Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

GTC 15/40/1 + T.10.200.8.ALX - podejście pierwsze

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wg mnie potrzebna będzie cewka jakieś 2mH, w moim podobnym do Twojego projekcie jest 1.6mH i jest troche za duzo średnicy..Prawdopodobnie tu będzie tak samo.
    http://diyaudio.pl/showthread.php/27...t-10-200-8-alx

Skomentuj

Zgadza się, dałem dla testu 1,8mH (dwie cewki ok 900u w szeregu) i poprawa jest kolosalna.
      Chyba tak zostanie na razie(tylko, że z jedną porządną cewką :) ), ale jeszcze muszę trochę przyciszyć górę
      i posłuchać.

Czy kondensator równoległy z cewką na niskim musi być jakiś lepszy ?

mg

Skomentuj

Tak sobie oglądam te moje wykresy i zastanawiam się dlaczego mam takie piki na 700-1200Hz i doszedłem do wniosku, że to rezonanse BR.

Czy można je jakoś wyciszyć, czy ma na to wpływ wytłumienie obudowy, bo teraz obudowa jest pusta?
        Jak widać u mnie te rezonanse są głośniejsze niż podstawowy przedział tunelu. (ok 55 Hz )

mg

Skomentuj

Primo, jakiś słaby/niepoprawny ten pomiar portu.
          od 650Hz do 850Hz to nei jest rezonans portu, jest za szeroki, ale może się tam znajdować.
          Nie można wyciszyć rezonansów portu, wytłumienie obudowy ma mały wpływ na te roznanse. Zresztą sam sprawdź.
          Ja stawiam, że wytłumienie obudowy pomoże, bo to nie są rezonanse portu.
          Przykłady pomiarów portu z odległości 1cm od niego.
          Last edited by El_liero; 14.04.2016, 17:02.

Skomentuj

No i nadeszła ta chwila, skończone kolumienki stoją na szafce :-) Co prawda jeszcze wprowadzam drobne zmiany w zwrotnicy, ale jest już całkiem znośnie jak na te głośniki. Udało się wykrzesać nawet trochę basu.
            Wszelkie uwagi ( zwłaszcza w temacie zwrotnicy mile widziane ), dodam że to pierwsze moje kolumny zrobione z wykorzystaniem pomiarów i symulacji.
            Wszystkie poprzednie robiłem na podstawie tabelek, wzorów i wykresów no i słuchu :-)

Skomentuj

Fajnie Ci wyszły skrzynki,albo to celowy zabieg,albo odwrotnie masz terminal ;-)

Skomentuj

Wiedziałem, że ktoś zwróci na to uwagę :-) Celowo tak zamontowałem, żeby kabel mi się chował za szafkę.

Skomentuj

Czaruję...
                X