Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolejne [Kolumny 2,5 drożne] na podstawie projektu STX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Matador ma racje. Oś Y w tym wykresie jest wyskalowana w dBSPL (sound pressure level). Jest to poziom ciśnienia akustycznego, czyli stosunek poziomu ciśnienia mierzonego do ciśnienia odniesienia, które wynosi P0=2*10^(-5) Pa.

Jako że stosunek ciśnienia akustycznego w decybelach jest równy stosunkowi intensywności dźwięku, to można przyjąć że różnica w 3dB to dwukrotna zmiana intensywności dźwięku,ale w stosunku do odniesienia. Żeby się dowiedzieć jaka jest różnica w "słyszalnosći" trzeba by uwzględnić krzywe ludzkiego ucha, które z kolei zależą od głośności dźwięku, tj przy różnych głośnościach bedą różne wrażenia.

Źródła:
    http://www.sengpielaudio.com/calculator-soundlevel.htm
    https://en.wikipedia.org/wiki/Equal-loudness_contour

update z budowy:
    kolumny sklejone, otwory powycinane

trochę ciasno będzie miał głośnik w obudowie

zobaczymy jak bedzie to grało :biggrin:
    Last edited by peres; 27.12.2015, 18:24.

Skomentuj

w ostatnich dniach przed nowym rokiem zrobiłem jeszcze parę rzeczy.
      powycinałem otwory pod głośniki

zrobiłem podfrezowania

powycinałem pierścienie pod głośniki

tutaj komplet do dalszej budowy :)

kończyć kolumny będe dopiero po sesji, czyli dopiero w marcu.

Panowie proszę jeszcze raz, mógłby ktoś zerknąć na zwrotnice czy rozmieszczenie elementów jest w porządku?

Skomentuj

Jeden Pad L3 nie ma przyłącza na schemacie PCB.

Skomentuj

Wiem, pady cewek nie sa sztywne, nie chciało mi się zmieniać symbolu. Będzie troche niżej. Mi chodzi głównie o rozmieszczenie elementów i prowadzenie ścieżek. Bo wiem ze np we wzmacniaczu prowadzenie ścieżek jest ważne i jak się nie zna to można narobić pętle masy itd. Ale widziałem, ze niektórzy przecinają ścieżki nożykiem, i są takie prostokąty, takze to pewnie nie jest ważne. A o rozmieszczenie cewek i innych elementów względem cewek nie jestem pewien.

Skomentuj

Może zrób to estetycznie na kawałku sklejki? Jak coś namieszasz lub będziesz chciał zmienić zrobisz w 15 min od nowa. U tu będziesz projektował pcb od nowa? Utopia.

Skomentuj

Tutaj raczej ważniejsza jest grubość połączeń i rozmieszczenie samych elementów. Staraj się zrobić jak najkrótsze połączenie wzmacniacz->głośniki niskotonowe tam płyną największe prądy. Bo w twoim przypadku minus sygnału leci przez całą płytkę do 2 niskotonowych. Druga sprawa to starałbym się robić płytkę bardziej kwadratową- zwiększy to sztywność laminatu. Nie wiem jak z rozmieszczeniem bo to w sumie zależy od samych elementów i ich gabarytów. Jeżeli chodzi o "prostokąty" na laminacie to nie koniecznie muszą one być wykonywane nożykiem. Ja sobie ostatnio tak zaprojektowałem zwrotnice:

Z racji że w bazie eagla nie było takich elementów jakie potrzebowałem, zrobiłem zrobiłem projekt bez dodawania schematu. Zwróć uwagę na małe punkty koło cewek- służyły mi do nawiercania dziurek pod trytytki mocujące cewki. Polecam rozwiązanie, jeżeli w taki sposób zamierzasz je mocować.

Skomentuj

Czaruję...
              X