Hz.
                          WinISD w zasadzie podpowiada obudowę closed dla Daytona, co chyba oznacza że Dayton to nie jest typowy głosnik do BR.
                          Jeśli chodzi o TB sądze, że jest OK na średnicy. Ale uwaga - poza stojącym obok zestawem FW168+TW030 niewiele się jeszcze słyszało.
                          Last edited by wiesiek9990; 24.09.2015, 18:55.

Skomentuj

Ładnie prace idą, tylko co ty tam obok trzymasz w tej butli.

Swoją drogą cieszą takie tematy bo widać że jak się chce to się to zrobi

Skomentuj

Tak zwróciłem uwagę i zauważyłem, że przetworniki z czary mary "korektor fazy", nie nadają się na obudowę zamkniętą. Będą straty w ciśnieniu wewnątrz obudowy:)

Skomentuj

I pierdzenie.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                                  Tak zwróciłem uwagę i zauważyłem, że przetworniki z czary mary "korektor fazy", nie nadają się na obudowę zamkniętą. Będą straty w ciśnieniu wewnątrz obudowy:)
                                  To by oznaczało, że glosniki z korektorem nie powinny być montowane do zamknietej ?
                                  Chyba zależy od konstrukcji głosnika - może przez szczelinę miedzy korektorem fazy a membraną głośnika powietrze z kolumny nie wylatuje ?:unsure:

Skomentuj

Basu nie było ale, po pomiarach całego zestawu dużo się wyjaśniło - duża dziura między 200 a 300 Hz, ale też nadmiar średniaka.
                                    Po ściszeniu średniaka i przesunięciu podziału na ok 370 Hz jest już dużo lepiej ( z basem)
                                    Czekam na brak wiatru na działce i cisze zeby zrobic kolejne pomiary. Pomiary teraz robię z ok 2m, w sumie z takich odległosci sie słucha...

Skomentuj

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
                                      Chyba zależy od konstrukcji głosnika - może przez szczelinę miedzy korektorem fazy a membraną głośnika powietrze z kolumny nie wylatuje ?
                                      Miedzy korektorem fazy a sama cewka wydostaje sie powietrze do otoczenia, ktore powino zostac w srodku i brac udzial w kompresji i dekompresji powietrza, czyli tworzeniu cisnienia akustycznego wewnatrz obudowy.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Proces nalezy powiazac do termodynamiki i jak sie nie myle do przemiany izotermicznej, gdzie temperatura jest zalozona jako stala. Gdy dochodzi do wymiany powietrza obudowy z otoczeniem temperatura staje sie zmienna + wspomniane straty cisnienia.

Skomentuj

Prace chyba na ukończeniu...
                                        Mogę powiedzieć tyle że baaaaaaardzo dużo zalezy od zwrotnicy. Pierwsze próbne zwrotnice nie dawały oczekiwanego efektu - brakowało basu, za mało srednich, albo wysokich itp.
                                        Na pomoc przyszedł BoxSim i jego automat do optymalizacji zwrotnicy. Efekty są zaskakująco dobre. Obecnie kolumny mają wszystko , bas jest nawet bez korekcji na wzmacniaczu. Srednica dobra , wysokie tez.
                                        Boxsim wymaga jednak prawidłowego podania wszystkich wymiarów kolumny, i połozenia głośników. Pomiary do boxsima powinny być importowane z fazą nieposzarpaną - minimalnofazowe.
                                        Dopóki głosniki nie były zestrojone to bas był słaby taki jakiś "mdły". Sadziłem że moze zagłuszają średnie. ściszenie średnich niewiele dawało na basie. Ale po trafieniu w fazę zrobiło się całkiem, całkiem :).
                                        Trochę byłem zdziwiony że Seas i Dayton u Ravena grały tak samo. Chociaż Seas ma parametry do basu w BR lepsze no i dodatkowo otrzymałem opinie że Seasowi nie można zarzucić że w basie jest słaby ( Seas L22 4RNXP).

Skomentuj

Czaruję...
                                        X