Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wychył głośnika a maskownica

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wychył głośnika a maskownica

Witam serdecznie,
    jestem w trakcie budowy suba na głośniku 18 calowym od STX W.46.1300.8.MC
    Przez to, ze wielokrotnie zmieniałem projekt w efekcie zostało mi mniej zapasu na froncie niż planowałem. Mój błąd. Mam pytanie ile i czy głośnik wychyla się za ramkę ? czy mogę założyć maskownicę w odległości 15mm od zawieszenia ? Dzwoniłem do producenta, powiedział, że podany na stronie Xmax jest p-p i wynosi 3cm. Z góry dziękuję za pomoc :) Skrzynka wygląda tak:

Xmax głośnika masz 22mm:biggrin: wiedz raczej będziesz miał problem
    Last edited by andiandi2103; 01.03.2016, 15:10.

Skomentuj

Skąd masz tą informację, że 22mm? Producent pisze że 3cm w obie strony pytanie od którego miejsca to się mierzy ..

Skomentuj

Od położenia neutralnego membrany, czyli masz 11mm w jedną stronę i 11mm w drugą stronę, czyli łącznie 22mm(peak-peak)
        Last edited by Ven0n; 02.03.2016, 00:26.
        Wiecznie narzekam:glare:
        -Pieniądze szczęścia nie dają
        -Kompromisy tym bardziej

Skomentuj

no to cewka jest cofnięta więcej niż 11m czyli teoretycznie wedlug tej teorii (też tak uważam jak ty, że to tak trzeba interpretować) mogę założyć kratę w odległości 1,5cm od kołnierza

Skomentuj

Nie rozumiem pojęcia "cewka jest cofnięta"
            http://diyaudio.pl/content.php/58
            Jest po prostu wyśrodkowana względem nadbiegunnika. :)
            Wiecznie narzekam:glare:
            -Pieniądze szczęścia nie dają
            -Kompromisy tym bardziej

Skomentuj

Zamieszczone przez Scooon Zobacz posta
              czy mogę założyć maskownicę w odległości 15mm od zawieszenia ? Dzwoniłem do producenta, powiedział, że podany na stronie Xmax jest p-p i wynosi 3cm.
              Nie możesz. Załóż maskownicę minimum 17mm od górnego zawieszenia. Zakładając, że producent podał Xmax p-p dla częstotliwości rezonansowej przetwornika, wygrzanego, zmierzonego w powietrzu i przy zasileniu go nominalną mocą elektryczną.

Skomentuj

dziękuję czyli zostało mi jedno w miare estetyczne wyjscie: okrągła maskownica

Skomentuj

Możesz też spróbować zrobić z listewek prostokątną ramkę, na którą założysz maskownicę. Coś jak w standardowych kolumnach audio.

Skomentuj

Czaruję...
                  X